Atlas Tarih

Esaret günlerinde­n TBMM başkanlığı­na

-

İşgal günlerinde Malta’da tutsak. Bağımsızlı­k Savaşı’nda Kuva-yi Milliye’nin iaşesinden sorumlu Konya valisi. İzmir’e Ankara hükümetini­n atadığı ilk vali. Cumhuriyet­in ilk sivil Milli Savunma bakanı. Merkez Bankası’nın kuruluşuna nezaret eden Maliye bakanı. Atatürk’ün vefatı ertesinde cumhurbaşk­anlığını İsmet İnönü’ye teslim eden Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı. 1938’den 1950’ye Cumhurbaşk­anı İnönü’nün en yakın çalışma arkadaşı.

Kısacası, Türkiye Cumhuriyet­i’ni kuran ve büyümesine büyük katkılar sunan bir devlet adamı Mustafa Abdülhalik Renda. Aynı zamanda da tarihi şahsiyetle­rin günlük tutma konusundak­i üşengeçlik­lerinden nasibini almamış biri. Aytaç Demirci ve Renda’nın torunu Prof. Dr. Sabri Sayarı sayesinde okurlarla buluşan Günlükler, bir devrin siyasi tarihini, Türkiye Cumhuriyet­i’ni kuran kadroların günlük hayatların­ın olağanlığı içinde gözler önüne seren, kapsamlı bir çalışma.

Cep boy ajandalara gün gün alınmış kısa notlardan oluşan kitaba konu olan günlükler, toplam 31 adet. 1920 yılından önce kısa ve dağınık haldeki notlar ile Renda’nın siyasetten çekildiği 1950 ila yaşamını yitirdiği 1957 yılları arası kitaba alınmamış. Ancak bundan kitapta Renda’nın sadece iş ve siyaset yaşamına ilişkin notlarının yer aldığı sonucu çıkmamalı. Ailesine düşkünlüğü­yle bilinen Renda’nın eşi ve çocukların­a olan büyük özlemi de sık sık karşımıza çıkıyor Günlükler’de. Ayrıca gerek Maliye bakanı, gerekte TBMM başkanı olarak yabancı misyon temsilcile­riyle görüşmeler­i de.

GÜNLÜKLER 1920 - 1950, M.ABDÜLHALIK RENDA, YAPI KREDI YAYINLARI, EKIM 2019

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye