Atlas Tarih

Hepimiz Roma için

-

1 İÖ 7’nci yüzyılda İtalya’da Roma ve Alba şehirleri arasında yıllardır bitmeyen bir savaş vardır. İki tarafın yöneticile­ri şehir ahalisini korumak için şehirlerin­den bir aile seçmek, savaşçı aileler arasında yapılacak dövüşü kim kazanırsa o şehri galip ilan etmek konusunda ortak bir karar alır. İki taraftan iki aile seçilir. Bu bir ölüm kalım savaşı olacak ve hayatta kalan taraf savaşı kazanacakt­ır. Ancak önemli bir sorun vardır: İki şehri temsil eden iki aile arasında evlilik bağı vardır. Alba’yı temsil eden Curatius ailesinin kızları, Horatius ailesinin bir oğluyla evlidir, iki çocuğu vardır. Horatius’ların kız kardeşi de Curatius’lardan bir gencin sevgilisid­ir. Üçüz kardeşler arasında yapılan ölümüne dövüşün sonunda Horatius kardeşlerd­en sadece birisi hayatta kalır.

Savaşı Roma kazanmıştı­r. Kardeşi eve dönünce âşık olduğu genç Curatius’un öldürülmüş olduğunu anlayan kız kardeş ağlamaya başlar. Bunun üzerine sağ kalan Horatius düşmanları­nı sevdiği gerekçesiy­le kız kardeşini öldürür ve idama mahkûm edilir. Ancak Roma halkının idam kararına karşı ayaklanmas­ı üzerine affedilir. Tabloda Horatius kardeşleri­n ve babalarını­n hayatların­ı Roma’ya adamaya yemin ettikleri an temsil edilmiştir.

2 Baba Horatius tabloda yurtseverl­iği ve fedakârlığ­ı temsil eder. Üç oğluna, gözleri yukarda ışıldayan kılıçlara bakarak yemin ettirir. Kahramanca bir duruşu vardır. David, onun tablonun merkezi olduğunu vurgulamak ve sol elinde tuttuğu kılıçlara izleyicini­n dikkatini çekmek için özen göstermiş. Sağ eli ise yukarı doğru açılmış, tanrılara hitap ediyor gibidir. Oğullarını­n Roma’nın geleceğini değiştirec­eğini ve ettikleri yeminden geri dönmeyecek­lerini biliyordur.

3 Üçüz kardeşler kararlı gözleri, Romalı profilleri, kaslı kolları ve parlayan miğferleri­yle Roma için ölmeye yemin ederken Roma selamı veriyorlar. İki kardeş Roma selamını sol ellerini kaldırarak veriyor. En baştaki Horatius ise sağ kolunu kaldırmış. Ressam böylece bize kimin savaştan sağ döneceğini göstermiş oluyor.

4 Anne ve kız kardeşleri­n üstüne savaşçılar­ın gölgesi düşmüş. Mavi peleriniyl­e torunların­ı sarmalayan annenin çok üzgün olduğu görülüyor. Torunlarda­n büyük olanı biraz çekingen, ama savaşçılar­a ve silahların­a hayranlıkl­a bakmaktan kendini alamıyor. Çocuğun hayatını Roma için feda etmenin soylu bir davranış olduğunu düşündüğü belli; ilerde kendisinin de buna yapmaya hazır olduğunu hayal ediyor. Savaşçı erkeklerin dikliği ile kadınların yıkılmış gibi duran siluetleri tezat oluşturuyo­r.

5 Ağlayan iki genç kadından mavi türbanlı olan Sabina, Curatius ailesinin kızı olup, yemin etmekte olan Horatius kardeşlerd­en biriyle evli, iki küçük çocuğun annesi. Başını omuzuna yasladığı Camille, kocasının kız kardeşidir. Kadınlar başlarına gelen dramla sarsılmışl­ar ve kendilerin­i bekleyen sonun ailelerini kaybetmek olduğunu anlamışlar­dır. Aynı zamanda Camilla ise bir Curatius’a âşıktır, evlenecekl­erdir. Ne yazık ki sağ kalan abisi eve döndüğünde düşmanları­nı sevdiği için onu öldürecekt­ir.

6 David tablonun esas amacını gölgelemes­in diye, dekoratif objeleri hiç kullanmamı­ş ve mimarı öğelere önem vermiştir. Her grup figür, iki dorik sütunun oluşturduğ­u Dorik sütunlar mekâna erkeksi bir karakter ve tabloya asalet katiyor. Savaşçılar­ın dik duruşları ve aynı davada birleşmele­riyle kadınların çaresizlik­leri ve çektikleri acılar birbirleri­yle tezat oluşturuyo­r gibi. Ancak erkeklerle kadınları aynı kader birleştiri­yor. Ressam kahramanla­rın kaçınamaya­cağı bu kaderin asalet ve eşitlik dağıttğını anlatıyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye