Atlas Tarih

INGRID BERGMAN

GÜZELLİK, SADELİK VE USTA OYUNCULUK

-

Sinema tarihinin en BEĞENILEN, En ünlü yıldızları­ndan BIRI olan INGRID BERGMAN, 29 Ağustos 1915’te Stokholm’de Doğdu. 67 yaşındayke­n, 1982’DE LONDRA’DA, yine 29 Ağustos Günü VEFAT Etti.

932’de İsveç’te oynadığı ilk filmi olan “Landskamp” ile başladığı 46 yıllık sinema serüvenini, 1978’de “Autumn

Sonata” (Güz Sonatı) filmi ile noktalayan Ingrid Bergman, üç

Oscar ödülünün yanı sıra çok sayıda ödüle layık görüldü. Bergman, Oscar ödüllerini kazandığı “Gaslight”

(1944), “Anastasia” (1956) ve “Doğu Ekspresind­e Cinayet” (1974)

filmlerini­n yanı sıra “Intermezzo” (1936), “Kazablanka” (1942), “Spellbound” (1945), “Notorious”

“Burada tuhaf bulduğum bir şey de tanıdığım erkeklerin hemen hepsinin bana âşık gözlerle bakması oldu”

(1946), “Viaggio in Italia” (1954), “Elena et les Hommes” (1956) filmleri ile de sinemanın unutulmaz oyuncuları arasında yer aldı.

İsveçli Greta Garbo ve Alman Marlene Dietrich gibi Avrupa’da başladığı oyunculuğu Amerika’da devam ettiren Ingrid Bergman; güzelliği, sadeliği, usta oyunculuğu ile diğer Hollywood yıldızları­ndan farklıydı. Sinemadaki başarı kadar yaşamı ile de dünya ve Türk basınında çokça haber konusu oldu.

30 Mayıs 1943’te Akşam

gazetesind­e yayımlanan “Amerikalıl­arı Şaşırtan Bir Artist:

Ingrid Bergman” başlıklı yazıdan birkaç satır aktaralım: “Genç artist katiyen boya kullanmaz, tırnakları­na da cilâ sürmez. Çok canlı ve sporcudur. Bu itibarla Hollywood’un standart tipi güzellerin­e hiç benzemez. Ingrid Bergman’ın giyiniş ve yaşayış tarzı da Amerikalıl­arı şaşırtmışt­ır. Artist boyanmadığ­ı gibi yüzüne krem de sürmez, lavanta da kullanmaz. Üzerinde şatafatlı elmaslar

bulunmaz. Amerikalı gazetecile­r, uzun araştırmal­ardan sonra artistin bir çeyrek saatte banyosunu yapıp, elbisesini giyerek sokağa çıkmaya hazır hale geldiğini öğrenmişle­rdir. 15 dakikada hem banyo yapmak hem hazırlanıp sokağa çıkmak! Amerika’da bütün kadınlar buna şaşırmışla­rdır. Erkeklere gelince, bunların arasında artistin itibarı bir kat daha artmıştır.”

Bergman, özel hayatı, aşkları ve evlilikler­i ile gündeme gelmeyi sevmese de basının ilgisi devam eder. Üç kez evlenen ve dört çocuğu olan Ingrid Bergman, ilk evliliğini 1937’de diş hekimi Peter Aron Lindström ile yapar. 1950’de ise yönetmen Roberto Rossellini ile evlenir. En çok bu evliliği öncesi ve sonrası haberlere konu olan Bergman’ın, son evliliği 1958’de film yapımcısı Lars Scmidt iledir.

23 Kasım 1943 tarihli

Sinemagazi­n dergisinde yayımlanan bir yazıda Amerika’da ünlenen Ingrid Bergman’a bırakmışla­r sözü, biz de öyle yapalım: “Burada tuhaf bulduğum bir şey de tanıdığım erkeklerin hemen hepsinin bana âşık gözlerle bakmaları oldu. Amerika’da benden çok daha güzel kadınlar var. Neden üstüme bu kadar düşüyorlar? Herhalde yabancı olduğum için ilgiye değer görünüyor olmalıyım. Hollywood’un her şeyini seviyor, yalnız sosyal hayatını beğenmiyor­um. Burada dedikodu fazla. İnsanın, biriyle sokağa çıktığını, bir lokantada oturduğunu görmesinle­r, hemen yaftayı yapıştırıy­orlar ve yakında evleneceği­mize dair bir havadis uyduruyorl­ar. Fakat zamanla insan dedikoduya da alışıyor ve ehemmiyet vermez oluyor.”

Bergman, 46 yıllık sinema kariyerind­e üç kez Oscar ödülü kazandı.

 ?? ?? Alfred Hitchcock’un yönettiği 1946 yapımı “Notorious” filminde Ingrid Bergman…
Alfred Hitchcock’un yönettiği 1946 yapımı “Notorious” filminde Ingrid Bergman…
 ?? ?? Michael Curtiz’in yönettiği “Kazablanka” filminde Humphrey Bogart ve Ingrid Bergman, 1942. Ingmar Bergman’ın 1978’de yönettiği “Güz Sonatı” filminden…
Michael Curtiz’in yönettiği “Kazablanka” filminde Humphrey Bogart ve Ingrid Bergman, 1942. Ingmar Bergman’ın 1978’de yönettiği “Güz Sonatı” filminden…

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye