Auto Show Test

ARDINDAN BAKTIRAN ÇARPICI TASARIM

-

Pek Çok Marka, Tarihi Boyunca “güzel” Olarak Niteleyebi­leceğimiz Sayısız Model Ortaya Çıkarmıştı­r. Peugeot Ise, Son Dönemde Pazara Sunduğu Yeni Modellerle Tasarım Anlamında Çıtayı Epey Yukarılara Taşıyor. Suv Modelleri 3008 Ve Yenilenen 2008 Ile Ne Dediğimizi Anlamışsın­ızdır. 406 Coupe’nin Zarafetine Sahip Olan Yeni 508’in Ise, Fransız Markayı Tasarım Çizgisinde Daha Da Yukarıya Taşıdığı Aşikar.

Günümüzde otomobille­rin tasarımlar­ı belli kalıpların içerisine hapsedildi. Belki güvenlik nedeniyle, belki de maliyet kontrolü nedeniyle, otomobille­r gerçekten de birbirleri­ne fazlaca benzemeye başladı. Buna bir de teknolojil­erin benzerliği­ni kattığınız­da, heyecan verecek otomobil bulmak ve satın almak neredeyse imkansız hale geldi diyebiliri­z.

Peki, Peugeot’yu farklı kılan nedir? Ya da modele özel olarak 508’i? Peugeot Tasarım Direktörü Gilles Vidal, ekibiyle birlikte tamamen yeni bir otomobil yaratmakla kalmamış, aynı nı zamanda markanın en çarpıcı modellerin­den olan ve Pininfarin­a rina imzasına sahip zarif 406 Coupe’ye de bir anlamda gönderme me yapmış. Gazetecili­k geçmişimiz­de mizde sayısız otomobil kullanmış olmamıza rağmen, çok az sayıda otomobilde yolumuz kesilip, araç hakkında bilgi istenmiş veya övgüler yağdırılmı­ştır. Bu araç aç için “ardından baktıran” ” sözünün hafif bile kaldığını dığını söyleyebil­iriz.

4 kapılı bir otomobili mobili coupe tarzında tasarlamak amak pek kolay değildir. Hele ele ki bu segmentte. Zira estetik stetik kaygınıza kullanışlı­lık ık ve benzeri detayları da a eklemeniz gerekiyor. Bize göre Peugeot 508’de bu iş başarılmış. İlk nesli sli 2010 yılında karşımıza a çıkan 508’in ikinci nesli li tam anlamıyla “çarpıcı” bir ir otomobile dönüşmüş. Testimize konuk olan 508 GT’nin ön tasarımınd­a elbette ilk göze çarpan, LED farlara ilave olarak bir kaplanın dişlerini anımsatan forma sahip LED gündüz farı oluyor. Basık ve ince ön tampon tasarımı, damalı krom ızgarası ile birleşince, kaplanın saldırgan duruşu daha da ortaya çıkıyor. İç ve dış bükey yan gövde şekilleri ise zarif ve saldırgan tasarımı arka kısma taşıyor. Öne göre daha heybetli hazırlanan arka tamponlar, koyu renk ve nispeten ince tasarlanmı­ş stop grubuyla bütünlük oluşturuyo­r. Özetle, ince ince çalışılmış çarpıcı bir tasarım.

Estetik ve zarafet elbette iç mekana da taşınmış. İç mekana ilk kez girildiğin­de çok sevi

 ??  ?? Donanım seviyesi ve tasarımı GT Line isminin hakkını veriyor.
Donanım seviyesi ve tasarımı GT Line isminin hakkını veriyor.
 ??  ?? Tasarım ekibi, Pininfarin­a imzalı 406 Coupe’ye göndermele­r yaptığı 508 ile tablo gibi bir otomobil yaratmış.
Tasarım ekibi, Pininfarin­a imzalı 406 Coupe’ye göndermele­r yaptığı 508 ile tablo gibi bir otomobil yaratmış.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye