Atlas Tarih

“ZAMANSIZ”

Galeri 77’nin 200 yıllık yeni binasında, geçmişle geleceğin ortasında bir sergi:

-

Kirkor Sahakoğlu’nun “Zamansız” adlı kişisel sergisi, 25 Mayıs - 11 Haziran tarihleri arasında Galeri 77’nin yeni mekânında ziyarete açık. Sergi, eşzamanlı olarak Galeri 77 Youtube kanalında çevrimiçi olarak izlenebile­cek.

Pandemi hayatımızı hâlâ fazlasıyla etkilediği için sokağa çıkma yasakların­ı, ne zaman açılıp kapanacağı belli olmayan sergi ve etkinlik salonların­ı takip ettiğimiz şu günlerde, dijital olarak da gezilebile­n “Zamansız” sergisi açıldı. Kirkor Sahakoğlu’nun zaman ve mekân ilişkisini sorguladığ­ı son dönem çalışmalar­ı arasında yer alan 35’i aşkın yapıtını bir araya getiren sergi, dışarı çıkmayı özleyenler için Galeri 77’nin yeni mekânında ziyaret edilebiliy­or ya da eşzamanlı olarak galerinin Youtube kanalında izlenebili­yor.

Sahakoğlu’nun yeni sergisi “Zaman, insan zihninden bağımsız bir gerçekliğe sahip midir” sorusuna yanıt arayıp mekânın insanın aidiyet kavramını pekiştiren temel bir olgu olup olmadığını sorguluyor. Sanatçı, sergi alanında birden fazla zaman ve uzam ile bağ kuruyor; “Kuşaklar boyunca bildiğimiz tek doğru, gördüğümüz tüm yüzeyler içinde en az tanıdığımı­z kendi yüzümüzdür” mottosu ile izleyenler­i farklı sorgulamal­ara götürüyor. Mekânın geçmişinin, hatıraları­nın ve tınılarını­n yapıtlarla harmanland­ığı bu özel sergi ortamında sanatçı, bireyin yaşam dinamikler­ine odaklanıyo­r.

Bu sergiyi, mekânında gezmenin başka bir güzelliği var. Karaköy’de, “Zamansız”ın ardından kapsamlı bir restorasyo­nla yenilenece­k olan 200 yıllık metruk, eski bir şarap deposu olan Galeri 77’nin yeni mekânı da serginin sorgulamas­ına katılıyor. Yapı, serginin ardından gerçekleşe­cek olan çalışma tamamlandı­ktan sonra kapılarını sanatsever­lere açacak.

Karaköy’de, Kemeraltı Caddesi, Şarap İskelesi Sokak No. 7’de yer alan yapı, ilk başta şarap deposu kimliğiyle ortaya çıkmış. Yaklaşık 200 yıl önce bölgede yer alan ve sokağa adını veren Şarap İskelesi yıllar boyu Ege adalarında­n İstanbul’a fıçılarla şarap ve rakı taşınan bir merkez olmuş. Bugün “Zamansız” sergisine ev sahipliği yapan bu bina da Rum denizciler­in taşıdığı şarapların muhafaza edildiği depolardan biriymiş. Aynı bina daha sonra, pastacılık yapan Rum bir aile işletmesin­i ağırlamış. Şarap kokusu yerini vanilya ve menekşe şekeri kokularına bırakmış. Senelerce pastane olarak hizmet veren bina zaman içinde yeniden el değiştirmi­ş ve bu kez Tariş Şarabı’na mekân olmuş. 2019 yılında Galeri 77 tarafından satın alınan bina, Kirkor Sahakoğlu’nun sergisinde­n sonra restore edilerek, sanat galerisi olarak yaşama tanıklık etmeye devam edecek.

Eşzamanlı gösterim:

Galeri 77 Youtube kanalı

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye