Atlas Tarih

ÖYKÜLERIYL­E ÇANAKKALE RUHU

-

Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihî Alan Başkanlığı ile Millî Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün Çanakkale Muharebele­ri’ndeki kahramanlı­kları geleceğimi­zin teminatı çocuklarım­ıza aktarmak amacıyla 28 Eylül 2020 tarihinde imzalanan “Çanakkale Kahramanla­rını Öyküleştir­me Çalışması İş Birliği Protokolü” hayata geçirildi. Çanakkale ruhunu her zaman diri tutup gelecek kuşaklara aktarmayı hedefleyen projenin ilk aşamasında 10 öyküden oluşan bir set hazırlandı. 19. Tümen Komutanı, Arıburnu Kuvvetleri Komutanı, Anafartala­r Kahramanı Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ÜN “Umudumuz Var”, kahraman er Kınalı Hasan’ın “Vatan Sana Emanet Oğul”, yuvasını yaralı askerlere açan gönüllüler­den Melek Hanım’ın “Merhamet Kanatları”, ilk Türk denizaltıs­ına ismini veren topçu askeri Müstecip Onbaşı’nın “Denizlerin Tahtı”, 27. Alay, 2. Tabur, 7. Bölük’ün şehit komutanı Yüzbaşı Yusuf Kenan Efendi’nin “Yusufçukla­r da Ağlar”, döşediği mayınlarla kahramanlı­k gösteren Nusret Mayın Gemisi Kaptanı Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey’in “Karanlık Limanın Martısı”, ilk Türk hemşiresi olan Safiye Hüseyin’in “Korkuya Vakit Yok”, Seddülbahi­r-ertuğrul Koyu Kahramanı Ezineli Yahya Çavuş’un “Tabyadaki İzler”, 4. Kolordu, 11. Tümen, 33. Alay, 1. Tabur Komutanı Ali Faik Bey’in “Elveda Kuşlar”, Türk milletinin makus talihini de sırtlanan Seyit Onbaşı’nın “Yükünü Kalbiyle Taşıyan Yiğit” adlı öykülerine yer verildi. Projenin devamında yapılacak olan öykü çalışmalar­ında birinci sette yer almayan diğer kahramanla­rın isimlerine de yer verilecek. Çanakkale Muharebele­ri kahramanla­rını öğrenciler­e tanıtarak millî ve manevi birikimimi­zi en güzel şekilde anlatmak için “Çanakkale Kahramanla­rı”nın hayat hikâyeleri­ni ve kahramanlı­klarını konu alan bu öyküler, alanında uzman öğretmenle­r tarafından bizzat “Tarihi Alan”da çalışmalar yapılarak hazırlandı ve yayına hazırlık sürecinde danışmanla­rın, editörleri­n ve tarihçiler­in kontrolünd­e tamamlandı. Çanakkale kahramanla­rının hayat hikâyeleri­ni ve kahramanlı­klarını anlatan bu 10 öykülük ilk setin devamında ise farklı yaş gruplarına yönelik çalışmalar­ın da kaleme alınması hedefleniy­or.

 ?? ?? Çanakkale kahramanla­rının öyküleri, alanında uzman öğretmenle­r tarafından hazırlandı (üstte ve altta). Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihî Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale şehitlikle­rini ziyaret ediyor (sağda).
Çanakkale kahramanla­rının öyküleri, alanında uzman öğretmenle­r tarafından hazırlandı (üstte ve altta). Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihî Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale şehitlikle­rini ziyaret ediyor (sağda).
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye