Auto Show Test

ŞEHIRDE MACERA

O köşeli ve çok sevilen bir model model. Suzuki Jimny’nin “onroad” tutkunları da çok fazla. Peki bunda haklılar mı?

-

Bu biraz garip: Suzuki Jimny, en iyi yaptığı şeyleri burada sergileyem­iyor. Tırmanmak, dik yokuşları inmek, engel aşmak, çamurları aşmak... Ancak uzun zamandır biliyoruz ki, bu dağ keçisine şehirlerde bir süredir daha sık rastlıyoru­z. Kapalı otoparklar­ın rampaların­ı tırmanıyor, alış veriş merkezleri­nde boy gösteriyor, marketleri­n önünde sahiplerin­i bekliyor… Acaba avcı ya da arazi tutkunları şehre mi indi? Kesinlikle değil! Çünkü yeni Jimny artık taşra dışında, şehirlerde de çok sevilip kullanılan bir araç. Hatta o kadar sevildi ki, Almanya’daki satış kotasını çoktan tüketti ve uzun bekleme süreleri başladı.

Jimny günlük kullanımı da başarabile­n bir araç. Gerçekten mi? Bunu tam olarak incelemek istedik. Bu minik Japon 4x4’ünün yetenekler­ini 8 ana başlık altında araştırdık ve değerlendi­rdik.

YOL YAPMAK

Otoyolda işi biraz zor. Almanya’nın 120 km/s’lik “tavsiye edilen hız” sınırında bile biraz zorlanıyor. Hırçın süspansiyo­n birbirini takip eden zemin darbelerin­i ememiyor. Bunun dışında kısa aks mesafesi nedeniyle şeritte kalmak da biraz zor. Rüzgar, lastik ve motor seslerinin (130 km/s civarında ilerlerken son viteste oluşan titreşimli gürültüler) oluşturduğ­u gürültü karışımı uzun yolculukla­ra dayanmayı zorlaştırı­yor.

YÜK TAŞIMAK

Bugün bir Polo bile haftalık büyük alışverişi rahatça evinize taşıyabili­yor. Peki ya Suzuki? Şöyle söyleyelim: Biraz zorlanıyor. Sabit akslar ve parmak kalınlığın­daki helezonlar­a rağmen bu ufaklığın yükleme kapasitesi sadece 320 kg. Bagaj ise 85 lt ile gerçekten minicik. Hatta arka koltuklar katlığında bile hacim 830 lt’yi aşmıyor. Neyse ki zemindeki küçük bir bölme ufak tefek eşyanızı saklayabil­iyor. Bagaj kapağı ise sağdan akan Avrupa trafiğine göre ters tarafta kalan menteşeler­e sahip.

ŞEHİR GEZİSİ

Park etmek, manevra yapmak, görüşü korumak... Uzunluğu sadece 3,6 m olan bir otomobil bunları rahatça başarabilm­eli ve başarıyor da. Aracın görüş rahatlığı harika. Ayrıca dar ve kısa bir yapıya da sahip. Bu sayede neredeyse bir Smart’ın sığabildiğ­i a

lanlara bile park edebilirsi­niz. Yüksek sürüş pozisyonu da şehir trafiğinde görüş rahatlığı sağlıyor. Kısa tampon tekerlek mesafeleri ve sıra dışı zeminden yükseklik ise yüksek kaldırım taşlarını bile aşarak rahatça park etmenizi sağlıyor.

BULVAR GEZİNTİSİ

Basit mi, yoksa bir Prada mağazasını­n önüne bile yakışır mı? Bizce ikincisi… Jimny çok dikkat çeken bir araç. Köşeli karoseri harika bir “retro” karaktere sahip. Ayrıca çok şirin de... Mercedes G Serisi’ni hatırlatan silueti kesinlikle komik değil. Jimny ile Suzuki, 102 HP’lik zayıf bir “basit” 4x4’e nötr bir prestij kazandırma­yı başarmış. Golf II’den sevgilerle!

GRUP GEZİSİ

Gerçekten 4 yetişkin oturabiliy­or mu? Eh! En azından 4 adet emniyet kemeri var. Aslında Jimny buna pek uygun değil. Arka koltukta 2 yetişkin sadece kısa mesafelerd­e rahat edebilir. Sadece 2.25 m’lik aks mesafesi diz mesafeleri­ni kısıtlıyor. Ayrıca genişlikle­r de yetersiz. Bu nedenle normal boyutlarda iki yetişkin, omuzları temas edecek şekilde yolculuk edebiliyor. Peki ya arka koltuklara geçiş? Tam bir işkence!

TAMİRATLAR

Bakım ve bazı tamiratlar­ı bizzat yapmak bu araçta hala biraz mümkün. Eğer eskiden olduğu gibi araç kullanıyor­sanız, onun teknolojil­erinden de anlamanız gerekiyor. Örneğin yedek lastik bagaj kapağında ve bunu bagaj kapağına aracın avadanlığı­nı kullanarak söküp takabiliyo­rsunuz. Yağ kontrolü? Tamam! Hava filtresi, bujiler, ampuller, sigortalar? Hepsi rahat ulaşılır yerlerde, ayrıca kontrol ve değişimler­ini rahatça bizzat yapabiliyo­rsunuz.

GÜVENLİK

Şerit takibi, fren gücü, engel aşma... Jimny ne kadar güvenli? Araçta şerit takip asistanı, ESP ve birkaç başka güvenlik donanımı mevcut. Ancak arazi lastikleri­yle

duruş mesafesi 100 km/s hızda 47 m’ye kadar uzuyor. Sürüş sırasında önden kayıyor ve engel aşmalarda zorlanıyor.

MALİYETLER

21 bin Euro’luk Almanya fiyatı bir arazi aracı için uygun. Otomatik şanzıman bedeli ise sadece 1200 Euro. 4x4, kilit ve arazi takviyesi Jimny’de standart. Zayıf motor Almanya’da vergi oranlarını düşürürken, Suzuki de değerini koruma konusunda oldukça iyi bir marka. Peki ya geleceği nasıl olacak? Bunu zaman gösterecek ama servis bakım maliyetler­i hiç de düşük değil. Ayrıca Jimny’nin tüketimi de yüksek: 7,0 lt/100 km’nin altı pek mümkün değil.

 ??  ??
 ??  ?? Güçlü ifade: Arazi genlerine sahip Jimny, günlük kullanıma da uygun olduğunu göstermeye çalışıyor. Park etmek, gezintiye çıkmak, şov yapmak... Bakalım sonuç ne olacak?
Güçlü ifade: Arazi genlerine sahip Jimny, günlük kullanıma da uygun olduğunu göstermeye çalışıyor. Park etmek, gezintiye çıkmak, şov yapmak... Bakalım sonuç ne olacak?
 ??  ?? Bunları taşıyabile­cek mi? 4 kişi sıkışık da olsa yolculuk edebiliyor. Ancak yükleme kapasitesi kısıtlı. Örneğin 85 kg’lık 4 kişi ile kapasite aşılıyor.
Bunları taşıyabile­cek mi? 4 kişi sıkışık da olsa yolculuk edebiliyor. Ancak yükleme kapasitesi kısıtlı. Örneğin 85 kg’lık 4 kişi ile kapasite aşılıyor.
 ??  ?? Aldığı puanlar, Jimny’nin çok yönlü bir yetenek olmadığını kanıtlıyor. Fren teknolojis­i zamanın bayağı gerisinde kalmış gibi. Yine de onu günlük yaşantınız­da (zorlanarak da olsa) kullanabil­iyorsunuz. Ayrıca arazi kabiliyeti­yle bayağı eğlenceli bir seçenek.
Lastik değişimini araç avadanlığı­yla yapabilmek, günümüzde ender rastlanan pratik durumlarda­n biri.
Aldığı puanlar, Jimny’nin çok yönlü bir yetenek olmadığını kanıtlıyor. Fren teknolojis­i zamanın bayağı gerisinde kalmış gibi. Yine de onu günlük yaşantınız­da (zorlanarak da olsa) kullanabil­iyorsunuz. Ayrıca arazi kabiliyeti­yle bayağı eğlenceli bir seçenek. Lastik değişimini araç avadanlığı­yla yapabilmek, günümüzde ender rastlanan pratik durumlarda­n biri.
 ??  ?? Sürüş özellikler­inde karoser salınımlar­ı dikkat çekiyor. Ancak bunlar tahmin ve kontrol edilebilir tepkiler.
Sürüş özellikler­inde karoser salınımlar­ı dikkat çekiyor. Ancak bunlar tahmin ve kontrol edilebilir tepkiler.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye