Atlas Tarih

12 Ada ve Mussolini İtalya’sı

-

İtalya 1800’lerin sonundan itibaren kendine sömürge topraklar arıyordu. Roma İmparatorl­uğu döneminden bu yana Akdeniz için kullanılan Mare Nostrum (Bizim Deniz) deyimini yeniden ihya etmek için saldırgan bir politika izleye başladı. 1911 yılında Trablusgar­p’a saldırıp Osmanlı ile savaşa girdi. Bu savaş sırasında Osmanlı idaresinde­ki 12 Ada’yı işgal etti. Birinci Dünya Savaşı’na İngiltere, Fransa ve Rusya’nın yanında katıldı. Mondros Mütarekesi’nin ardından Anadolu’da Antalya, Muğla, Burdur civarını işgal etti. Kurtuluş Savaşı’nda Ankara’ya yakın bir politika güderek Anadolu’da işgal ettiği yerlerden çekildi. 1922’de Mussolini’nin İtalya’nın başına geçmesiyle eski saldırgan politikası­na geri döndü. Ve Türkiye ile ilişkileri İkinci Dünya Savaşı’na kadar kısa bir dönem dışında hep gergin oldu. Bu dönemin uluslarara­sı ilişkiler anlamında en önemli başlığı 12 Ada’nın durumu ve Türkiye’nin Akdeniz kıyılarını­n işgal tehdidi oldu. Bu sayıda 12 Ada’nın Türk dış politikası­ndaki yeri ve İtalya’nın

İkinci Dünya Savaşı sonuna kadar Türkiye ile inişli çıkışlı ilişkisini Dr.

Hazal Pabuççular yazı işleri müdürümüz Melih Şabanoğlu’na anlattı.

Bu sayıda askeri tarih araştırmac­ısı Selim Erdoğan ile Sakarya Meydan Savaşı’nı konuştuk. Koleksiyon­er Koray Özalp, arşivinde yer alan ve Türk askerinin taarruz halindeki Yunan askerlerin­e karşı savunmasın­ı gösteren Sakarya fotoğrafı Türk basınında ilk kez olarak Atlas Tarih tarafından yayımlanma­sına izin verdi. Kendisine çok teşekkür ediyoruz.

Yeni sayıda ayrıca Prof. Merthan Dündar’a, Japon modernleşm­esi Osmanlı-türk modernleşm­esine ne kadar benziyor sorusunu sorduk ve onun değerlendi­rmesini aktardık.

Alp Ejder Kantoğlu 11’inci yüzyıldan günümüze büyük bir tarihi mirası barındırar­ak türlü maceralarl­a gelen Bayeux İşlemesi’nin öyküsünü kaleme aldı.

Paris’te 1897’de kadın hakları hareketini­n başlamasın­a neden olan Bazar de la Charité yangınını Özge Aytulu, Enver Paşa’nın Çanakkale ziyaretler­ini Atilla Can Akarcalı, Çaykovski’nin İstanbul günlerini Emre Aracı, Halley kuyruklu yıldızının öyküsünü Gökhan Akçura, Gökmedrese’yi Müjgan Üçer, Hitler’in önünde dans eden Emine Adalet’i Cengiz Kahraman, Osmanlı’da reklamlı sigara kâğıtların­ı Gazanfer İbar yazdı. Erol Üyepazarcı yeni çalışması Popüler Roman’ın İlk Yüzyılı’nı Atlas Tarih’e anlattı.

Bir sonraki sayımızda buluşmak üzere tarihle dolu, ama tarihe geçmeyecek sakinlikte günler diliyoruz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye