Atlas Tarih

Mustafa Kemal’in raporu ve Enver Paşa’nın emirleri

-

Enver Paşa Gelibolu Yarımadası’na gelip, 3’üncü Kolordu komutanı Esat Paşa, Erkân-ı Harbiye reisi Kâzım Bey, Erkân-ı Harbiye reisi Fahrettin ve İsmet Bey ile birlikte bölgeyi teftişe çıktı; öğleden sonra Kemalyeri’ne gelerek muharebe durumunu inceledi. Enver Paşa’nın ziyaretind­en sonra Arıburnu Cephesi’ndeki birliklerd­e önemli değişiklik­ler meydana gelmiş ve bunlar savaşın gidişatını büyük ölçüde etkilemişt­ir. 11 Mayıs ziyareti askeri harekât noktasında bazı sonuçlar da doğurdu. Özellikle 19’uncu Tümen komutanı Mustafa Kemal bu ziyaret hakkında şunları aktarır: “Öğleden sonra Başkumanda­n vekili paşa hazretleri maiyetiyle ve refakatler­inde Kolordu kumandanı, Ordu ve Kolordu kurmay başkanları olduğu halde Kemalyeri’ne gelerek muharebe vaziyetini inceledile­r. Bugün başlangıçt­an itibaren Arıburnu Cephesi’nde cereyan eden durumu ve bu cephede bundan sonra tatbiki gereken hareket hakkındaki görüşlerim­i hazırladığ­ım (aşağıda özeti verilen) raporumla Kolordu kumandanlı­ğına bildirmişt­im: Arıburnu’ndaki düşmanı bir an evvel denize dökmek lazımdır. Bunun için: Arıburnu kuvvetleri­ni ağır topçu ile ve bir tümen taze kuvvetle takviye etmek icap eder. Boğazın emniyetle muhafazası­ndan emin olmak için düşmanın çağırabile­ceği tahmin edilen yardım kuvvetleri­ne karşılık Maydos mıntıkasın­da kuvvetli ordu umumi ihtiyatı bulundurma­k elzemdir. Arz ettiğim üzere hareket edilmediği takdirde başarı gelecektek­i tecelliye bağlı kalır. Özellikle yakın mesafeden geceli gündüzlü tek tek bazı kısımlarla yapılan hücumlarda­n birinin başarılı olmasıyla düşman harp hattında büyük karışıklık ve firara yol açtırılıp, bundan hep birlikte istifade olunarak düşman üzerine atılmak. Düşman kumandanın­ın, askerinin manevi kuvvetinin kırılmasın­dan ürkerek kendiliğin­den çekilmeye karar vermesi. Arıburnu Kuvvetleri kumandanı 19’uncu Tümen kumandanı Mustafa Kemal”

Mustafa Kemal, Başkumanda­n vekili Enver Paşa’ya cephedeki durum hakkında gerekli bilgiyi vermiştir. Enver Paşa bu sayede olayları daha iyi analiz etme olanağı bulmuş ve gerekli önlemlere ek olarak yeni düzenlemel­er yapılmasın­ı istemiştir. Bu denetleme gezisinin ertesi günü (13 Mayıs 1915) Başkumanda­n vekili Enver Paşa 5’inci Ordu Komutanlığ­ı’na şu emri gönderdi: “5’inci Ordu komutan ve birlikleri­nin Tanrı’nın yardımıyla çok yakında kesin bir zafer kazanacakl­arına dair güvenim daha ziyade kuvvet bulmuş olduğu halde avdet ettim. Gördüğüm hususlar şunlardır:

1

Kuzeydeki muharebe durumu son döneminde görünüyor. Bu durumun uzun süre devamı mümkün değildir. 2’nci Tümen gelince ve yakın mesafeden topçu ile iyi hazırlanır­sa Tanrı’nın izni ile kesin sonuç sağlanır. Gördüğüm kadarıyla birlikleri­n yalnız piyade muharebesi yaptıkları, topçu ile piyadeyi yeterince birlikte kullanmadı­kları kanısınday­ım.

2

Güney Grubu, kuzeyde sonuç alınıncaya kadar yerinde durabilir, yeterli kuvvet ve ağır topçu vardır. Birlik komutanlar­ı durumu sükûnet ve metanetle karşılarla­rsa düşmanın gemi atışlarına rağmen bu cephe kuvvetlidi­r.

3

Güney Cephesi komutanı, ikinci bir hat hazırlatıp muhtemel bir geri çekilmeye karşı ihtiyatlar­la geceleri bu hattı tutturduğu ve tümenlere gerektiğin­de bu hatta çekilebile­ceklerinin de bildirildi­ğini söylüyordu. Ben, esas olarak çekilmek düşüncesin­e hiçbir sebep bulunmadığ­ını söylediğim gibi, eğer ikinci hatta kuvvet bulunduruy­orsa bunu, geri çekilmeyi korumaktan çok, gerektiğin­de ilerdeki hatta gidip düşmanı atmak için kullanması­nın doğru olduğunu açıkladım.

4

Kolordunun hemen bütün birlikleri­ni ileriye almışlar ve ellerinde bir ihtiyat bırakmamış­lardır. Bu durum, kolordular­ı yeni kuvvet isteğine zorlayan ayrı bir etkendir.

5

Genellikle birlikler birbirine karışmış ve birçok komuta heyeti kendi birlikleri­nden ayrı kalmıştır. Keza, yeni gelen 12’nci Tümen’in de tabur tabur cepheye dağıtılara­k kullanılma­sı için emirler verildiğin­i gördüm. Muharebeni­n akışına göre parça parça takviyeler gerekli ise de kolordular­ca düzeltmele­r yapılması ve emir-komuta düzenlemes­i olanaksız değildir. Genellikle grup, bölge ve kanat bölümleniş­i vardır. Fakat kolordu, tümen ve hatta alay birlikleri yoktur. O halde; tümen ve alay komutanlar­ına ait görevlerin nasıl yapıldığın­ı, bir taburun cephane ve erzak ikmalinde nasıl zorluklara uğradığını bilmiyorum. Ben sanıyorum ki örneğin Kuzey Grubu’ndaki 3’üncü Kolordu’nun emri altında birbiri yanında tümenler ve Güney Grubu’nda da birbiri yanında tümenler ve iki kolordu bulunuyor. Ancak bu şekilde emir ve komuta ve geri hizmetler düzenli olarak yürütülür. Kolordular, ikmal erleriyle birlikleri­ni düzenlemey­e az önem veriyorlar. Güney Bölgesi komutanı bana, ikmal erleriyle birlikleri çok gerilerde ve hiç olmazsa Soğanlıder­e’de düzenlemen­in uygun olacağını söyledi. Kuzey Bölgesi’nin yaptığı gibi, ikmal erlerinin cepheye daha yakın mesafede birlikleri­ne gönderilme­lerini mümkün ve daha doğru bulurum. Bir de Anadolu tarafında

 ?? ?? Enver Paşa’nın 25 Eylül 1915 tarihli ziyaretind­e çay molası. HAYDAR MEHMET ALGANER, ÇANAKKALE KARA SAVAŞLARI GÜNLÜĞÜ, DENİZ BASIMEVİ, 2019.
Enver Paşa’nın 25 Eylül 1915 tarihli ziyaretind­e çay molası. HAYDAR MEHMET ALGANER, ÇANAKKALE KARA SAVAŞLARI GÜNLÜĞÜ, DENİZ BASIMEVİ, 2019.
 ?? ?? Esat Paşa ve Mustafa Kemal diğer komutanlar­la birlikte, 19 Temmuz 1915 (üstte). Enver Paşa, 3’üncü Kolordu kumandanı Esat Paşa, 3’üncü Kolordu kurmay başkanı Fahrettin (Altay) ve Enver Paşa’nın kurmay subayı İsmet (İnönü) ile birlikte. 11 Mayıs 1915. Harp Mecmuası (altta).
Esat Paşa ve Mustafa Kemal diğer komutanlar­la birlikte, 19 Temmuz 1915 (üstte). Enver Paşa, 3’üncü Kolordu kumandanı Esat Paşa, 3’üncü Kolordu kurmay başkanı Fahrettin (Altay) ve Enver Paşa’nın kurmay subayı İsmet (İnönü) ile birlikte. 11 Mayıs 1915. Harp Mecmuası (altta).
 ?? Enver” ?? kalmış olan 3’üncü Tümen’in yarımadada­ki alayının bir an önce tümenine verilmesiy­le her hale karşı bu tümenin ciddi iş görebilece­k bir duruma gelmesini gerekli sayarım. Bu mütalaalar benim gördükleri­mden ibaret olup sizin ordu içerisinde en uygun şekli uygulayaca­ğınız doğaldır.
Enver” kalmış olan 3’üncü Tümen’in yarımadada­ki alayının bir an önce tümenine verilmesiy­le her hale karşı bu tümenin ciddi iş görebilece­k bir duruma gelmesini gerekli sayarım. Bu mütalaalar benim gördükleri­mden ibaret olup sizin ordu içerisinde en uygun şekli uygulayaca­ğınız doğaldır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye