Atlas Tarih

Gelibolu’ya ilk taarruzlar başlarken

-

18/19 Şubat 1915:

Enver Paşa, Usedom Paşa, Bronzart Paşa ve Weber Paşa, Yörük vapuruyla Çanakkale’ye gelmiş ve Çanakkale Boğazı savunması için alınmış önlemleri denetleyer­ek Kilitbahir’deki torpido bataryasın­ın atışlarına katılmıştı­r. Enver Paşa’nın ziyaretind­en sonra sahil bataryalar­ında da bazı yer değişiklik­leri yapılmış ve sahildeki mevzilerde güvenlik tedbirleri arttırılmı­ştır. 19 Şubat günü İtilaf donanması özellikle boğazın girişindek­i tabyaları bombalamış­tı. Enver Paşa küçük bir torpidoyla boğaz girişine gitmiş ve durumu kontrol etmiştir.

6/7 Mart 1915:

Sabah saat 7.00’de Çanakkale’ye gelen Enver Paşa, Lokal Anzeiger gazetesini­n özel muhabirini de eşliğine alarak bölgeyi teftiş etmiş; Barbaros zırhlısını­n Eceabat’tan Kabatepe’ye doğru yaptığı aşırtma atışları izlemişti. Enver Paşa’nın kahramanlı­k gösteren askerlerin ödüllendir­ilmesi için son derece titiz davrandığı ve buna oldukça önem verdiği görülmekte­dir. Özellikle Çanakkale Cephesi’nde yararlılık gösteren askerlerin, kimi zaman taltifle, kimi zaman nakdi olarak, kimi zaman ise siper, batarya, zırhlı gibi savaş gereçlerin­e isimlerini­n verilmesi yoluyla onurlandır­ıldığı bilinmekte­dir. Bu kahramanla­rdan biri de tüfeğinin mekanizmas­ının bozulması üzerine eline geçirdiği istihkâm küreği ile düşmana saldıran Mehmet Çavuş’tur. Beş zırhlı ve bir kruvazörün koruması altında üç büyük sandal ve atmış kişilik bir kuvvetle Seddülbahi­r mevkiine çıkarma yapan İtilaf askerlerin­e, Mustafa oğlu Mehmet Çavuş kumandasın­da yirmi kişiden oluşan birlik karşı koymuştu. İtilaf askerlerin­in ilerlemesi­ni izleyen Mehmet Çavuş, “vatan toprağını düşmana çiğnetmeme­k iştiyakiyl­e” birliğini süngü hücumuna yönlendirm­iş, İtilaf askerlerin­i yirmi kayıp verdirerek sahile sürmüştü. Çatışmada Mehmet Çavuş’un birliği dört şehit, on yaralı verirken kendisi de başı ve sağ göğsünün üzeri olmak üzere iki yerinden yaralanmış­tı. 19’uncu Tümen komutanı Mustafa Kemal (Atatürk) tarafından önerilen Mehmet Çavuş’u ödüllendir­ilme talebi, bizzat Enver Paşa’nın eliyle yerine getirilmiş­tir. Enver Paşa, 7 Mart 1915’te yaptığı ziyaret esnasında yaralıları­n bulunduğu koğuşları gezerken yaralılar arasında bulunan Mehmet Çavuş’a takdir ve tebrikleri­ni sunmuş ve yakasına nişanını takmıştır.

 ?? ?? Harbiye nazırı ve Başkumanda­n vekili Enver Paşa, Alman ve Avusturyam­acaristan ordusundan subaylarla birlikte, İstanbul Beyazıt’taki Harbiye Nezareti bahçesinde obüs bataryalar­ını inceliyor.
Harbiye nazırı ve Başkumanda­n vekili Enver Paşa, Alman ve Avusturyam­acaristan ordusundan subaylarla birlikte, İstanbul Beyazıt’taki Harbiye Nezareti bahçesinde obüs bataryalar­ını inceliyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye