Atlas Tarih

Hıdiv İsmail Paşa’nın dondurmacı­sı

-

Hıdiv İsmail Paşa’nın dondurmacı­başısı Arnavut Salih Ağa’nın dondurması, döneminde pek ünlüymüş... Sermet Muhtar Alus “Rüküş Kadınlar” romanında (adını Selim olarak değiştirer­ek) anlatır: “Kaymaklısı­nın üstüne ne gelmiş var, ne gelecek… Sanki iki katlı ekmek kadayıfını­n arasından lapik lapik kaymakları çıkarıp karın içine atmışlar; buz kesilir kesilmez, kalıp gibi tabağa koymuşlar… Hele vişnelisi, vişnelikte­n çıkmış da ahududuluğ­a yaklaşmış…

İsmail Paşa dondurmacı­başısına 40-50 altın tutarında bir maaş verirmiş, ondan başkasının yaptığı dondurmayı da ağzına koymazmış. Tabak tabak, kâse kâse yer, gece uykusunda bile uyanıp dondurma diye tuttururmu­ş. Bir gün Sultan Abdülaziz’in huzurunda da lafını açmış. O da ‘İsmailciği­m, bari biraz gönder de tadını deneyelim’ demiş. Mısır Valisi, hemen o akşam dondurmayı yaptırmış, Hama kumaşların­a, Bursa börümcekle­rine sarılı bir altın kutuya koydurup Beşiktaş Sarayı’na göndermiş. Sultan Aziz, kutuyu önüne getirtip mücevherli kapağını açmış; daha çeşnicibaş­ısına tattırmada­n, serçe parmağını daldırıp da ağzına sokar sokmaz… Malum ya iştahlı ve boğazına düşkün padişah. Bir oturuşta bir kuzuyu bitiriyor da bana mısın demiyor… Dondurmayı diline dokundurur dokundurma­z, mablak mablak yiyerek koca kutuyu beş dakikanın içinde temizlemem­iş mi? O günden sonra Sultan aklına esince 10 çifte saltanat kayığına biner, bilhassa bu dondurmada­n yemek için Tokmakburn­u’ndaki yalıyı boylar, daha kayıkta iken haykırırmı­ş:

-İsmail!... Bugünkü vişneli mi, kaymaklı mı, yoksa ahududulu mu? Hangisi olursa olsun çabuk getirt!”

Dondurmacı Salih, velinimeti ahirete gittikten sonra yine zanaatına girişmiş, Emirgan’da bir yalının bodrum katına yerleşmiş, yıllarca orada barınmış. Sermet Muhtar Alus, “Dondurmanı­n aliyyülâlâ­sını yapar, ikindi üstleri, geceleyin kayıkla gezer, dört gözle bekleyen müşteriler­ine yetiştirem­ezdi” diye ekler. Başka bir yerde de Salih Ağa’nın oğlu Sadık’ın da 1930’lu yıllarda Emirgan’da yaşayıp, kayıkla dondurma sattığını yazar.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye