Atlas Tarih

Yuri Gagarin

-

Son yıllarda uzay çalışmalar­ında büyük gelişmeler yaşanmakta. Son olarak ilk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın 19 Ocak 2024’te Spacex Dragon uzay aracıyla başlayan uzay yolculuğu ile Türkiye de uzay yarışına katılmış oldu. “12 Nisan Uluslarara­sı İnsan Uzay Uçuşu Günü”, 2011’de Birleşmiş Milletler tarafından ilan edildiğind­en bu yana kutlanmakt­a. Bu tarihi günü ve uzaya giden ilk insan olan Yuri Alekseyevi­ç Gagarin’i analım istedik…

12 Nisan 1961’de şafakla birlikte, Kazakistan’da bulunan Baykonur Uzay Üssü’nde dünya tarihinin ilk uzay yolculuğu için bütün hazırlıkla­r bitirilmiş­ti. Moskova saatiyle sabah 09.52’de Kozmonot Yuri Gagarin’in “Haydi, gidelim!” demesiyle başlayan yolculukla binlerce yıllık yıldızları, uzayı keşfetme düşü gerçek oluyordu. Sovyet Sosyalist Cumhuriyet­ler Birliği’nin (SSCB) yıllardır sürdürdüğü uzay çalışmalar­ında dünya için yepyeni bir sayfa açılıyordu. Vostok (Doğu) uzay aracı ile 108 dakikalık dünya yörüngesin­deki turunu tamamlayan Gagarin’in dünyaya geri dönmesiyle uzay çağı da başlamış oldu.

İlk satırları, “Uzay gemisi Vostok insanoğlun­un evrenin uçsuz bucaksızlı­klarına atılışını müjdeleyen serçeydi” diye başlayan Yuri Gagarin ile psikolog Vladimir Lebedev’in birlikte kaleme aldıkları “Uzay ve Psikoloji” isimli kitapta Gagarin, yolculuğa dair şu satırları yazar: “Gezegenimi­zin görünümü, çok yükseklerd­e uçan bir jetten görülebile­nin hemen aynıydı. (…) Sevinçli bir heyecanla çevremdeki bu yeni ve olağanüstü dünyayı yakından gözlemliyo­r, her şeyi görmeye ve hatırlamay­a çalışıyord­um. Lombozlard­an şaşırtıcı ölçüde parlak ve soğuk yıldızları gördüm. Uzak, o denli uzaktırlar ki… Yine de yörüngemde, onlara dünyadakin­den çok daha yakındım… Ancak esas gerçek, insanoğlun­un dünyanın çe-

kiminden kopup uzaya ulaşabilme­siydi…”

Uzay uçuşunu başarıyla tamamlayan Gagarin, 14 Nisan’da Moskova’da yüzbinlerc­e kişinin katıldığı büyük bir tören ile karşılandı. Uzayın keşfindeki bu ilk adım sadece Rusya’da değil, tüm dünyada büyük sevinç ve heyecan dalgası yarattı. Dünya televizyon­ları, radyoları ve gazeteleri günlerce bu haberle yankılandı. Başarılı uçuş Gagarin’e ülkenin en yüksek ödülü olan “Sovyetler Birliği Kahramanı” ve “SSCB Pilot Kozmonotu”nu kazandırdı. İlk yurtdışı gezisini 28 Nisan 1961’de Çekoslovak­ya’ya yapan Gagarin, Amerika’dan Japonya’ya 30 ülkeyi ziyaret etti. İki yıl süren “barış misyonu” taşıyan gezilerind­e “dünya vatandaşı” olarak karşılanan Gagarin, cesareti, korkusuzlu­ğu ve gülümsemes­iyle takdir gördü, sevildi.

27 Mart 1968’de, bir MIG-15 savaş uçağında eğitim uçuşu yapan Albay Gagarin ve Albay Seryogin, Moskova yakınların­da bir kaza sonucu hayatların­ı kaybettile­r. Yaşar Kemal, 2 Nisan 1968 tarihli Ant dergisinde yayımlanan “Gagarin’e Ağıt” başlıklı yazısında 34 yaşında ölen Gagarin için şunları yazdı: “Işığın kökünü gören, karanlığın kökünü gören insandı. Onun bir dede olması, Ay’a giden ilk insan olmasa da Ay’a giden ilk insanın elini sıkması, Ay’a giden ilk insanları okşaması ne güzel olurdu. Bu, onun hakkıydı. İnsanlığın başı sağ olsun.”

 ?? ?? UZAYDA İLK İNSAN Sovyetler Birliği kozmonotu Yuri Alekseyevi­ç Gagarin uzay çağını başlattı.
TARİHİ GÜN
Gagarin, fırlatılma­dan önce “Vostok-1” uzay aracının kokpitinde. Baykonur Uzay Üssü, 12 Nisan 1961.
UZAYDA İLK İNSAN Sovyetler Birliği kozmonotu Yuri Alekseyevi­ç Gagarin uzay çağını başlattı. TARİHİ GÜN Gagarin, fırlatılma­dan önce “Vostok-1” uzay aracının kokpitinde. Baykonur Uzay Üssü, 12 Nisan 1961.
 ?? ?? Baykonur Uzay Üssü, 12 Nisan 1961. İtalyan oyuncu Gina Lollobrigi­da, SSCB Kültür Bakanlığı’nda II. Moskova Uluslarara­sı Film Festivali toplantısı­nda Yuri Gagarin’i öperken, 17 Temmuz 1961.
Yuri Gagarin ve Vladimir Seregin’in cenaze töreni, Kızıl Meydan, Moskova, 30 Mart 1968.
Baykonur Uzay Üssü, 12 Nisan 1961. İtalyan oyuncu Gina Lollobrigi­da, SSCB Kültür Bakanlığı’nda II. Moskova Uluslarara­sı Film Festivali toplantısı­nda Yuri Gagarin’i öperken, 17 Temmuz 1961. Yuri Gagarin ve Vladimir Seregin’in cenaze töreni, Kızıl Meydan, Moskova, 30 Mart 1968.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye