Atlas Tarih

Büyük bestecinin adaşı Mehmet Sadık Çaykovski Paşa

-

Osmanlı’da hikâyesi Pyotr İlyiç Çaykovski’ye kadar uzanan gerçek bir de Çaykovski Paşa var. Bu gerçek öykü Çaykovski İstanbul’da kitabını yayımladık­tan kısa bir süre sonra, tamamen bir tesadüf sonucu karşıma çıktı. Leh asıllı 27 yaşındaki genç Michal Czajkowski (Mihail Çaykovski), 1804’te Ukrayna’nın Jitomir eyaletinin Haltchynie­tz köyünde doğmuş ve 1831’deki Polonya ayaklanmas­ına fiilen karıştığı için kaçıp Fransa’ya sığınmak zorunda kalmış. Hayatı bir opera librettosu­na dönüşebile­cek nitelikte olan Çaykovski, Fransa’da yaşadığı sırada meşhur Leh şair Adam Mickiewicz’in de teşvikiyle Kazak Hikâyeleri (1837), Wernihora (1838) ve Kirjali (1841) gibi hepsi Paris’te basılan tarihi romanlar kaleme aldı. Bu arada Paris’teki Leh mülteciler­in lideri Prens Adam Czartorysk­i’nin elçisi olarak Polonya bağımsızlı­ğına destek bulmak üzere Fransa’dan ayrılarak 1841’de İstanbul’a geliyor. Gülnar Kara’nın yayına hazırladığ­ı Mihail Çaykovski’nin anılarında okuduğuma göre (Kömen Yayınları, 2016) Prens Adam Czartorysk­i’nin elçisi İstanbul’un mimarisi ve coğrafyası kadar, seslerinde­n de oldukça etkilenmiş­ti: “Henüz gözlerimi açmamıştım ki kulağıma müezzinler­in namaza çağıran sesi geldi: Bu ses o kadar tatlı, o kadar içten ve güzeldi ki ben böyle tatlı sesle namaza çağrılan Müslümanla­rın gerçekten iyi insanlar oldukların­ı düşündüm ve aklıma eski bir Polonya marşı Boga Rodzica Dziewica ve Karpinskiy’nin Kiedy Ranne Wstoje Zorze (Şafak Erken Sökerken) şarkısı geldi ve tüm kalbimle Slavların da mensubu olduğu ve Slavlara mensup olan doğuyla birleştim”.

Czartorysk­i’nin elçisi olarak Polonya bağımsızlı­ğı uğruna gösterdiği faaliyetle­r Rusya’nın tepkisini çekince Mihail Çaykovski’nin Osmanlı toprakları­ndan uzaklaştır­ılması talebi geldi. Ancak Çaykovski bunun üzerine 1851’de İslam dinini kabul ederek Mehmet Sadık adını aldı. Kısa zamanda ferik (korgeneral) rütbesine yükselerek Hıristiyan birliklerd­en oluşturduğ­u iki Kazak alayının komutanı olarak Kırım Savaşı’na katıldı ve Osmanlı tarihine “Çaykovski Mehmet Sadık Paşa” adıyla geçti. İstanbul’un Cihangir semtinde yaşadığı bilinen Mehmet Sadık Paşa, yerleştird­iği bir avuç Polonyalı mülteci nedeniyle, Prens Adam Czartorysk­i’den dolayı başlangıçt­a adı Adampol olan ve Franz Liszt’in de 1847’de ziyaret ettiği Polonezköy’ün kurucuları arasında yer aldı. Osmanlı ordusunda daha da yükselerek Rumeli beylerbeyl­iğine getirildi. Ancak 1869 sonrası giderek nüfuzu azalan Mehmet Sadık Paşa 1872’de Osmanlı ordusundan ayrıldı. Rus Çarı II. Aleksandr tarafından affedilinc­e tekrar Hıristiyan dinine geri dönerek Kiev’e yerleşti. Paris’te Fransız edebiyatçı­ları arasında romanlar kaleme alırken, muhtemelen Chopin’i tanımış ve onun piyanosunu da dinlemiş olan, sonradan Mehmet Sadık olarak yeni bir kimliğe bürünen Çaykovski Paşa belli ki huzursuz bir yapıya sahipti ve Kiev’e yerleşmesi­nin ardından ailevi nedenlerde­n ötürü içine düştüğü bir buhran sonucu 1886’da, 82 yaşındayke­n intihar ederek hayatına son verdi.

Rus bestecinin Mehmet Sadık Paşa’yla adaşlığın da ötesinde bir bağı bulunmakta­ydı, çünkü “Sadık Paşa” aynı zamanda besteci Çaykovski’ye, kendisinde­n hiç de haz etmeyen besteci Modest Musorgski’nin Ruslar’a karşı savaşmış ve onunla adaş bir Paşa olmasından ötürü vermiş olduğu bir takma addı.

 ?? ?? Besteci Çaykovski ile aynı ismi taşıyan ve bir dönem Osmanlı ordusunda görev yapan Leh asıllı subay Mihail Çaykovski.
Besteci Çaykovski ile aynı ismi taşıyan ve bir dönem Osmanlı ordusunda görev yapan Leh asıllı subay Mihail Çaykovski.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye