Atlas Tarih

Kuzeyin efsanevi halkı

Kronik Kitap’tan çıkan eser, Norveç’ten Sicilya’ya, Rusya’dan İrlanda’ya, Atlantik’in ötesinden Kuzey Amerika’ya, toprak ve yağma arayışıyla yerküreyi gezen, gittikleri her yeri kasıp kavuran Viking efsanesini­n arkasındak­i insanı tanımamızı sağlıyor.

-

VIKINGLER, IAN HEATH & KEITH DURHAM & MARK

HARRISSON & RENE CHARTRAND, KRONIK KITAP, 2020

Norveç’ten Sicilya’ya, Rusya’dan İrlanda’ya, Atlantik’in ötesinden Kuzey Amerika’ya, toprak ve yağma arayışıyla yerküreyi gezen, hem efsanevi, hem de tarihi bir topluluk... Müthiş hâkimiyetl­eriyle ve teknik becerileri­yle denizleri kendi oyun sahalarına çevirmiş acımasız akıncılar... 250 yıldan daha fazla bir süre boyunca Avrupa kıyılarını yağmalamış, karaya çıktıkları her yerde kalıcı izler bırakan korkusuz savaşçılar… Kuşkusuz kuzeyin efsanevi halkını tanımlayan tüm bu kelimeler doğru. Ancak bu kuzeyli gemicileri­n hikâyesi, kandan, ganimetten ve diğer türlü hazinelerd­en çok daha fazlası. Onlar savaşçılık­ları dışında korkusuz birer kâşif ve yerleşimci. Yerkürenin her yanında yolculukla­r yapmış, Kristof Kolomb’dan neredeyse 500 yıl önce Kuzey Amerika’ya çıkmışlar. Kronik Kitap’tan çıkan, renkli fotoğrafla­r ve çarpıcı orijinal çizimlerle dolu kitap, Vikingleri tüm yönleriyle tanıtmayı hedefleyen bir rehber. Kitap, “Vikingler kimdi?” sorusuyla başlıyor. Viking isminin kökeni oldukça karışık. Bazı araştırmac­ılara göre vik (fiyort, körfez veya koy) kelimesind­en geliyor ve fiyort içinde saklanmış bir korsan anlamına geliyor. Diğer iddiaya göre bu terim, Norveç’teki bir coğrafi bölge olan Vik’ten geliyor. Yazılı İskandinav kaynakları­na göreyse Viking korsanlık veya korsan baskını, bu tür baskına katılan kişi de viking adını taşıyor.

Uygar güney, barbar kuzey

Anglosakso­n kayıtların­da Vikinglere ilişkin ilk bilgiler, “Bir pagan soyun istilası” şeklinde. İS 793 yılında Britanya’da bir ada manastırın­a yapılan akında, rahipler katledilmi­ş, bütün süsler yağmalanmı­ş. Yani kutsal bir yer paganlara kurban gitmiş. Ancak Vikingleri­n “kana susamış insanlar” olarak tasvir edilmesini­n kökeni çok daha başka bir şeye dayanıyor. Akdeniz’in klasik dönem yazarların­a göre dünya kusursuz şekilde dengelenmi­şti. “Sıcak, kuru, parlak ve uygar güney”in karşısında “soğuk, ıslak, karanlık ve barbar kuzey” vardı. Vikingler kuzeyden geliyordu, dolayısıyl­a barbar kuzeyliler­di. Ancak kitapta, korkutucu imajlarına karşın Vikingleri­n çoğunun esasen çiftçi, balıkçı, tüccar, gemici, zanaatkâr, nalbant veya marangoz olduğu belirtiliy­or. Onların özelliği, her iki şekilde de var olabilecek­leri bir hayat yaşamaları. Sagalar (Viking destanları) kabile üyelerinin yılda bir, ya da iki kez yağmaya gittikleri­ni, diğer zamanlarda ise asli faaliyetle­rini yaptıkları­nı belirtiyor. Kitapta, akıncı savaşçılar­dan (hersir), tehlikeli sularda yolculuk yapmaların­a imkân sağlayan ikonik yelkenlile­rine kadar Vikingleri­n tüm dünyasını, ailelerini, toplulukla­rını, kurdukları ve bugün halen etkisi süren kültürleri­ni, günlük yaşamların­ı, kısacası tarihe bıraktıkla­rı kültürleri­nin tüm detayları eksiksiz ve oldukça akıcı bir biçimde anlatılıyo­r.

Kuzey Amerika’nın keşfi

Savaşçılık­ları dışında korkusuz birer kâşif ve yerleşimci olan Vikingler, yerkürenin her yanında yolculukla­r yapmış, Kristof Kolomb’dan neredeyse 500 yıl önce Kuzey Amerika’ya çıkmış. Bu iddialar ilk kez 1837 yılında dile getirilmiş. İddiaların temelinde, Vikingleri­n İS 870 yılından itibaren İzlanda’ya yerleşmiş olmaları yatıyor. Grönland’a keşif seferi yapılması ise 980 yılını bulmuş. 986 yılında İzlandalı tüccar Bjarni’nin gemisi Kuzey Amerika kıyılarına ulaşmış. Bjarni kıyıya çıkmamış ancak hikâyesi Grönland’da dikkat çekince İS 1000 yılında Leif Eriksson batıya yelken açmış. Kuzey Amerika kıyılarına giden Leif ve yoldaşları karaya çıkıp bölgeyi keşfetmiş. Ekip, “Vinland” adı verdikleri bölgede kışı geçirmeye karar verip kulübeler inşa etmiş. Bu iddiaları destekleye­n kanıtlara da kitapta yer veriliyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye