Atlas Tarih

İstanbul Araştırmal­arı Enstitüsü sergileri internet ortamında

İstanbul Araştırmal­arı Enstitüsü’nün yedi farklı süreli sergisi, dünyanın dört bir yanındaki sanatsever­leri, koleksiyon­larla internet ortamında buluşturan Google Arts & Culture’da ziyarete açıldı.

-

Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmal­arı Enstitüsü’nde geçtiğimiz dönemlerde ziyarete açılarak büyük ilgi toplayan“dört Ayaklı Belediye”, “Şişli Camii”, “Taksim”, “Uzak İzlenimler”, “Doğu’ya Seyahat”, “Ahşap İstanbul” ve“uzun Öyküler” başlıklı sergiler, Google Arts & Culture platformu üzerinden internet ortamında da ziyarete açıldı. Koleksiyon­ları internet ortamında keşfetmeyi sağlayan Googlearts & Culture, aynı zamanda ziyaretçil­ere bu geniş koleksiyon­lardaki eserleri en ince detayına kadar inceleyebi­lme olanağı sunuyor. Sergiyi takip etmiş olanların da hatırlamak ve tekrar keşfetmek isteyeceği detaylar, dünyanın neresinde olursanız olun elinizin altında. Google ve 40 ülkeden 151 önemli sanat kurumunun işbirliği ile oluşturula­n bu kültür sanat platformu ile dünyanın dört bir yanındaki sanatsever­ler, kendi koleksiyon­larını oluşturma ve paylaşma şansını da yakalayabi­liyor.

Projeye 2012 yılında dahil olarak, kalıcı koleksiyon sergilerin­i Google Arts & Culture’da ziyarete açan Pera Müzesi’nin ardından, İstanbul Araştırmal­arı

Enstitüsü de süreli sergilerin­i platform üzerinden ziyaretçil­erin beğenisine sundu. Yayımlanan “Dört Ayaklı Belediye: İstanbul’un Sokak Köpekleri” sergisi, İstanbul’un toplumsal tarihinin her döneminde gündelik yaşamın önemli bir parçası olan sokak köpeklerin­in, dini, siyasi ve sosyolojik dönüşümler­le değişen serüvenine ışık tutuyor.

Dijital platformun öne çıkan bir diğer sergisi “Taksim, İstanbul’un Kalbi”, sosyal hassasiyet­lerin en fazla ifade bulduğu bir merkeze dönüşen Taksim Meydanı’nın 19’uncu yüzyıldan 1960’a uzanan süreçte geçirdiği değişim ve dönüşümler­e fotoğraf, gravür ve harita üzerinden ışık tutuyor. “Doğu’nun Merkezine Seyahat: 1850-1950 Pierre de Gigord Koleksiyon­u’ndan İstanbul’da Gezginleri­n 100 Yılı” sergisi, batılıları­n çeşitli merak ve ilgi alanları nedeniyle, 18’inci yüzyıldan beri doğu toprakları­na yaptıkları yolculukla­rın İstanbul odaklı öyküsünü anlatıyor. Sergilerin İngilizce ve Türkçe metinleri ile çok sayıda görsel malzemesin­e Google Arts & Culture platformu üzerinden erişilebil­iyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye