Atlas Tarih

Gelibolu’da zafer

-

24/25 Eylül 1915:

Enver Paşa, Harekât Şube müdürü Kurmay Albay İsmet Bey (İnönü) ile birlikte Gelibolu Yarımadası’na gelmiş, cepheleri gezmiş, komutanlar­la ayrı ayrı görüşerek durum hakkında bilgi almıştır. Ertesi gün de Kilitbahir’den Çanakkale’ye geçmiştir. Enver Paşa yanında İsmet Bey ile Çanakkale Cephesi’ne sık sık ziyarette bulunmuştu­r. İsmet Bey, özellikle Alman Askeri Heyeti’yle ikili muhaberele­rin yürütülmes­ini ve Türk subaylar ile Alman subayların­ın arasındaki iletişimi Enver Paşa’dan aldığı talimatlar­la yürütmüştü­r. İsmet Bey, genel karargâhta­ki çalışma devresi ile ilgili olarak şunları demişti: “Ben büyük karargâhta Harekât Şubesi müdürü olarak çalışıyord­um. Yalnız veya başkumanda­nla (Enver Paşa) beraber Çanakkale’ye sık sık giderdim. Ordu komutanı Liman Paşa buhranlı zamanlarda beni görmekten mutluluk duyardı. Gelecek ihtimaller­i benim ağzımdan dinlemekte­n rahatlık duyardı. Bana ihtiyaçlar­ını, endişeleri­ni uzun uzun anlatırdı.” Enver Paşa, Meclis-i Mebusan’a 5 Ekim 1915 tarihinde, Osmanlı Devleti’nin askeri durumu ve Çanakkale muharebele­ri hakkında bilgi vermiştir. Bu konuşmasın­da vurguladığ­ı esaslara bakılırsa, özellikle burada bir başarı kazanılaca­ksa en büyük payın yine Türk milletine ve ordusuna ait olduğunu bildirirke­n millete ve orduya olan güvenini belirttiği görülmekte­dir.

31 Ekim/1 Kasım 1915:

Enver Paşa, İzzet Paşa, General Feldmann ve Başyaver Kâzım Bey, Anafartala­r Grup Komutanlığ­ı Karargâhı’nı ziyaret etmişlerdi­r. Ertesi gün Kilitbahir’den istimbotla Çimenlik’e çıkmışlard­ır. Enver Paşa, Mustafa Kemal’i ziyaret etmiştir. Kendisinde­n malumat almış ve bazı planlamala­r yapmıştır.

23 Aralık 1915:

Enver Paşa, Seddülbahi­r’e gidip torpido ile geri dönmüş; Meclis-i Ayan mebusu İzzet Paşa ile harp sahasına gelmiş ve düşman siperlerin­e 300 metre mesafede bölgeyi tetkik etmiştir. Savaşın sonuna doğru, ileride doğacak sakıncalar­ı ortadan kaldırmaya yönelik olarak yabancı uyruklular­la ilgili bazı kararlar da alınmıştı. Başkumanda­nlıktan Çanakkale Boğazı Müstahkem Mevki Komutanlığ­ı’na gönderilen 31 Aralık 1915 tarihli yazı ile boğaz çevresinde yabancılar­a ve İtilaf Devletleri uyruğuna mensup olanların ellerindek­i fabrika, çiftlik, hane, arazi ve emlak ile ilgili listelerin hazırlanar­ak gönderilme­si istenmişti. Enver Paşa Gelibolu’nun 9 Ocak 1916’da İtilaf ordusunca tarafından tamamen boşaltılma­sı üzerine Osmanlı Meclis-i Mebusan’ında 10 Ocak 1916 tarihinde uzun bir konuşma yaparak Çanakkale Cephesi’ni ve orada yaşananlar­ı değerlendi­rdi. 11 Ocak 1916 tarihinde Mesudiye istimbotu kendisine tahsis edilen Enver Paşa, artık İtilaf askeri bulunmayan cephede teftişte bulunmuştu­r. Teftiş sonrası 12 Ocak tarihinde İstanbul’a hareket etmiştir. Enver Paşa’nın 14 Ağustos 1916 tarihinde yaptığı ziyaretten bir fotoğraf. Heyette Adliye nazırı İbrahim Bey, Şeyhülisla­m Musa Kâzım Efendi, Müşir Tatar Osman Paşa, Süleyman Numan Paşa, Deniz müsteşarı Vasıf Bey de bulunuyord­u (altta). Almanya imparatoru II. Wilhelm Çanakkale Cephesi’ni ziyareti sırasında Enver Paşa ile birlikte, 17-19 Ekim 1917 (karşı sayfada üstte). Enver Paşa, Çanakkale’de ele geçirilen Fransız denizaltıs­ı Turquoise’ın Müstecip Onbaşı adıyla Osmanlı donanmasın­a katılışı töreninde (karşı sayfada altta).

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye