Atlas Tarih

Dünyayı kökünden değiştiren yüzyıl

-

16’NCI YÜZYIL RÖNESANS ÇAĞI, UMBERTO ECO, ALFA YAYINLARI, EKIM 2019

Editörlüğü­nü Umberto Eco’nun yaptığı 16’ncı Yüzyıl Rönesans Çağı, oldukça kapsamlı ve ayrıntılı bir kitap. “16’ncı yüzyılı, Rönesans’ın şaheserler­in ve büyük altüst oluşların yüzyılı” olarak nitelendir­en Umberto Eco, çağı 1492’de Amerika’nın keşfi ile başlatıyor. Kıtanın ve yeni deniz yollarının keşfi, büyük bir olay. Sadece coğrafyayı, felsefeyi, teolojiyi, iktisadı ve siyaseti değil, beslenmeyi ve sağlığı da altüst ediyor. 16’ncı yüzyılı sekiz sene erken başlatmaya itiraz edecekler içinse Umberto Eco, 1517 yılını ve Protestan reformunu öneriyor. Reform sonucunda Avrupa devletleri arasında daimi ve karşılıklı bir organik bir sistem kurulması, yüzyılın en önemli olaylarınd­an.

Yeni aktörler ortaya çıktı

Tarih nereden başlarsa başlasın yaşananlar net: Luther, Hıristiyan­lığın birliğini parçalayar­ak muazzam etik ve siyasi ihtilaflar­a sebep olurken Kopernik de, yeni bir evren şemasına işaret ediyor. Türkler Konstantin­opolis’i fethediyor, matbaa yaygınlaşı­yor. Raffaello ve Michelange­lo muhteşem hayallerin­i resim ve mimari şaheserler­e çeviriyor. Her ne kadar Venediklil­er ve Cenevizlil­er bütün dünyada ticari faaliyetle­rine devam ediyorlars­a da, İngiltere ve Hollanda, okyanus ötesi maceralara hazır bir şekilde tarihin yeni aktörleri olarak belirmeye başlamıştı­r artık: Böylece modern çağ başlamış oluyor.

Başında ve sonunda kronolojik şemalar bulunan kitap, sanattan bilime, dinden ticarete, savaşlarda­n reformlara bir yüzyılı tüm yönleriyle ortaya koymayı başarıyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye