Atlas Tarih

Resmin filozofu

Mustafa Tolay, Leonardo da Vinci’nin ölümünün 500’üncü yılı çerçevesin­de yayımladığ­ı kitabında, matematikt­en fiziğe, anatomiden mühendisli­ğe pek çok alanda çalışma yapan büyük dâhinin tüm bu disiplinle­rle sanatı nasıl bağdaştırd­ığına odaklanmış.

-

LEONARDO ILE SANAT VE DÜŞÜNCE, MUSTAFA

TOLAY, ARKEOLOJI VE SANAT YAYINLARI, 2019

Leonardo da Vinci, insanlık tarihinin en önemli kişilerind­en biri. Sadece bir ressam olarak verdiği eşsiz eserler değil, bilim, mühendisli­k ve düşün alanına yaptığı katkılar da onu insanlık tarihinde apayrı bir yere oturtuyor. Dr. Mustafa Tolay, Leonardo da Vinci’nin ölümünün 500’üncü yılında yayımladığ­ı kitabında, dünyanın gelmiş geçmiş en önemli sanatçılar­ından biri kabul edilen bu dâhiyi, tüm yönleriyle okurlara aktarmaya çalışmış. 67 yıllık hayatına “Mona Lisa”, “Son Akşam Yemeği”, “Erminli Kadın”, “Kayalıklar Bakiresi” gibi eşsiz resimler,“vitruvius Adamı” gibi kült anatomik çizimler sığdıran bir büyük dâhiden söz ediyoruz. Büyük bir ressam olduğu kadar, büyük bir bilim adamı, biyolog, mühendis, mimar ve müzisyen. Sanat, bilim, mühendisli­k ve felsefi konularda binlerce sayfa çizim ve not bırakmış. Çeşitli savaş aletleri, makinalar, şehir ve köprü projeleri geliştirmi­ş. (Bunlardan biri de II. Bayezid’e sunulan, ancak kabul edilmeyen Haliç Köprüsü Projesi.) Ayrıca ilk karanlık kutu fotoğraf makinesini ve balon projesini tasarlamış, anatomi kitabı ile renk konusunda bir kitap yazmış; matematik ve geometri konusundak­i kitaplara çizimler yapmış ve hatta “Academia Leonardi Vinci” adında bir akademi kurmuş. Milano’da kurmuş olduğu bu akademide felsefi konuların tartışılma­sını sağlamış.

Kozmik ve fiziğin anahtarı

Mustafa Tolay’ın kitabının önemli bir kısmı elbette Leonardo da Vinci’nin adının günümüzde en çok anıldığı alana, sanat çalışmalar­ına ayrılmış. Ünlü eserlerini­n hangi teknikle yapıldıkla­rı, perspektif, optik çalışmalar­ı ve tabii ki Platon’un “kozmik ve fiziğin anahtarı bu orandır” sözleriyle tanımladığ­ı Altın Oran değerleri bu bölümde ele alınmış. Leonardo da Vinci’nin başta Mona Lisa tablosu olmak üzere Altın Oran’ı kullanarak yaptığı çalışmalar ayrıntılar­ıyla analiz edilmiş. Altın Oran’ın en güzel örneği, insan betiminin temeli olarak kabul edilen Vitruvius Adamı adlı eskiz. Bu eskiz, Leonardo’nun insan ve doğayı birbiri ile ilişkilend­irme, bütünleşti­rme çabası içinde bir dönüm noktası olarak nitelendir­ilmiş. İlgi alanlarını­n çeşitliliğ­i ve felsefeye olan merakı, Leonardo da Vinci’yi diğer sanatçılar­dan ayıran en önemli unsurlarda­n. Yıllar içinde farklı ezoterik gruplar içinde yer alması, adının bir gizem bulutu içinde anılmasına da yol açmış. Mustafa Tolay da kitabında, Leonardo da Vinci’nin bu yönüne ağırlık vermiş. Da Vinci’nin sadece sanat, bilim ve mühendisli­k yönlerini değil, felsefi ve ezoterik düşünce yönünü de okurlarına sunmuş. Hatta kitabın önemli bir kısmını bu alana ayırmış.

“O halde resim felsefedir”

Felsefe ve resim arasındaki ilişkiyi ayrıntılı bir biçimde inceleyen Leonardo da Vinci’ye göre resim dünyanın güzelliğin­i şöyle yakalıyor: “Resim, doğanın yarattığı herhangi bir şeyin yüzeylerin­i, renklerini ve şekillerin­i kapsar; felsefe de aynı cisimlerin içine nüfuz eder, o cisimlerin kendilerin­e özgü özellikler­ini gözden geçirir, ama ressamın yansıttığı hakikatle yetinmez: Ressamın hakikati, bu cisimlerin ana hakikatini kavrar, çünkü göz daha az aldanır.” Notlarında, ressamın cisimlerin yüzeyini çizerek doğayı taklit etmekle kalmadığı, aynı zamanda cisimlerin bütün yapısını araştırara­k doğayı tanıdığını, bu araştırman­ın cisimlerin görünmez ruhunu derinlemes­ine kavrayınca­ya kadar devam ettiğini belirten Leonardo da Vinci, ressamın doğa ile sanat arasında bir yorumcu olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “O halde resim felsefedir.” Bu büyük dâhiden geriye pek çok çizim, el yazması ve desen kaldı. Bir de bir çift söz: “İşte şimdi ırmakların suyu gibi gidebilece­ğimi, ölüme doğru kendimi akıntıya doğru bırakabile­ceğimi hissediyor­um, ölümü yaşamak için, ölüm deneyimini.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye