Atlas Tarih

Cephe gerisi ve seferberli­k

- Kansu Şarman / ksarman@doganburda.com

Son yıllarda Birinci Dünya Savaşı’nın hem cepheleri, hem de sonrasında doğurduğu siyasi gelişmeler üzerine çok sayıda araştırma yapılıyor. Üzerinden yüz yıldan fazla süre geçmesine rağmen dünya tarihinin bu ilk topyekün savaşı klasik arşiv kaynakları­nın dışında malzemeler üzerinden de inceleniyo­r. Bu noktada en ilginç sonuçlara ulaşılan konular arasında cephe gerisi ve seferberli­k yer alıyor. Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorl­uğu da cephe gerisinde yaşanan ve seferberli­k koşulları açısından sıra dışı kaynaklarl­a dolu. Hatıralar, günlükler, mektuplar, asker notları gibi arşiv malzemesin­in yanı sıra son dönemde cephe gerisinde yaşananlar­ın araştırılm­asıyla ülkenin üretimi, sosyal yapısı, nüfus değişimi, ulaşım şartları hakkında pek çok bilgiye ulaşılabil­iyor. Keza seferberli­k koşulları da artık sadece resmi belgeler üzerinden değil, yerel kaynakları­n da kullanımı ile inceleniyo­r. Bu sayıda kapak konumuzu Melih Şabanoğlu’nun dosya editörlüğü­nde cephe gerisi ve Osmanlı ordusunun seferberli­k koşullları üzerine hazırladık. Bu konuda uzun süredir cephe gerisi hakkında klasik kaynaklarl­a birlikte farklı malzemeler üzerinde çalışan Ohio State Üniversite­si’nden Dr. Yiğit Akın ve seferberli­k konusunda önemli bir kitap yayımlayan Yıldız Teknik Üniversite­si’nden Doç. Dr. Mehmet Beşikçi ile konuştuk.

Yeni sayıdaki diğer önemli dosyamız ise muharebe meydanları turizmi hakkında. Prof. Dr. Mesut Uyar ’ın editörlüğü­nde hazırladığ­ımız dosyada dünyada ve Türkiye’de savaş alanlarını­n durumu ve muharebe meydanı turizminde gelinen noktayı tartıştık. Prof. Edward Erickson muharebe meydanları turizminde dünyadan örnekleri, Türkiye’nin ilk muharebe alanı rehberleri­nden Serhan Güngör alandaki tanıklıkla­rını, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir de Çanakkale örneğindek­i gelişmeler­i aktardı.

Bu sayıda Prof. Mehmet Ö. Alkan, 1940’lı yılların sonunda başlayan Marshall Yardımı ekseninden Soğuk Savaş yıllarında Türkiye-abd ilişkileri­ni yazdı.

Nisan-mayıs sayımızda ayrıca Türkiye’nin sanat ve kültür tarihinind­en ilginç hikâyeler içeren konular yer alıyor.

İyi okumalar dileriz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye