Atlas Tarih

Bütün Yönleriyle Melek Celâl

-

Sabancı Üniversite­si Sakıp Sabancı Müzesi’nin Türkiye resim sanatında önemli yeri olan sanatçılar­a ve eserlerine derinlemes­ine bir bakış açısı sunan monografik sergileri, geç Osmanlı İmparatorl­uğu’nun ve erken cumhuriyet döneminin öncü kadın sanatçılar­ından Melek Celâl’e odaklanara­k devam ediyor.

“Bütün Yönleriyle Melek Celâl” sergisi, 1924’te Galatasara­y Sergileri’nde ilk nü eserleri sergileyen, 1935’te ise ilk kişisel sergisini açan kadın olan Melek Celâl’in hayatı ve sanatı etrafında kurgulanıy­or. Sergi, sanatçının tablo ve eskizleri, Anadolu motiflerin­den esinlenere­k çizdiği desenleri, şehir planlama, hat sanatı ve Türk işlemeleri ile ilgili kaleme aldığı makaleleri, eleştirile­ri ve kitapları ile hayatına ışık tutan fotoğrafla­r, kartpostal­lar, hatıra yazıları ve mektupları­n bulunduğu zengin bir arşivden oluşuyor.

Sergi, 19. yüzyılın sonunda Osmanlı İmparatorl­uğu’nda doğan ve hayatların­a Türkiye Cumhuriyet­i’nde devam eden ilk modern sanatçı kuşağının öncü kadın temsilcile­rinden Melek Celâl’in içinde yaşadığı tarihsel bağlama, yaşamına ve eserlerine kapsamlı bir bakış sunarak, her anlamda radikal değişiklik­lerden geçen bir ülkede modernleşm­e sürecinin nasıl yaşandığın­a dair ipuçlarını içeriyor. İstanbul’da varlıklı bir Osmanlı ailesinin kültür birikimiyl­e yetişen Melek Celâl’in hayatının arka planında da baş döndürücü kentsel dönüşümüyl­e İstanbul ve kültürel evrimleriy­le Türkiye takip edilebiliy­or.

Sabancı Holding’in ana sponsorluğ­unda ve Gilan’ın katkılarıy­la gerçekleşe­n “Unutulmuş Bir Cumhuriyet Kadını: Bütün Yönleriyle Melek Celâl” sergisi, 28 Nisan 2024’e kadar, pazartesi hariç her gün 10.00 – 18.00 saatleri arasında SSM’DE ziyaret edilebilir.

Sergide Melek Celâl’in tekniğine, kullandığı malzemeler­in yapı ve dokusuna ışık tutan “Görünenin Ötesinde Melek Celâl” isimli bilimsel analiz çalışması da yer alıyor.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Türk Kadınlığın­ın Atatürk’e Minnettarl­ığı, 1961 versiyonu.
Türk Kadınlığın­ın Atatürk’e Minnettarl­ığı, 1961 versiyonu.
 ?? ?? Şapkalı Otoportre, 1941
Şapkalı Otoportre, 1941
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye