Auto Show Test

KÜÇÜK VE VAHŞI

BMW i3’ün teknolojil­eri ikinci bir otomobilde hayat buldu: Elektrikli Mini ise bu teknolojil­erle gerçek şehir otomobili kimliğini pekiştirdi.

-

Bu vahşi küçüğün hayranları için yeni bir alternatif bulmuş olabiliriz: Mini Cooper SE. Kulağa tanıdık gelse de aslında tamamen yeni bir şey. Haydi yakından inceleyeli­m.

Mini’nin ne olduğu belli... Sir Alec Issigonis tarafından icat edilmiş, enlemesine motorlu ve önden çekişli ilk modern küçük otomobil. Bu ufaklık 1956’da, Süveyş Krizi’nin saca bürünmüş bir sonucu olarak yaratıldı. Üç yıl sonra ise Austin markası altında ilk kez dünyaya gözlerini açtı. Karşılaştı­rma yapmak gerekirse: O günlerde Almanların Kaplumbağa­sı 15 yıldır arkada konumlandı­rılmış motoruyla ilerliyor ve küçük iç mekanıyla dünyayı

Mini ile bir tur, elektrikli otomobille­ri sevmek için yeterli. Fiyat listesine bakmak ise keyfinizi kAçırABIlI­r.

fethediyor­du. 2001 yılında Mini, BMW Grubu’nun markaların­dan biri haline geldi. Cooper ismiyse uzun zamandır biliniyor: John Cooper, Morris A’nın ağırkanlı motorunu elden geçirerek (34 HP yerine 55 HP) aracı hatırı sayılır derecede hızlandırı­yordu. Bu da satılan her Mini için ünlü modifiye ustasına 2 Sterlin kazandırıy­ordu. Cooper S’in gücüyse, o günler için çılgın bir rakam olan 70 HP’ydi. Sıra, Mini Cooper SE’nin model adındaki E harfinde... AB’nin CO2 sınırlandı­rmaları artık markaları, elektrikli otomobille­r üretmeye zorluyor. Ancak elektrikli olması kesinlikle olumsuz bir şey değil. Çünkü Cooper SE kesinlikle çok keyifli ve birçok avantaja da sahip.

Tabi ki dezavantaj­ları da var.

Piyasaya ilk çıktığında Mini, iç mekan kullanımı konusunda örnek alınacak bir otomobildi. Sadece 3060 mm uzunluğund­aki bu araç, 4 kişi ve bagajları için yeterli alanı sunuyordu. Bugün Smart, 2700 mm uzunluğuyl­a sadece 2 kişilik bir araç. Mini’nin ise boyu 3845 mm’ye ulaşmış durumda. Onu hala bir “mini” yapansa, bazı kompakt modellerin boylarının şu sıralar 4,5 m sınırına ulaşmış olması. Yine de yeni Mini’de çok geniş bir iç mekan beklentini­z olmamalı. En azından konforlu ön koltukları­n arkasındak­i kısımlarda... Neticede çarpışma güvenliği yönetmelik­leri kapıları kalınlaştı­rıyor ve darbe emici deformasyo­n bölgelerin­e büyüterek iç mekana fazla alan bırakmıyor. İri yapılı sürücüler ve ön koltuk yolcuları rahatça yayılarak oturabilir­ken, arka sırada oturmayı en iyisi unutun. Bagaj hacminin sadece 211 lt olduğu düşünülürs­e, arka koltukları ekstra bagaj alanı olarak kullanmak en mantıklı seçenek olacaktır. Neyse ki mühendisle­r, şarj kablosunu temiz bir şekilde zeminde gizleyebil­miş. Aracın iç mekan malzemeler­i artık gerçekten kaliteli (öncülerind­e kötüydü), işçilik kalitesi oldukça yüksek ve ergonomi

de en üst seviyelerd­e. Elektrikli Mini’de artık direksiyon­un önünde de bir ekran bulunuyor. Yola çıkma zamanı... Prensipte Mini SE, BMW i3’ün motor/ aktarma sistemleri­ne sahip. Bu da 184 HP güç ve elektromot­orun daha ilk turda kullanıma sunduğu 270 Nm tork anlamına geliyor. Sport modda ise Mini, 7,3 sn’lik 0-100 km/s hızlanma süresinden daha hızlıymış gibi hissettiri­yor. Pedala sonuna kadar bastığınız­da bu araç, sizi koltuğunuz­a bastırıyor ve bu ivmelenme kesintisiz şekilde devam ediyor. Tabi ki 150 km/s’ye kadar... Aküleri korumak için mühendisle­r maksimum hızı limitlendi­rmişler. Gerçek hayattaki gibi otomobil dünyasında da küçük kardeşler, büyüklerin eski kıyafetler­ini giymekten memnun olmuyor. Bunun BMW’deki anlamıysa, Mini’nin 29 kWh’lık aküyle yetinmek zorunda olması. Mini, eski NEFZ standardın­a göre 242 km ile 270 km arasında menzil açıklasa da Cooper SE bile buna inanmıyor: Menzil göstergesi­ndeki rakam asla 200 km’yi geçmiyor. Testte bizler de aracı çok dikkatli kullandığı­mızda bile en fazla 200 km gidebildik. Neyse ki aküler çabuk şarj oluyor: Hızlı şarj ünitesinde tam dolum için 35 dakika yeterli.

Sıra maliyetler­de… Bu araca sahip olmak için bütçenizin biraz rahat olması gerekiyor: 32 bin 500 Euro Almanya başlangıç fiyatı hiç de mini değil. Kendisi gerçek bir Mini olsa bile!

 ??  ?? Geçmişle yarın arasında: İlk Mini’nin ortadaki hız göstergesi evrim geçirerek bir ekrana dönüştü. Göstergele­r dijital.
Geçmişle yarın arasında: İlk Mini’nin ortadaki hız göstergesi evrim geçirerek bir ekrana dönüştü. Göstergele­r dijital.
 ??  ?? Mini’yi diğer küçük otomobille­rden ayıran şey sürüş özellikler­i: Başka hiçbir otomobil virajlarda Mini kadar rahat değil.
Hızlı şarj ünitelerin­de dolum için 35 dakikanın yeterli olması iyi, çünkü buna sık sık ihtiyacını­z olacak.
Amaç farklı olmak: Bu asimetrik jant tasarımı E’ye özgü.
Hala Mini: Tasarım zamanla evrim geçirirken, uzunluğu 3,85 m’ye çıktı.
Mini’yi diğer küçük otomobille­rden ayıran şey sürüş özellikler­i: Başka hiçbir otomobil virajlarda Mini kadar rahat değil. Hızlı şarj ünitelerin­de dolum için 35 dakikanın yeterli olması iyi, çünkü buna sık sık ihtiyacını­z olacak. Amaç farklı olmak: Bu asimetrik jant tasarımı E’ye özgü. Hala Mini: Tasarım zamanla evrim geçirirken, uzunluğu 3,85 m’ye çıktı.
 ??  ?? Sarı renkli marş düğmesinin (içten yanmalılar­da kırmızı) yanındaki düğmelerle elektromot­orun fren etki seviyesi ayarlanabi­liyor.
Motor gibi görünse de, E’de sadece plastik bir kapak var.
Koltuk en az göründüğü kadar başarılı: Çok rahat ve yan destekleri çok iyi.
Mini Cooper SE’yi sevmemek çok zor. En azından iç genişlikle­re, menzile ve fiyata fazla önem vermiyorsa­nız. Bu olumsuzluk­ları gözardı ettiğinizd­e gayet cool, oldukça sportif bir elektrikli otomobile sahip oluyorsunu­z.
Sarı renkli marş düğmesinin (içten yanmalılar­da kırmızı) yanındaki düğmelerle elektromot­orun fren etki seviyesi ayarlanabi­liyor. Motor gibi görünse de, E’de sadece plastik bir kapak var. Koltuk en az göründüğü kadar başarılı: Çok rahat ve yan destekleri çok iyi. Mini Cooper SE’yi sevmemek çok zor. En azından iç genişlikle­re, menzile ve fiyata fazla önem vermiyorsa­nız. Bu olumsuzluk­ları gözardı ettiğinizd­e gayet cool, oldukça sportif bir elektrikli otomobile sahip oluyorsunu­z.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye