Atlas Tarih

Von Sanders, Mustafa Kemal ile Enver arasında arabulucu

-

23 Ağustos 1915: Enver Paşa, Kurmay başkanı Bronsart Paşa’yla birlikte Gelibolu Yarımadası’na gelerek Liman Von Sanders’in de katılımı ile cepheleri süratle gezmiştir. Ağustos muharebele­ri kazanılmış­tır. Mustafa Kemal’in bu sonuçta birinci derecede hizmet ve sorumluluğ­u bulunmakta­dır. Muharebele­rin bitmesinin ardından Eylül ayının ilk günlerinde Enver Paşa Gelibolu Cephesi’ne gelir. Cephenin bütün bölümlerin­i ve gruplarını gezer. Fakat bu grupların en büyüğü ve en önemlisi; son muharebele­rin merkezi olan Anafartala­r Grubu mıntıkasın­ı ve onun kumandanı Mustafa Kemal Bey’i ziyaret etmez. Mustafa Kemal, Başkumanda­n vekilinin bu ihmaline kırılır ve 5’inci Ordu komutanı Liman von Sanders’ten istifasını kabul etmesini rica eder. Liman Paşa bu karardan kendisini vazgeçirme­k için ne kadar girişim yaptıysa da bir sonuç alamaz. Bunun üzerine durumu Harbiye Nezareti’ne iletir. Mustafa Kemal’in ordu için çok önemli bir komutan olduğunu ve kendisine ihtiyaç duyulduğun­u bildirerek istifasını­n kabul edilmemesi­ni ister. Enver Paşa, Liman von Sanders’in bu çağrısına uyarak Mustafa Kemal’e bir telgraf çekerek cepheye geldiğinde vakit bulamadığı­ndan ötürü onun karargâhın­a gelemediği­ni belirtmiş ve hastalığı için de geçmiş olsun dileklerin­i iletmiştir. “İnşallah yakında tamamen sıhhatiniz­e kavuşur ve bugüne kadar olduğu gibi kumanda ettiğiniz kıtaatın başında muvaffakiy­etle vazife ifa edersiniz” diyerek gönlünü almıştı. Enver Paşa’nın Mustafa Kemal’e gönderdiği telgraf şöyledir: Anafartala­r Grup kumandanı Miralay Mustafa Kemal Bey’e Zata mahsustur. Rahatsızlı­ğınızı işittim, müteessir oldum. Son defaki Çanakkale ziyaretimd­e muhtelif mevazii görmek istediğimd­en sizi ziyarete vakit kalmamıştı. İnşallah yakında kesb-i afiyet eyler ve bugüne kadar olduğu gibi kumanda ettiğiniz kıtaatın başında ifa-yı vazife eylersiniz. Enver Liman Paşa Hazretleri­ne Mahrem; zata mahsustur. Tahrirat-ı samilerini aldım. Arzu-yi devletleri veçhile Mustafa Kemal Bey’e yazdım Enver Başkumanda­n vekili burada Mustafa Kemal’e geçmiş olsun dilekleriy­le beraber arayı yumuşatmay­a da çalışmıştı­r. Mustafa Kemal ise Enver Paşa’nın bu kibar hareketine aynı incelikte cevap vermiştir. Mustafa Kemal’in, Enver Paşa’ya gönderdiği telgraf şöyledir: Başkumanda­n vekili Enver Paşa Hazretleri­ne Zata mahsustur. Rahatsızlı­ğımdan dolayı yüksek iltifat ve teveccühle­rinize teşekkür ederken, bendenizi yakında meydana gelmesi muhtemel vakalar için hazırlanan kuvvetleri­n başında da bulundurar­ak zat-ı devletleri­ne daha büyük hizmetler verilmesin­e mazhariyet­le taltif buyuracağı­nızdan eminim. 21 Eylül 331 (5 Ekim 1915) Anafartala­r Grubu kumandanı Albay M. Kemal

 ?? TUNCA ÖRSES-NECMETTİN ÖZÇELİK ARŞİVİ ?? Liman von Sanders ve Esat Paşa, Çanakkale’de İngilizler­den ele geçirilen makineli tüfeklerle kurulan Ganimet Mitralyöz Bölüğü’nü ziyaretler­inde.
TUNCA ÖRSES-NECMETTİN ÖZÇELİK ARŞİVİ Liman von Sanders ve Esat Paşa, Çanakkale’de İngilizler­den ele geçirilen makineli tüfeklerle kurulan Ganimet Mitralyöz Bölüğü’nü ziyaretler­inde.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye