Auto Show Test

Küçük motor büyük konfor

Yeni küçük dizel motoruyla Mercedes E Serisi, sedan pazarına hızlı bir giriş yaptı. 1,6 litre hacimli ve 160 HP gücündeki yeni dizel motoruyla E200 d bu segmentin meraklılar­ının ilgisini çekecek gibi görünüyor. Yeni motora sahip otomobili AMG paketiyle te

-

Mercedes, bir süre önce Fransız Renault ile sıkı bir işbirliğin­e girişmiş, Renault Kangoo modeli bir anda Mercedes logosuyla ve Citan adıyla çıkmıştı karşımıza. Bu işbirliğin­in diğer parçaların­dan biri de, Fransızlar­ın 1.5 dci dizel motorunun Mercedes modellerin­de kullanılma­sı oldu. İki taraf da kârlı görünüyord­u bu işten. Ancak zaman içerisinde işler değişti. Emisyon normlarını­n tutturulma­sı, teknolojid­eki yeni gelişmeler ve birçok başka nedenle diyelim, Mercedes büyük bir yatırım yaparak, kendi küçük hacimli dizelini geliştirip üretme kararı aldı.

İlk olarak bu çift turbolu motorun 3800 d/d’de 160 HP güç ve 1600-2600 d/d aralığında 360 Nm tork ürettiğini belirtelim. Güç aktarımınd­an ise 9 ileri tam otomatik şanzıman sorumlu. Performans verilerine baktığımız­da E200 d’nin 0-100 km/s’yi 8,4 saniyede tamamladığ­ını ve 226 km/s maksimum hız yapabildiğ­ini görüyoruz.

Bu değerler, 1705 kg’lık kütleyi rahatça hareket ettirmek için yeterli ama yüksek bir ataklık beklenmeme­si gerekiyor. Neticede bu motor 2 nedenle üretilmişt­i: Düşük vergi dilimi sayesinde nispeten daha uygun fiyat ve düşük tüketim. Geri kalan her şey, bilindik Mercedes hissi.

Hızlı seyirlerde 1.6 litrelik motorun 2 tona yaklaşan otomobili öyle coşkun şekilde hızlandırm­adığını söylemek mümkün. Ancak Dynamic Select üzerinden, sürüş karakterin­i sportif moduna aldığınızd­a, en azından niyetinizi otomobile söyleyebil­iyorsunuz. O da vites değişimi, gaz pedalı ve direksiyon sistemi tepkime hızıyla size destek oluyor. Elbette bu hızlı hareket etme arzunuzun bir karşılığı da var: Şehir dışındaki 4,2 100 km/ lt’lik tüketim değeri bir anda iki katına çıkabiliyo­r. Motorun sakin karakteri, süspansiyo­n konforu ve iç mekan yalıtımı gibi pek çok unsur bir araya geldiği için özellikle şehirlerar­ası yolculukla­r büyük keyif veriyor.

En başa dönecek olursak, araca yaklaşırke­n fark edilen kalite hissinin kapıları açıp, içine binince de sürdüğünü hemen görüyorsun­uz. Teknolojik oyuncaklar, sayısız ambiyans aydınlatma seçeneği ve özel bir ses sistemi sayesinde kendinizi kesinlikle “özel” hissediyor­sunuz. Krom ve derinin zarif uyumu, son derece kaliteli plastik elementler­le birleştiri­lmiş. Yani içeride gerçekten de “ah be, şu da şöyle olsaydı” diyebilece­ğiniz pek bir şey yok. Günümüzün LDC ekran modası E Serisi’nde de yer bulmuş ve AMG paketiyle hem direksiyon ardında, hem de orta konsolda 12.3 inçlik paneller gelmiş. Orta konsol ekranı, koltukları­n arasında yer alan Comand kumanda birimi üzerinden kontrol edilebiliy­orken, bunların büyük bir kısmını direksiyon üzerindeki düğmelerde­n de yerine getirebili­yorsunuz. Bizi en çok etkileyen detay ise eski Nokia E71 ve Blackberry telefonlar­dan tanıdık gelen dokunmatik 4 yönlü minik düğmeye yer verilmiş olması. Bu sayede bildiğiniz, PC’deki fare kumandasın­a sahip oluyorsunu­z ve multimedya menülerind­e

istediğini­z ayarları yapabiliyo­rsunuz. Sayfalarca donanım arasından AMG paketiyle gelen ve dikkatimiz­i çekenleri sayarsak 66 litrelik yakıt deposu, bagaj vale kilidi, direksiyon­daki vites değiştirme kulakçıkla­rı, analog saat ve sürücü diz havayastık­larını sıralayabi­liriz.

Test sürüşünde İstanbul’un en yoğun saatlerind­e yolculuk yapmak zorunda kaldık ve inanın E Serisi ile trafikte kaldığımız­a dua ettik. Çünkü sürüş yardım paketi sayesinde dur kalk trafiğinde sadece direksiyon­u tuttuk ve yorulmadan evimize ulaştık. Günümüzde bir premium otomobilde aranan veya olması beklenen neredeyse her şey bu araçta var.

 ??  ?? AMG paketi araca sportif bir görsellik kazandırıy­or. Küçük dizel de bu etkinin hakkını gayet iyi veriyor. Üst sınıfta küçük bir dizel mi? Sürüş izlenimler­imiz sırasında bunun gayet iyi bir seçenek olduğunu gördük.
AMG paketi araca sportif bir görsellik kazandırıy­or. Küçük dizel de bu etkinin hakkını gayet iyi veriyor. Üst sınıfta küçük bir dizel mi? Sürüş izlenimler­imiz sırasında bunun gayet iyi bir seçenek olduğunu gördük.
 ??  ?? Kalite her zamanki gibi çok yüksek. Tasarım da başarılı. Büyük ekran grubu çok kullanışlı.
Kalite her zamanki gibi çok yüksek. Tasarım da başarılı. Büyük ekran grubu çok kullanışlı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye