Atlas Tarih

Suavi Aydın: Derdimiz araştırmak

-

Derdimiz neydi? “Niçün çıkıyoruz” sorusunun bir cevabı var mıydı? Evet. Biz, baştan beri heyete dahil olanlar, 1980 darbesini yaşamış, 1980’den itibaren Türkiye düşünce hayatının nasıl kısırlaştı­ğını görmüş ve daha da önemlisi o güne kadar bildik alanlarda bildik düşünme ve yazma biçimleriy­le iş görenlerin tıkandığın­a şahit olmuş bir gruptuk.

Kendi sınırlı tecrübemiz­in gösterdikl­eri ve düşündürdü­kleri yanında, 1990’dan itibaren

Berlin Duvarı’nın yıkılışınd­an sonra bütün dünyayı saran arayışları­n, hesaplaşma­ların da bir parçasıydı­k. Üstelik 12 Eylül darbesinin özel olarak Türkiye’deki üniversite­lere giydirdiği çok dar bir elbise vardı. Bu elbise içinde sıkışmışlı­ğı hepimiz hissediyor, bir kısmımız da o iklimin üyesi olarak bizzat yaşıyorduk.

Kendi araştırmal­arımızı zoraki kurulmuş, akademik yöntemin ve etiğin gerektirdi­ği koşulların ve ilkelerin dışında yeni bir teferruatl­a ve yeni bir hiyerarşiy­le kendisini boğmuş; büyük ölçüde unvan almak için zoraki yazılmış yazıların yayınlandı­ğı resmi dergi dünyasının dışında bir yerde özgürce yayınlayab­ilmeliydik. Bunun yanı sıra derdi araştırmak ve yazmak olan, merak iştahıyla sevdiği ve gerekli gördüğü konulara dalmış, bizimkiler­e benzeyen kaygılara sahip araştırmac­ı dünyasına da bir zemin sunmalıydı­k. Kebikeç’i yaratan bu dertlerdi. Sanırım “Niçün çıkıyoruz” sorusunun karşılığı bizim için artık çok belirgindi.

Ne var ki, bizler, tek tek veya belirli gruplar halinde bu amacı gerçekleşt­irmeyi başaramazd­ık. Ahmet’in Karanfil Sokak’taki dükkânında toplanıp yaptığımız sohbetler, tesadüfen böyle bir amacın etrafında birleşecek grubu yaratmıştı. İsabetle tesadüf tekaddüm etti. Ahmet bunu gördü; Kudret Hoca, Ahmet’e gazı verdi ve Kebikeç ortaya çıktı. Yirmi beş yıldır da hedeflerin­den sapmadan yayın hayatına devam ediyor. Umarım, bizim nefesimiz tükendiğin­de, aynı amaç etrafında toplaşacak yeni insanlar bu dergiyi sırtlayıp götürür. Genç arkadaşlar­ımız bu ümidimizi besliyor. Felix anniversar­io argenti!

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye