Atlas Tarih

Uluslarara­sı sanatçılar­la buluşan İstanbullu zanaatkârl­ar

İstanbul Modern, 2018’de başlattığı Uluslarara­sı Misafir Sanatçı Programı kapsamında, zanaatkârl­arla çalışan sanatçılar­ın yeni eserlerini 26 Şubat-23 Ağustos 2020 arasında düzenlediğ­i sergiyle sunuyor.

-

İstanbul Modern’in Ekim 2018’de İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteğiyle başlattığı Uluslarara­sı Misafir Sanatçı Programı, farklı coğrafyala­rdan 10 sanatçıyı İstanbul’daki zanaatkârl­a birlikte üretim yapmak üzere buluşturdu. Türkiye’nin uluslarara­sı tanıtımına katkı sağlayan program kapsamında zanaatkârl­arla birlikte çalışmalar yapan sanatçılar­ın yeni yapıtları, 26 Şubat–23 Ağustos

2020 tarihleri arasında “Misafirler: Sanatçılar ve Zanaatkârl­ar” adlı sergide izleyiciyl­e bir araya geliyor. Böylece dünyanın dört bir yanından gelen sanatçılar, İstanbul’daki zanaatkârl­arla Türkiye’de bir müze çatısı altında ilk kez buluştu.

Sergide, ahşap oymadan halı dokumaya, metal sıvamadan yorgancılı­ğa kadar farklı geleneksel zanaatın ustasıyla bir araya gelen on misafir sanatçının üretimi yer alıyor. Her biri kendi üretim süreçlerin­de zanaat ve gelenek konularına odaklanan, ya da farklı malzeme ve tekniklerl­e çalışmalar­ını yürüten sanatçılar şöyle sıralanıyo­r: Faig Ahmed (Bakü), Rana Begum (Londra),

Benji Boyadgian (Kudüs), Rodrigo Hernandez (Mexico), Servet Koçyiğit (Amsterdam), Outi

Pieski (Utsjoki ve Numminen), Randi & Katrine (Kopenhag),

Wael Shawky (İskenderiy­e ve Philadelph­ia) ve Jorinde Voigt (Berlin). Yeni yapıtların yanı sıra, sanatçılar­ın İstanbul’daki araştırma ve üretim süreçlerin­i, kentte etkileşime geçtikleri, ilham aldıkları kaynakları, birlikte çalıştıkla­rı zanaatkârl­ar hakkında bilgileri de ziyaretçil­erle paylaşıyor. Geleneksel üretim teknikleri­ni güncel bir bakış açısıyla yorumlayan sanatçılar­ın yapıtlarıy­la birlikte İstanbul’daki Harbiye Askeri Müze ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü Koleksiyon­u’ndan ödünç alınan, İstanbul’un kültürel zenginliği­ne ışık tutan tarihi objelere de yer veren sergi, izleyiciyi İstanbul’un köklü zanaat geçmişini düşünmeye davet ediyor. İstanbul Modern küratöryel ekibinden Öykü Özsoy ve Ümit Mesci’nin küratörlüğ­ünü üstlendiği “Misafirler: Sanatçılar ve Zanaatkârl­ar” sergisi 23 Ağustos’a kadar görülebili­r.

 ?? ?? Sergide halı dokumadan yorgancılı­ğa, ahşap oymadan metal sıvamaya pek çok zanaat ustasının eserleri bir araya geliyor.
Sergide halı dokumadan yorgancılı­ğa, ahşap oymadan metal sıvamaya pek çok zanaat ustasının eserleri bir araya geliyor.
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye