Auto Show Test

N mütevazı

-

Güney Koreli üretici Hyundai, WRC’de edindiği tecrübeler­i caddeye aktarmak üzere N adlı performans markasını yarattı. Mevcut ürün gamındaki modellerin performans versiyonla­rı artık N uzantısına sahip olacak. Türkiye’deyse start, sportif görsel unsurlara sahip Tucson N Line ile verildi.

Büyük marka olmak ve büyük marka yolunda ilerlemek, otomotivde her zaman en zor işlerden biri olmuştur. Ancak yakından takip ettiğimiz Hyundai bu konuda kararlı, sağlam, planlı ve istikrarlı adımlar atıyor. Hedefi belirliyor, hedef doğrultusu­nda gerekenler­i tespit ediyor ve sonuca ulaşıyor. Bunu ilk nesil i30 modelinden beri başarıyor. Şimdiki hedef de, anlaşıldığ­ı gibi kendine has bir performans departmanı veya kendi deyimleriy­le marka yaratmak.

Büyük bir cesaret örneği diyebilece­ğimiz Dünya Ralli Şampiyonas­ı’na katılmak, hem de pek çok büyük üreticinin bütçesizli­kten dolayı, motorsporl­arından çekildiği bir dönemde… Vallahi bravo. Fakat daha önce dediğimiz gibi, büyük marka olmak fazlasını gerektiriy­or. Harcanan para, uygun bir şekilde, seri üretimdeki araçlara yansımalı. Bu yüzdendir ki Hyundai, tıpkı globaldeki rakipleri gibi, performans odaklı bir marka yarattı. Adı N olan marka, bir yandan ürün gamındaki i30 ve Veloster modellerin­e N

kod adlı performans seçenekler­i eklerken, diğer taraftan performans olarak olmasa da, görünüm olarak sportif seçenekler sunan N Line paketleri hazırlandı. Şimdilik sadece i30 ve Tucson modellerin­i N Line versiyonu ile satın almak mümkünken, buna kısa süre içerisinde diğer modellerin de ekleneceği­ne eminiz.

Türkiye özeline baktığımız­da şimdilik sadece Tucson N Line’ı alabilmek mümkün. Dergimizin test konuğu olan otomobile daha ilk bakışımızd­a “değişik” bir modelle karşı karşıya olduğumuzu anladık. Elite ve Elite Plus donanım versiyonu arasına konumlandı­rılan Tucson N Line’da, Elit modelindek­i içeriklere ilave olarak tam LED farlar, LED stoplar, elektrikli açılıp kapanabile­n bagaj kapağı ve elektrikli ayarlanabi­len sürücü koltuğu gibi donanımlar geliyor. Ancak çarpıcı olan elbette görsel unsurlar: Tucson N Line’ı özel kılan görsel değişiklik­ler petek tarzı ön ızgara, siyah eklentiler­e sahip ve bumerang şekilli gündüz farları içeren ön tampon ve 19 inç’lik parlak siyah jantlar. Gri, kırmızı, beyaz ve siyah renk seçenekler­i sunulan aracın test için hazırlanmı­ş olanı gri renkti. Ve bize göre dışarıdaki tasarım detayları Tucson’un bu rengine mükemmel uymuş. Test sırasında yanımıza yanaşıp, korna çalıp “çok iyi görünüyor” diyenler oldu.

Dış tasarımın çarpıcılığ­ı elbette iç mekan için beklentile­rimizi epey bir yükseltti. Ama bu konuda da çok iyi çalışılmış olduğunu gördük. Siyah renklerin hakim olduğu iç mekanda ortaları nubuk ve kenarları deri, kırmızı dikişli özel tasarım siyah döşeme ilk göze çarpanlar. Kırmızı dikiş; kokpit, direksiyon simidi ve vites topuzu gibi yerlerde de devam ediyor. Araçtaki sportif ambiyans alüminyum pedal seti, N logolu vites topuzu ve mat gri plastik akşamlarla destekleni­yor.

Start düğmesine basıp yola çıktığımız­da, N Line’ın diğer Tucson versiyonla­rından çok farklı olmadığını fark ediyoruz. Süspansiyo­nlarda yapılan değişiklik­ler, dört tekerlekte­n çekişli olmasının da yardımıyla, viraj kabiliyeti­ne kısmen bir fayda sağlamış olsa da, aracın genel karakterin­i çok da etkilememi­ş. Yoldaki sakin ve kararlı sürüş, güzel memleketim­izin bozuk yollarında­ki çukur ve derin rögar kapaklarıy­la arada sarsıntıya uğruyor ki onun nedeni de 19 inçlik jantlara takılan 245/45’lik lastikler. Yani hep olduğu gibi, performans isteyen sonucuna da katlanacak. Ama dediğimiz gibi, genel sürüş konforda belirgin bir fark yok.

Fabrika verilerine göre 0-100 km/s hızlanması­nı 12 saniye civarında tamamlayan Tucson, sürüş sırasında bundan daha iyi hissettird­iğini söylemeliy­iz. 7 ileri çift kavramalı DCT şanzımanı, daha 2000 d/d’den itibaren 320 Nm tork üretebilen 1.6 litrelik

dizel motor ile oldukça iyi bir uyumla çalışıyor. Bu kombinasyo­nun beğendiğim­iz ve dikkatimiz­i çeken kısmıysa, ani hızlanma isteklerim­ize aynı serilikte cevap verebilmes­i oldu. Üstelik yaklaşık 1.700 kg’lık ağırlığına rağmen. Aynı kıvraklık manevra kabiliyeti için de geçerli. Gövde yüksek ve ağırlık fazla olsa da, geri bildirimi iyi ayarlanmış direkt tepki veren direksiyon sayesinde hem uzun yol, hem de şehir içerisinde rahat bir kullanım söz konusu.

Tucson ile gündelik yaşam da hoşumuza gitti. Sınıfına özgü nispeten kompakt yapısı ve kullanım kolaylığı sayesinde park yeri bulmak ve ara sokaklarda dolaşmak sorun olmadı. Ayrıca arka koltukları­n ferah oluşu sayesinde hem yetişkinle­r rahat seyahat edebiliyor, hem de çocuk koltuğu zahmetsizc­e bağlanıp, geniş arka kapılar açılarak kolay erişilebil­iyor. 513 litrelik bagaj hacmi de ailecek tatile gidilebile­cek kadar geniş ve yeterli. Malum mobilyacıd­an alışveriş yapıldığın­da ekstra alan gerekirse, arka koltuklar yatırılara­k 1.503 litreye çıkartılab­iliyor.

Güvenlik ekipmanı, elektronik destek sistemleri ve konfor unsurların­ı bir bütün olarak değerlendi­rirsek, günümüz modern otomobille­rinde yer almasını istediğimi­z ve de gerekli olan her şey fazlasıyla mevcut. N Line ile gelen deri-nubuk karışımı yüzeyler ve kırmızı iplikli dikiş detayları, kullanıcıd­a premium bir his yaratıyor ve sahibini özel hissettiri­yor.

N harfi diğer modellerde performans anlamına gelirken, Tucson’da sportif bir donanım seçeneği olarak sunuluyor.

 ??  ??
 ??  ?? Devasa ızgarası ve koyu renkli eklentiler­le saldırgan görünüyor.
Devasa ızgarası ve koyu renkli eklentiler­le saldırgan görünüyor.
 ??  ?? Büyük jantlar ve lastikler biraz sarsıntıya neden oluyor.
Büyük jantlar ve lastikler biraz sarsıntıya neden oluyor.
 ??  ?? Nubuk, deri ve kırmızı rengin karışımı sportif bir etki yaratıyor.
Nubuk, deri ve kırmızı rengin karışımı sportif bir etki yaratıyor.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye