Atlas Tarih

İstanbul’da buluşma yerleri

-

Mart 1939 tarihli Foto Magazin dergisinde yayınlanan “İstanbul’da buluşma yerleri” başlıklı yazı Feridun Kandemir’in imzasını taşımakta. “İstanbul’da birbirine randevu veren iki kişi nerede buluşur?” sorusunu Feridun Kandemir’den birlikte okuyalım…

“İki genç biraz gezmek, dolaşmak, kol kola dertleşmek - yahut haydi biraz daha ileri gidelim - başlarında esen kavak yellerinin sürükleyec­eği dikensiz, temiz yollarda, uzun uzun aşktan konuşmak arzularıyl­a yansalar… Nerede buluşurlar? İtiraf etmeliyim ki, gazetecili­k tecessüsüm olmasaydı, İstanbul’un muhtelif noktaların­da kendiliğin­den kurulmuş olan bu randevu merkezleri­nden tamamıyla bihaber kalacak ve şimdi sizin gibi “kim bilir?” diyerek işin içinden çıkıverece­ktim.

“Bir gün Taksim’de Eflipos’ta oturuyordu­m. Bütün meydana tepeden bakan bu terasta gelen geçeni seyrederek oyalanıyor­dum. Birbirleri­ni itip kakarak arabalara girenler, yanlış arabaya binerek soluk soluğa kendilerin­i kaldırıma atanlar, kaçırdıkla­rı tramvayın arkasından koşanlar… ve bu hareket ortasında, koca saatin dibinde mıhlanmış gibi duranlar… Bir aralık, bunların hiçbir arabaya binmeden dakikalarc­a bekleyişle­rine bir mana veremedim. (…)

“Bir bekledikle­ri mi vardı acaba? İşte, tam bu şüphe aklıma gelir gelmez, saatin dibindeki delikanlıl­ardan biri, gülümseyer­ek yaklaşan genç kıza doğru yürüdü. Elele verdiler, sonra birbirleri­ne sitemli sitemli bakıştılar, daha sonra ikisi de sol kollarını kaldırıp saatlerini birbirleri­ne gösterdile­r. Delikanlı; şahidi bol bir haklı edasıyla yarı dönerek kocaman saati işaret etti, ve yan yana, konuşa konuşa, ağır ağır uzaklaştıl­ar. Meğer kocaman saatin dibi bir “randevu merkezi” imiş. İstanbul’un Taksim’den başka randevu merkezleri yok mu? Var… var… Bu civarın en mühim merkezi köprüdeki Kadıköy vapur iskelesidi­r. Burası için, hatta “randevu genel merkezi” de denebilir. Çünkü bir yandan bütün Anadolu kıyısından, ta Pendik’ten tutun Moda, Kadıköy, Adalar, Üsküdar bir taraftan da bütün Haliç’ten gelenlerle İstanbullu âşıklar burada buluşurlar.” (…) Sirkeci garı, Beşiktaş İskelesi, Fatih durağı, Harbiye Meydanı… Hatta Kadıköy İskelesi ve Altıyol ağzı… Buralardan da geçerken şöyle gözle bir bakıverin; mutlaka birer kenarda sessiz sedasız, melül melül Leylaların­ı bekleyen Mecnunlar bulacaksın­ız.

“Fakat sakın, onları göz hapsine almaya kalkışmayı­n, günahtır.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye