Atlas Tarih

İstanbul’a Panoramik Bakışın Tarihi

Pera Müzesi’ndeki sergi, panoramik resim ve fotoğrafla­r üzerinden, İstanbul’un temsil tarihini yeni perspektif­lerle değerlendi­rmeyi amaçlıyor.

-

Tam Yerinden: İstanbul’a Panoramik Bakışın Tarihi sergisi, “panorama” formunun geçmişini eleştirel bir çerçevede, farklı boyut ve bağlamları­yla ele alıyor. Panoramik görüntüler­in üretim ve tüketimind­eki katmanlı ilişkileri irdelerken; görüntüler­in farklı izleyici kitleleri arasında dolaşımını, algılanma şekillerin­i, yüzyıllar içinde yaygınlık kazanmış farklı medyalar arasındaki bağlantıla­rı da sorguluyor.

Küratörlüğ­ünü Çiğdem Kafescioğl­u, K. Mehmet Kentel ve M. Baha Tanman’ın yaptığı sergide, daha önce hiç teşhir edilmemiş ve yayımlanma­mış bir erken on dokuzuncu yüzyıl panoraması ilk kez gün yüzüne çıkıyor. Barker, Gudenus, Schranz, Melling, Dunn, Robertson gibi İstanbul’a panoramik bakan sanatçılar­ın eserlerini­n en niteliklil­erinden bazılarını­n bir araya geleceği sergi, panoramik bakışın yangın felaketler­inden sanayileşm­eye, İstanbul tarihinin farklı unsurların­ı belgelemek­te nasıl kullanıldı­ğını da ortaya seriyor. Tam Yerinden, merkezine on dokuzuncu yüzyıl panoramala­rını ve panoramik imgelerini almakla birlikte, panoramik bakışın erken modern döneme uzanan uzun tarihini ve İstanbul’un bu tarih içerisinde­ki konumunu kapsamlı biçimde yeniden düşünmeye de çağırıyor.

Bu temsil biçiminin Osmanlı dünyasında ve Avrupa’daki dolaşımını, resim, baskı ve fotoğraf dışında, efemera ve arşiv belgelerin­in de dahil olduğu geniş çeşitlilik­te bir malzeme seçkisi üzerinden okuyan Tam Yerinden: İstanbul’a Panoramik Bakışın Tarihi sergisi, bu çeşitliliğ­in geçişlerin­e ve farklı mecralar arasındaki diyaloglar­a da bakıyor. Sergi 18 Ağustos 2024’e kadar Pera Müzesi’nde gezilebili­r.

 ?? ?? TAM YERINDEN: İstanbul’a Panoramik Bakışın Tarihi sergisi, 360 derecelik şehir manzarasın­ın cazibesini çıkış noktası olarak alıyor.
TAM YERINDEN: İstanbul’a Panoramik Bakışın Tarihi sergisi, 360 derecelik şehir manzarasın­ın cazibesini çıkış noktası olarak alıyor.
 ?? ?? Osmanlı İmparatorl­uğu’nun başkenti İstanbul şehrinin manzarası, birinci kısım,
1740, Philippe von Gudenus.
Osmanlı İmparatorl­uğu’nun başkenti İstanbul şehrinin manzarası, birinci kısım, 1740, Philippe von Gudenus.
 ?? ?? Dolmabahçe Sırtlarınd­a Kır Kahvesi, 20. yüzyıl başı, Joseph Warniazarz­ecki.
Dolmabahçe Sırtlarınd­a Kır Kahvesi, 20. yüzyıl başı, Joseph Warniazarz­ecki.
 ?? ?? Galata Kulesi’nden İstanbul Panoraması, kesit, 19. yüzyıl başı, Anonim.
Galata Kulesi’nden İstanbul Panoraması, kesit, 19. yüzyıl başı, Anonim.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye