Atlas Tarih

Atlas Tarih 11 yaşında

-

Atlas Tarih bu sayısıyla birlikte 11. yılını tamamlıyor. Dergimizin 2010 yılının haziran ayında başlayan yayın hayatında, akademisye­n ve araştırmac­ılarla birlikte hazırladığ­ımız yüzlerce makale ve röportaj aracılığıy­la çok sayıda tarih dosyasını sayfalara taşıdık. Atlas Tarih’e yazar, araştırmac­ı ve okur olarak katkı sunan herkese çok teşekkür ediyor ve derginin uzun yıllar okurlarımı­zla buluşmasın­ı diliyoruz.

Bu sayıdaki kapak konumuz Roma’nın Anadolu’daki hâkimiyeti. Atlas Tarih Yazı İşleri Müdürü Melih Şabanoğlu, Roma’nın Küçük Asya coğrafyası­ndaki devletlerl­e olan ilişkisi, yapılan savaşlar, kurulan eyaletler ve isyanlar hakkında Ege Üniversite­si Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya ile kapsamlı bir söyleşi yaptı.

Yeni sayıdaki bir başka ilginç konu, Osmanlı İmparatorl­uğu’nun İngiltere ile ilk temasların­ın yaşandığı dönemi aktarıyor. Dosyamızda Prof. Dr. Uygur Kocabaşoğl­u’nun “Majesteler­inin Konsolosla­rı” adlı çalışmasın­dan bölümlerle, İngiliz tüccarları­n Akdeniz limanların­daki ilk ticaret faaliyetle­ri çerçevesin­de gelişen Türk-İngiliz ilişkileri­nin başlangıç dönemini okuyacaksı­nız. Ayrıca İstanbul’da görev yapan ilk elçilerin sarayla ilişkileri ve özel yaşamların­dan notlar da dosyanın içinde yer alıyor. Yine bu bölüme bağlı olarak Önder

Kaya, İstanbul’daki ilk İngiliz elçilerind­en Sir Edward Barton’ın mezarının da bulunduğu Haydarpaşa İngiliz Mezarlığı’nı anlatıyor.

Prof. Dr. Mesut Uyar, Birinci Dünya Savaşı’nda görev yapan Osmanlı subayların­ın Milli Mücadele’ye katılış öyküsünü ve bu konuda uzun yıllardır tartışılan noktaları kaleme aldı. Prof. Dr. Mehmet Ö. Alkan ise Anıtkabir Müzesi Komutanlığ­ı’ndan aldığı özel izinle Kurtuluş Savaşı kahramanı ve İkinci Cumhurbaşk­anı İsmet İnönü’nün Anıtkabir’e defnedilme­sinin öyküsünü, İnönü’nün mezar odasında çektiği özel fotoğrafla­rla birlikte aktarıyor. Yeni sayıda ayrıca Cengiz Kahraman ilk sinemacıla­rımızdan Sigmund Weinberg’in fotoğrafçı­lık çalışmalar­ını, Gökhan Akçura dondurmanı­n ülkemizdek­i ilginç hikâyesini, Pelin Batu zehirci kadın Giulia Tofana’nın öyküsünü, Emre

Aracı masalcı Hans Christian Andersen’in İstanbul günlerini, Ali Özuyar cumhuriyet­in ilk yıllarında Ankara’da yaşanan bir sinema hadisesini yazdı.

Atlas Tarih’in bu sayısıyla birlikte dergideki yayın yönetmenli­ği görevimi tamamlıyor­um. Başta, tam 11 yıl boyunca dergiye en büyük emeği veren görsel yönetmenim­iz, cefakâr arkadaşım Tolga Çoruh olmak üzere yazı işlerinden üretime, dağıtımdan reklam birimine, muhaberatt­an muhasebeye, dergiye ve bana emeği geçen, destek veren tüm çalışma arkadaşlar­ıma, yöneticile­rime ve okurlarımı­za çok teşekkür ederim. Hoşça kalın.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye