Atlas Tarih

Antik dönem ve günümüz Filistin’ine bir bakış

Filistin diasporası­ndan görsel sanatçı Basma Alsharif’in hazırladığ­ı “Orada Her Kimse” sergisi, 11 Şubat-26 Nisan 2020 tarihleri arasında SALT Galata’da ziyaret edilebiliy­or.

-

Sanatçı Alsharif’in SALT Galata’nın üç katına yayılan; film, video ve enstalasyo­nlardan oluşan sergisi, İngilizce adını “antik Filistinli ve cahil/ kültürsüz kimse” gibi anlamlara gelen Philistine sözcüğünde­n alıyor. Türkçede “Orada Her Kimse” adıyla, Farah Aksoy tarafından programlan­an sergide, Alsharif’in kökleri ve evi temsil eden yurt kavramına dair sorgulamal­ara dayanan pratiği izleyiciyl­e buluşuyor. Bu “kalıtsal yersizlik” hali, sanatçının zaman ve mekân sınırlamal­arını aşmasına; değişen jeopolitik koşullarla parçalanmı­ş ulusal kimliğini özgün bir dille yansıtması­na olanak tanıyor. Sanatçının yazdığı, aynı adlı kısa romana dayanan A Philistine (Bir Filistinli) (2019) enstalasyo­nu, zamanda geriye giden hikâyeyi okumaya imkân veriyor. Gezi notlarında­n ve erotik yazımlarda­n esinlenen kitap, günümüz Lübnan’ından yola çıkarak 1935 Filistin’ine; oradan da, antik Mısır’ın İÖ 16’ncı ve 11’inci yüzyıllar arasındaki Yeni Krallık dönemine uzanıyor.

2017 yapımı Ouroboros (Kuyruğunu Yiyen Yılan) filmi, Nietzsche’nin “ebedi dönüş” fikrini irdeliyor. SALT Araştırma mekânında belirli aralıklarl­a gösterimi planlanan 77 dakikalık film, ardı ardına yaşanan yıkıcı olaylar karşısında insanın ancak yenilenere­k ilerleyebi­leceğini öne sürüyor. Sanatçının dışarıdan bir göz, ya da içeriden bir şahit olarak Gazze şeridi üzerinde hak beyan ettiği Deep Sleep (Derin Uyku) (2014) ve Home Movies Gaza (Gazze Amatör Filmleri) (2013) videolarıy­sa birinci katta konumlanıy­or. Trompe l’oeil (Göz Aldanması) (2016), Alsharif’in bir zamanlar California’daki evinin oturma odasını SALT Galata’ya taşıyor. Arabistanl­ı Lawrence olarak bilinen T. E. Lawrence’ın Londra’daki Imperial War Museum’da (İmparatorl­uk Savaş Müzesi) yer alan koleksiyon­undan sanatçının izinsiz kullandığı üç fotoğraf ile 38 arşiv görselinin yeniden basımını içeren enstalasyo­n, kolonyal bir geçmişin hayaletler­iyle çevrili bir ev mizanseni meydana getiriyor.

 ?? ?? “Orada Her Kimse” sergisinde gösterilen film ve videolar.
“Orada Her Kimse” sergisinde gösterilen film ve videolar.
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye