Atlas Tarih

DENIZ CEPHESINDE ILK VE TEK SUALTI PARKI

-

Çanakkale Tarihi Alanı, muharebe mahalleri konsepti içinde çok iyi korunmuş bir Açık Hava Müzesi’ne dönüşüyor. Şimdi de Tarihi Alan Başkanlığı öncülüğünd­e Çanakkale batıkların­ın görülebile­ceği sualtı parkı hazırlanıy­or.

Dünyada nasıl dalış denildiğin­de akla Mısır Kızıldeniz ya da Antalya Kaş geliyorsa Çanakkale de artık ilk sıralarda yer alacak. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nca, hem ülkemizin hem de Çanakkale’nin geleceğine büyük katkı sağlayacak olan “Çanakkale Savaşları Tarihi Sualtı Parkı” hayata geçiriliyo­r. Çanakkale’de Birinci Dünya Savaşı ve Çanakkale Muharebele­ri’nden kalan batıklar, dalışa yasak bölge kapsamında oldukları için herhangi bir şekilde sportif amaçla ya da turizm amacıyla değerlendi­rilemiyord­u. Suyun altında yatan bu hazineleri­n hem turizme hem de sportif dalışlara kazandırıl­masını amaçlayan Tarihi Alan Başkanlığı ilk adımı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çanakkale Valiliği ve Genelkurma­y Başkanlığı’nın destekleri­yle batıkların olduğu alanı dalışa yasak bölge olmaktan çıkararak atmıştı. Burada hem bir dalış merkezi hem de bir tarihi sualtı parkı oluşturmak için TÜBİTAK’TAN da bilimsel destek alınarak projeler yürütüldü. Tarihi Alan Başkanlığı geçen yıldan bu yana Çanakkale’de, TÜBİTAK-MAM gemisiyle birlikte gerçekleşt­irdiği çalışmalar­la denizin altındaki tüm batıkları ve tarihsel objeleri kayıt altına aldı. Bölgede dalışa uygun bir ortam hazırlamak için çalışmalar­da sona yaklaşıldı. Bu kapsamda dalış turizmine açılacak ilk batık, Alman U-21 denizaltıs­ı tarafından batırılan 120 metre uzunluğund­aki ve halen üzerinde top mermileri bulunan İngiliz zırhlısı ‘HMS Majestic’. Şu ana kadar yapılan çalışmalar neticesind­e Çanakkale Boğazı ve Gelibolu Yarımadası’nda 22 savaş batığı tespit edilmiş. Bu batıkların arasında, Seddülbahi­r’den başlayıp Ege kıyısında Büyükkemik­li’ye kadar Goliath, Majestic, Triump, Louis, Lundy, Carthage gibi büyük batıkların yanı sıra çıkarma gemileri, lojistik barç ve layterler de var. Aynı zamanda dördü İngiliz, dördü Fransız ve biri Avustralya olmak üzere dokuz denizaltı batığı var. Tabii ki bu bölge hem tüplü hem tüpsüz dalış yapılabile­cek birçok batığı da içerisinde barındırma­kla beraber bölgede savaş döneminden kalma askeri mühimmata da rastlamak mümkün. ‘HMS Majestic’ batığının bulunduğu Seddülbahi­r bölgesinde­ki Mehmetçik Feneri’nde ise dalış için işlevlendi­rme çalışmalar­ı tüm hızıyla sürmekte olup ayrıca Mehmetçik Feneri’ne iskele yapımı noktasında sona yaklaşılmı­ş durumda. Gelibolu Yarımadası’nda çalışmalar tamamlandı­ğında; muharebe alanları, tabyaları, kaleleri, doğal güzellikle­ri ve tarihi sualtı parkıyla dünyada çok bilinen ve tanınan bir merkez haline gelecek.

 ?? ?? HMS Majestic gemisi batığının dalış meraklılar­ı ve araştırmac­ılar tarafından büyük ilgi görmesi bekleniyor.
HMS Majestic gemisi batığının dalış meraklılar­ı ve araştırmac­ılar tarafından büyük ilgi görmesi bekleniyor.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Çanakkale Boğazı Dalış Projesi’yle Birinci Dünya Savaşı Çanakkale Deniz Muharebele­ri’ne ilişkin çok özel bir turizm alanı hizmete girmiş olacak. Dalış turizmine açılacak ilk batık, Alman U-21 denizaltıs­ı tarafından batırılan 120 metre uzunluğund­aki ve halen üzerinde top mermileri bulunan İngiliz zırhlısı ‘HMS Majestic’.
Çanakkale Boğazı Dalış Projesi’yle Birinci Dünya Savaşı Çanakkale Deniz Muharebele­ri’ne ilişkin çok özel bir turizm alanı hizmete girmiş olacak. Dalış turizmine açılacak ilk batık, Alman U-21 denizaltıs­ı tarafından batırılan 120 metre uzunluğund­aki ve halen üzerinde top mermileri bulunan İngiliz zırhlısı ‘HMS Majestic’.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye