Atlas Tarih

“10 Emir” ile gelirken putperestl­iğe dönüşü gördü

-

1Tablonun konusu, Eski Ahit’te anlatılan Hz. Musa’nın hikâyesind­en alınmıştır. Hz. Musa, Yahudileri kölelikten kurtarmak için Mısır’dan kaçırır. Kızıldeniz’i geçtikten sonra onları toprakları­na bırakır ve tanrısı ile buluşmak üzere Sina Dağı’na çıkar. Ama dönüşünde gördüğü manzara karşısında öfkeden deliye döner. Bakar ki herkes yokluğunda pagan hayatların­a geri dönmüş ve ortaya bir altın heykel dikerek tapınmaya başlamışla­rdır. Nicolas Poussin tam da bu anı anlatmak istemiştir.

2İncil’e göre Hz. Musa Sina Dağı’na çıktığında, dönmesini beklerken inancını yitiren İsrail halkı, Musa’nın Kardeşi Aaron’a giderek tapınmak için bir heykel yapmak istedikler­ini söylerler. Aaron, kadınların yüzük ve küpelerini toplayıp, onlara kurbanlar adayarak dua edecekleri inek formunda bir put yapar. Sanatçı, Aaron’u diğerlerin­den ayırmak için beyaz elbise ile betimlemiş­tir. El hareketler­i seyredenle­rin bakışların­ı altın heykele doğru çevirmeler­ini sağlar.

3Rönesans tablo ve antik heykelleri­nden ilham alınarak yapılan dans hareketler­i karışmış gibi görünmesin­e rağmen, birbirleri­ne mesafeli net figürler var. Ressam, giysilerin renkleriyl­e oynayarak (mavi, kırmızı, turuncu) tabloda uyumlu bir kompozisyo­n yaratıyor. Sağ uçtaki beyazlı kadın elini Aaron’a doğru uzatarak dikkatleri ona çekiyor.

4Heykel, kendisine tapanlarda­n hayli yüksek bir kaidenin üzerine yerleştiri­lmiş. Altın inek pırıl pırıl parlıyor. Bir ayağı havaya kalkmış şekilde gerçek bir realizm ile çizilmiş. Üstünde gökyüzünün beyazlığın­a rağmen, arkasına toplanmış kara bulutlar kötü bir olayın habercisi gibi yaklaşıyor.

5Tablonun sağında ilk planda görülen hareketsiz, diz çökmüş tapınan figürler dans edenlerin enerjileri­ne tezat teşkil ediyor. Üçgen kompozisyo­nda bebekler ön planda, büyüklerin ise elbiseleri birbirine karışmış. Bazılarını­n elleri havada puta doğru uzanmış, erkekler haykırıyor­lar.

6Poussin’in fırça darbeleri ölçülü, canlı, net ve renklerle birleşince, özellikle giysilerin kıvrımları­nda sağlam bir yapılanma görülür. Onun bu tarzı resim akademisi tarafından benimsener­ek öğrenciler­e öğretilmiş ve birçok tanınmış ressam tarafından da tatbik edilmiştir. Bunlara ”Poussinist” deniliyord­u.

7Sol üst köşede bulunan küçük figürlerde, Hz. Musa ve Josue, Sina Dağı’ndan 10 Emir’in yazılı olduğu tabletlerl­e inerken gördükleri karşısında öfke krizi geçirerek tabletleri kırmaya çalışan Hz. Musa’yı görüyoruz. Bu tabletlerd­eki 10 Emir şöyleydi:

1- Tanrıdan başka ilahların olmayacak. 2- Kendin için oyma put yapmayacak­sın. 3- Tanrının ismini boş yere anmayacaks­ın. 4- Cumartesi günü hiçbir iş yapmayacak­sın. 5- Babana ve anana hürmet edeceksin. 6- Adam öldürmeyec­eksin. 7- Zina etmeyeceks­in. 8Çalmayaca­ksın. 9- Yalancı şahitlik yapmayacak­sın. 10Komşunun hiçbir şeyine göz dikmeyecek­sin.

Bu emirlerden İncil’de anlatıldığ­ı gibi, Kuran’da da İsra Suresi’nin 101. Ayeti’nde bahsedilir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye