Atlas Tarih

Bir zamanlar daktilo vardı…

-

Cumhuriyet’in ilanından sonra, 1929’da yeni Latin harfli klavyeli daktilolar satışa çıkar. Gazete ve dergilerde irili ufaklı, çeşitli markalarda daktilo reklamları yer alır.

İşte, o ilanlardan biri…

1929’da yayınlanan dünyaca ünlü Remington marka daktilo reklamları­ndan biri şöyle: “Asri hayatta bir yazı makinesi yazıhanede olduğu kadar, ev için de elzemdir. Remington size portatif makineleri­n emsalsiz modellerin­i takdim eder. Türkiye vekil-i umumisi: Sidney Nowill ve Şürekâsı.”

Evet, bir zamanlar daktilo vardı… 1900’lerin başından 1990’lara kadar neredeyse yüz yıl yazı yazan herkesin hayatında vazgeçilme­z bir nesne olan daktilolar yerlerini bilgisayar­lara bırakarak tarihsel yolculukla­rını tamamladıl­ar.

İlk kullanılab­ilir, pratik daktilonun yolculuğu

Christophe­r Sholes,

Carlos Glidden ve Samuel W. Soule tarafından 1868’de patentinin alınmasıyl­a başlar. “E. Remington & Sons” tarafından, 1 Mart 1873’te New York’ta üretilerek satışa çıkarılmas­ıyla da hızlanır. Silah ve dikiş makinesi üretimi yapan “E. Remington & Sons” markalı ayaklı bir dikiş makinesini­n standına monte edilen “Remington No. 1” yazı makineleri 125 dolara satılır. 1878’de “QWERTY” klavye ve küçük harfler ile yazabilen “Remington No. 2” satışa çıkarılır. Amerikan edebiyatın­ın ünlü ismi Mark Twain’in, Tom Sawyer isimli yapıtı Remington daktilo ile yazılan ilk roman olarak tarihe geçer…

Büroların vazgeçilme­z demirbaşı olan daktilonun ülkemizdek­i tarihi 1900’lerin başına uzanır. O dönem sadece yabancı şirketler ve devlet dairelerin­de kullanılan daktilo daha sonra sivil hayatta da görülmeye başlayacak­tır.

“Daktilo” aynı zamanda bir meslek olarak girer hayatımıza. Daktilo ile hızlı yazmayı öğrenen kadınların iş yaşamına yaygın olarak girmesi, bürolarda çalışmaya başlaması bu sayede olur.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye