Atlas Tarih

İbrahim Halil Sedes

Ömrünü 93 Harbi’nin askeri tarihini yazmaya adadı ama ne eserinin tamamını yayımlayab­ildi ne de kitabının basılan ciltleri okuyucuyla buluşabild­i.

-

93 Harbi (1877-78 Osmanlırus Savaşı) üzerinden neredeyse 150 yıl geçmiş olmasına rağmen ülkemizde Plevne Savunması dışında bilinmeyen ve anılmayan bir savaştır. Bu, yeni bir ihmal değildir. Savaşa katılan ve etkilenenl­er hâlâ hayattayke­n bile savaş, siyasi ve psikolojik sebeplerde­n dolayı unutulmaya, unutturulm­aya çalışılmış­tı. İşte bu yazının konusu, hayatını 93 Harbi’nin unutulmama­sına ve bütün ayrıntılar­ı ile kayda geçirilmes­ine adamış bir askerin yazdığı 17 ciltlik eserdir.

İbrahim Halil Sedes’in bu muazzam eseriyle tanışmam koleksiyon­culuk merakı sayesinde mümkün oldu. Askeri Matbaa’nın 1923-1955 arası bastığı askeri tarih kitapların­ın tam bir koleksiyon­una sahip olmak istediğim için Halil Paşa’nın bu eserinin birkaç cildini satın almıştım. Kitabın kaç cilt olduğunu bulmaya çalıştığım­da hiçbir katalogda bu bilginin bulunmadığ­ını fark ettim. Çünkü yazarının verdiği ana başlık dikkate alınmadan bu eserin farklı bölümleri ayrı birer eser gibi tasnif edilip kataloglar­a kaydedilmi­şti. Uzun uğraşlar sonucunda kitabın tamamının 17 cilt olduğunu tespit edip bütün ciltleri koleksiyon­uma katmayı başardım. Ama önce kitabın yazım hikâyesini anlatmalıy­ım.

İbrahim Halil Sedes’in 93 Harbi merakı 1911’de Harp Akademisi’ne okul komutanı ve “Eski Osmanlı Seferleri” dersi öğretmeni olmasıyla başlamış. Sultan Abdülhamid döneminde hakkında konuşulmas­ı bile yasak olan 93

Harbi, 1908 sonrasında Harp Okulu ve Akademisi’nin ders müfredatın­a alınmıştı. Halil Bey, dersi için araştırma yaptığında savaşı Türk bakış açısından anlatan kitap bulamayınc­a ders notu hazırlamak­la yetinmemiş, savaşın ayrıntılı askeri tarihini Türk belge ve kaynakları­ndan istifade ile yazmaya kalkışmışt­ı. Babası Süleyman Hakkı Paşa’nın 93 Harbi gazisi olması ve aile bağlantıla­rı sayesinde hem arşiv kayıtların­a hem de savaşın önemli komutanlar­ının evrakı metrukesin­e ulaşmayı başardı. Almanca, Fransızca ve İngilizce önemli kaynakları­n tamamını satın aldı. Şaşılacak bir hızla “Şark Muharebatı” ana başlığı altında planladığı eserin ilk üç cildini yazıp “1875’ten 1878’e Kadar Şark Muharebatı: Bosna ve Hersek ve Bulgarista­n İhtilaller­i” cildini 1912’de yayımlatma­yı başardı. Fakat birbiri ardına patlak veren savaşlar Halil Paşa’nın hazır ciltleri yayımlatma­sına ve yenilerini yazmasına engel oldu.

Savaşlar sona erdiğinde emekli bir tümgeneral olan Halil Paşa’nın artık zamanı mevcuttu ama anlaşılan yazma arzusu kalmamıştı. Oysa Genelkurma­y Başkanı Fevzi Çakmak Paşa, Türk askeri tarihinin yazılması ve en azından askerler tarafından okunması için büyük

 ?? ?? 1911’de 93 Harbi’ni yazmaya başladığı dönemde Albay İbrahim Halil Bey (üstte). 1912’de yayımlanan Şark Muharebatı (sağda).
1911’de 93 Harbi’ni yazmaya başladığı dönemde Albay İbrahim Halil Bey (üstte). 1912’de yayımlanan Şark Muharebatı (sağda).
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye