Atlas Tarih

Renklerden ilham alanlar

RENKLİ DYOLOGLAR: TÜRKİYE’NİN RENKLERİ, AURA ISTANBUL, ŞUBAT 2021

-

Renkli Dyologlar: Türkiye’nin Renkleri, mimariden gastronomi­ye, müzikten modaya kadar Türkiye’nin farklı disiplinle­rde öne çıkmış isimlerini “renk” kavramını tartışmak üzere bir araya getiren bir çalışma. COVID-19 salgını döneminde dijital ortamda gerçekleşe­n proje kapsamında, 30 Mayıs - 13 Ağustos 2020 tarihleri arasında, mimariden gastronomi­ye, müzikten modaya, sanattan doğaya, Türkiye’nin farklı disiplinle­rde öne çıkmış isimler, Youtube aracılığıy­la sohbet etmiş. Bu sohbetler daha sonra kitap haline getirilmiş. İki cilt halinde basılan kitabın ilk cildinde, Ayhan Sicimoğlu - Serter Karataban, Hilmi Yavuz - Emre Zeytinoğlu,

Bedri Baykam - Oylum Öktem İşözen, Nevzat Sayın - Serhan Ada, Beral Madra - Serhat Kiraz, Nezih Başgelen - Erhan İşözen, Şerif Yenen - Jale Kulin, Arzu Kaprol - Şebnem Buhara, Günseli Kato - Bekir Sert ve Alparslan Baloğlu - Yılmaz Değer’in sohbetleri yer alıyor. İkinci cilt ise iç mekân tasarımcıs­ı Jale Kulin’in bu sohbetlerd­en ilham alarak gerçekleşt­irdiği Paleti adlı çalışması.

Söyleşiler­de, birbirinde­n farklı alanlarda çalışmalar­ını sürdüren kişilerin

Türkiye’nin Renkli renkten nasıl ilham aldıkları, renkleri nasıl tarif ettikleri sorusunun peşine düşülmüş. Modacı Arzu Kaprol renklerin duygularla çok yakından ilişkisi olduğunu, pandemi sürecinde ferahlık hissi veren beyaz giysiyi tercih ettiğini belirtirke­n, Hilmi Yavuz şiirlerini yeşil mürekkeple yazdığında daha huzurlu hissettiği­ni söylüyor. Rehber Şerif Yenen, Türkiye’yi, “Karadeniz yeşil ve yeşilin her tonu, Ege ve Akdeniz turkuazyeş­il kombinasyo­nu, Anadolu ise sarıdır” sözleriyle bölgelere ayırarak tanımlarke­n ressam Günseli Kato İstanbul’u asaletin ve iktidarın simgesi olan “erguvani mor rengiyle” anlatıyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye