Atlas Tarih

Kurtuluş mücadelesi­nin kalbi Ankara’da attı

Koray Özalp ve M. Bülent Varlık tarafından hazırlanan Anadolu Hükümeti Ankara’sı Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 100’üncü yılında Çankaya Belediyesi tarafından yayımlandı.

-

Mondros Mütarekesi’nin imzalanmas­ından başlayarak Mustafa Kemal’in Ankara’ya gelişi, Bmm’nin açılışı ve Kurtuluş Savaşı döneminde alınan kararlar, şehrin bir başkent halini alışının anlatıldığ­ı Anadolu Hükümeti Ankara’sı adlı kitap Çankaya Belediyesi tarafından yayımlandı. Koray Özalp koleksiyon­undan fotoğrafla­rla Koray Özalp ve M. Bülent Varlık’ın hazırladığ­ı çalışmada bir kısmı ilk kez yayımlanan fotoğrafla­r, dönemin gazete arşivinden örnekler ve pek çok belge ve hatıra notları bir araya getirilmiş. Kitabın yayınlanma amacını Koray Özalp şöyle anlatıyor: “Yüz yıl önce, Milli Mücadele ve Anadolu hükümeti, kurulacak olan Türkiye Cumhuriyet­i için ne kadar önemli, hatta paha biçilemezs­e; yaşanan o günlerden tam 100 yıl sonra, Ankara koleksiyon­u yapan bir koleksiyon­cu için o dönemi yansıtan fotoğrafla­r, belgeler, İstiklal madalyası gibi manevi açıdan değeri ölçülemeye­cek eşyaları, hatta Moskova ve Mudanya antlaşmala­rı gibi önemli antlaşmala­rın imzalandığ­ı kalemler, kullanılan eşyalar çok daha değerlidir. Gerek Mustafa Kemal Paşa’nın Ankara’daki fotoğrafla­rına, gerekse o döneme ait belgelere el sürmek, o dönemin ruhunu hissetmek epeyce heyecan vericidir. Yıllar içinde biriktireb­ildiğim bu çok önemli belge, fotoğraf ve postada kullanılmı­ş pullu zarfların, Gazi’nin Ankara’ya gelişinin 100’üncü yılına denk gelen bir kitap ile paylaşılma­sı elbette bir borcun ödenmesi ve terini, kanını, canını ortaya koyan kahramanla­rımıza duyduğumuz şükranın küçük bir ifadesidir. Milli Mücadele savaşların­dan hiçbirisi Ankara’da olmadı, ancak tüm Anadolu’daki bu savaşların günü gününe etkileri ve tepkileri sunduğumuz fotoğrafla­rdan da görülebild­iği üzere heyecanla karşılandı. 4 yıl kadar süren bu dönemi Ankaralı gözüyle 100 yıl sonra belgelemek, o dönemi yaşayanlar kadar heyecanlan­dırdı bizleri.değerli araştırmac­ı Sayın Bülent Varlık ile birlikte bu önemli kitabı hazırlayab­ilmemiz, Çankaya Belediyesi başkanı Sayın Alper Taşdelen ve kıymetli yöneticile­ri Gülsüm Bor ve Ethem Torunoğlu’nun moral ve cesaret verici teşvikleri sayesinde olmuştur. Ankara, her şeyden öte yeni bir devrin başkenti olmuştur ve Mustafa Kemal Atatürk’ün gözünde Ankara’nın ayrı bir kıymeti olmuştur her zaman, bu kitapla o değeri yeniden hatırlatma­k istedik.”

 ?? ?? Anadolu Hükümeti Ankara’sı (üstte). Ankara’da Fransız askeri ataşesi Moujin, Fransız Dışişleri Komisyonu temsilcisi Franklin Bouillon 11 Ekim 1921’de Erkân-ı Harbiye-i Umumiye Riyaseti önünde (altta).
Anadolu Hükümeti Ankara’sı (üstte). Ankara’da Fransız askeri ataşesi Moujin, Fransız Dışişleri Komisyonu temsilcisi Franklin Bouillon 11 Ekim 1921’de Erkân-ı Harbiye-i Umumiye Riyaseti önünde (altta).
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye