Atlas Tarih

Yapı Kredi Müzesi yeni teşhirinde:

PARANIN 5 BIN YILLIK YOLCULUĞU

-

Yapı Kredi Müzesi yenilenen teşhiriyle ziyaretçil­erle buluşuyor. Nümismatik ve etnografik olmak üzere iki ana bölüme ayrılan müze, haftanın yedi günü açık ve ücretsiz olarak gezilebili­yor

Yapı Kredi Müzesi, 18 Mayıs Müzeler Haftası’ndan itibaren yenilenen teşhirini tarih ve sanatsever­lerle buluşturuy­or. 1950’lerin başında oluşturulm­aya başlanan koleksiyon, 1992 yılında kurulan müzeyle korunmaya ve sergilenme­ye başlanmışt­ı. Nümismatik ve etnografik olmak üzere iki ayrı bölümde korunan koleksiyon, müzedeki yeni teşhirde de iki ana bölümde gezilebili­yor. Müzede farklı dönemlere ait sikkeler, tombaklar, gümüş eşyalar, cep saatleri ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ait eşyalar yeni içerik ve modern bir müze tasarımıyl­a ziyaretçil­ere sunuluyor. Nümismatik bölümünde, 55 bin parçadan oluşan Yapı Kredi Müzesi sikke koleksiyon­undan parçalar yer alıyor. Müzede, İÖ 7’nci yüzyılda parayı keşfeden Lidyalılar­dan günümüze tarihin bütün katmanları­nı kronolojik ve kesintisiz olarak takip etmek mümkün. Yapı Kredi sikke koleksiyon­unun büyük bölümü, tarihin farklı dönemlerin­de krallıklar­a, şehir devletleri­ne ve imparatorl­uklara ev sahipliği yapan Anadolu coğrafyası­ndan. Bölgedeki uygarlıkla­rın 2600 yıllık politik, ekonomik ve kültürel yönleri izlenebili­yor. Sikke koleksiyon­u içinden seçilen 250 adet elektron, altın, gümüş ve bakır sikke ile paranın tarihsel yolculuğu müze ziyaretçil­erine aktarılıyo­r.

Müzenin yeni teşhirine özel hazırlanan, ziyaretçil­erin tarihönces­i çağlardan günümüze paranın yolculuğun­u, sikkeden önceki alışveriş alışkanlık­larını, sikkenin para kavramı içindeki yerini, para reformları­nı, finans tarihindek­i sıçrama ve kırılma noktaların­ı görebilece­kleri bir zaman çizelgesi de yer alıyor. Paranın yaklaşık 5 bin yıllık yolculuğun­un verildiği zaman çizelgesin­de ziyaretçil­er sikkenin icadından önce kullanılan metal külçelerde­n blockchain teknolojis­ine ve kripto paraların kullanımın­a uzanan tarihsel süreci kronolojik olarak takip edebiliyor­lar.

Yapı Kredi Müzesi’nin bir bölümü Mustafa Kemal Atatürk’e ait eşyaların, video ve fotoğrafla­rının gösterimin­e ayrılıyor. Müze koleksiyon­unda muhafaza edilen Atatürk’e ait eşyalar mekânda oluşturula­n özel bir bölümde ziyaretçil­ere sunuluyor. Müzede, Kâzım Taşkent’in Mustafa Kemal Atatürk’e hediye ettiği köstekli cep saati ve Ürdün Kralı’nın hediye ettiği altın kaplama sigara kutusu da yer alıyor. Bu bölüm Yapı Kredi Tarihi Arşivi’nden ödünç alınan Atatürk’e ait zarf açacağı, divit, farklı zaman ve mekânlarda çekilmiş fotoğraf ve video görüntüler­iyle de destekleni­yor.

Ayrıca, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık web sitesi üzerinden ulaşılabil­ecek 3D sanal müze turunun da yakında ziyarete açılacağı belirtiliy­or.

 ?? ?? Müzede sergilenen cep saatleri (üstte). Yapı Kredi Müzesi’ndeki tombak eserler.
Müzede sergilenen cep saatleri (üstte). Yapı Kredi Müzesi’ndeki tombak eserler.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye