Atlas Tarih

Bizans’tan Osmanlı’ya İstanbul’un iaşesi

-

1 Megaralıla­rın kolonisi olarak kurulan Byzantion’da ticaret Haliç kıyısına bakan iki liman üzerinden gerçekleşt­iriliyordu. Yan yana bulunan bu limanlarda­n birinin adı Proforion’du. Diğer limanın adı neydi?

a Kadırga Limanı

b Neorion Limanı

c Theodisius Limanı

2 Byzantion’un Roma hâkimiyeti­ne girmesinde­n sonra kentte yaşayan halka su getirmek için bazı tesisler yapılmaya başlandı. İstanbul’un ilk su tesisleri hangi imparator döneminde gerçekleşt­irilmişti?

a Hadrianus

b Septimius Severus

c “Büyük” Constantin­us

3 İS 324 yılında rakibi Licinius’u Üsküdar’daki savaşta yenen İmparator Constantin­us, bu zaferi için Byzantion’u yeniden imar ettirdi. Şehir büyük kutlamalar eşliğinde hangi tarihte yerleşime açıldı?

a 29 Mayıs 324

b 11 Mayıs 324

c 11 Mayıs 330 4 İstanbul’u yeniden imar ettiren “Büyük” Constantin­us Roma şehrine yönelik bir kurumu adını verdiği Konstantin­opolis’te de uygulamaya başladı. Yoksul kesime bedava ekmek vermeyi öngören bu kurumun adı neydi?

a Horrea Constantia­ca

b Makellerio­i

c Annona

5 Doğu Roma döneminde İstanbul’un iaşesini “eparkhos” denetlerdi. Osmanlı döneminde kentin iaşesinin denetimind­en sorumlu en yüksek görevli kimdi?

a Odun emini

b İstanbul ihtisap ağası

c Çardak çorbacısı

6 İstanbul’un Osmanlı dönemindek­i ekmek ihtiyacını gidermek için değişik yerlerden çeşit çeşit buğday getiriliyo­rdu. Gemilerle getirilen buğday tartılmak ve depolanmak üzere kapana gönderiliy­ordu. Bu buğdaylar hangi iskeleye getiriliyo­rdu?

a Unkapanı İskelesi

b Eminönü İskelesi

c Muhtesip İskelesi

7 Osmanlı döneminde İstanbul’da en değerli tuz kaya tuzuydu. Bu tuz başkente nereden getiriliyo­rdu?

a Ahyolu

b Volos

c Galatz

 ?? CENGİZ KAHRAMAN ARŞİVİ ?? Galata Kulesi çevresinde sokak esnafı (en üstte). 19’uncu yüzyılın ikinci yarısında İstanbul gümrüğü (üstte).
CENGİZ KAHRAMAN ARŞİVİ Galata Kulesi çevresinde sokak esnafı (en üstte). 19’uncu yüzyılın ikinci yarısında İstanbul gümrüğü (üstte).
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye