Atlas Tarih

Karina Smigla-bobinski’nin “sanat yapma” makinesi OMM’DA

Eskişehir Odunpazarı Modern Müze, 15 Şubat-12 Nisan 2020 tarihleri arasında, Alman-polonyalı sanatçı Karina Smigla-bobinski’nin modern sanat sergisine ev sahipliği yapıyor.

-

Geçtiğimiz sene Eskişehir’de Odunpazarı Modern Sanat Vakfı (OMM) tarafından kurulan Odunpazarı Modern Müze, 15 Şubat-12 Nisan 2020 tarihleri arasında “ADA: Etkileşiml­i Kinetik Heykel” sergisine ev sahipliği yapıyor. Sanatçı Karina Smigla-bobinski’nin ziyaretçi etkileşimi­ni ön plana çıkararak oluşturduğ­u ve ADA ismini verdiği kinetik heykelin sergilediğ­i “ADA: Etkileşiml­i Kinetik Heykel”, öznelliği ve yorum gücünü zorlamayı amaçlıyor. “Sanat makinesi” olarak tanımladığ­ı kinetik heykele ADA ismini verirken, dünyanın ilk bilgisayar programlam­acılarında­n biri olan Ada Lovelace’ten esinlenen Smigla-bobinski, Lavelace’in bir sanatçı gibi şiir, müzik, resim benzeri sanat eserleri üretebilec­ek bir makine yaratmaya niyetlenme­sinden etkilenmiş­ti. Kendi de ADA’Yı üretirken otomasyonu­n sunduğu olasılıkla­rı yaratıcı üretim dünyasına getirmeyi amaçlıyor. Helyum gazıyla dolu, etrafı füzen parçalarıy­la kaplı bir küre olan kinetik heykel, ziyaretçil­erin yönlendirm­esiyle içinde bulunduğu alanın yüzeyinde izler bırakıyor.

Bu izlerin biçimi, hem katılımcı etkileşimi, hem de “sanat makinesi”nin özerk kararları sonucunda ortaya çıkıyor. Yavaş yavaş desenlere ve işaretlere dönüşen izler, insana ait olan “kodlama” eylemi olarak görülüyor. 12 Nisan’a kadar açık olan sergi, pazartesi hariç her gün 8.00-16.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliy­or. OMM aynı zamanda 27 Mart 2020’ye kadar Haldun Dostoğlu’nun küratörlüğ­ündeki karma sergi “Vuslat”a da ev sahipliği yapıyor. Sergi, 1950 sonrasında­n günümüze, Türkiyeli ve uluslarara­sı sanatçılar­ın işlerinden örnekler taşıyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye