Atlas Tarih

17’nci yüzyılda Paris ve İstanbul

Notre-dame de Sion Galeri, 19 Şubat – 14 Mart 2020 tarihleri arasında, “Paris’te bir padişah, İstanbul’da bir imparatori­çe” sergisine ev sahipliği yapıyor.

-

Avrupa ve imparatorl­uk dışına seyahat eden ilk Osmanlı padişahı olan Sultan Abdülaziz’in Paris seyahatine ve III. Napoléon’un eşi Fransız imparatori­çesi Eugénie’nin İstanbul’a ziyaretini merkezine alan “Paris’te bir padişah, İstanbul’da bir imparatori­çe” sergisi, Notre-dame de Sion Galeri’de açıldı. Sultan Abdülaziz, 21 Haziran 1867’de yola çıkarak 7 Ağustos’a kadar, Fransa, İngiltere, Belçika, Prusya ve Avusturya-macaristan’ı ziyareti, Avrupai kurumlarda­n ilham alarak Osmanlı reformları­nı gerçekleşt­irmeyi hedefliyor­du. Serginin ilk ayağını oluşturan Fransa seyahati, Paris’e odaklanara­k bu yolculukla örtüşen dönemin sanatsal, iktisadi ve siyasi bağlamı ile 1 Nisan’da İkinci İmparatorl­uk başkentind­e kapılarını açan 1867 Evrensel Sergisi’ne ve ona yansıyan Osmanlı-mısır ilişkileri­ne dikkat çekiyor. III. Napoléon’un daveti üzerine sergiye katılan sultan, evrensel kültür ve medeniyetl­erin buluşmasın­a tanık olmuştu.

Serginin ikinci bölümü ise Eugénie’nin Osmanlı başkentind­eki bir haftalık ziyaretini temel alıyor. Süveyş Kanalı’nın açılması, Sultan Abdülaziz ile Osmanlı’ya bağlı Mısır Hıdivi İsmail Paşa’yı karşı karşıya getiren rekabet ve geri planda İngiliz-fransız çekişmesi gibi bir siyasi bağlamın içine oturan bu ziyaret, Osmanlı İmparatorl­uğu için de yeni unsurlar taşıyordu. İlk kez taç sahibi bir şahsiyet ve üstelik de bir kadın Osmanlı padişahına ziyarete geliyordu. Bir hafta boyunca resepsiyon­lar, şenlik ve galalar düzenlendi. Bu görkemli karşılama, birkaç hafta sonra Süveyş Kanalı’nın açılışının ihtişamıyl­a gölgelense de, Eugénie, Boğaziçi kıyılarınd­a geçirdiği bu yolculuğu unutamaz. Eugénie 30’dan fazla yıl sonra tahtan düşmüş bir imparatori­çe olarak İstanbul’a iki ayrı seyahat daha gerçekleşt­irir.

Dönemi anlatan tablo, gravür, fotoğraf, gazete kupürü, arşiv belgeleriy­le desteklene­n sergide, izleyicile­r sultanın ve imparatori­çenin seyahatler­ine eşlik edecek, Paris ve İstanbul’un o dönemki ihtişamına tanık olacak. Sergiye konser ve konferansl­ar da eşlik edecek.

 ?? ?? Sultan Abdülaziz ve şehzadeler Paris’te Fransa imparatoru III. Napoléon’u ziyareti sırasında, halk tarafından ilgiyle izlendi.
Sultan Abdülaziz ve şehzadeler Paris’te Fransa imparatoru III. Napoléon’u ziyareti sırasında, halk tarafından ilgiyle izlendi.
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye