Auto Show Test

Yarı hibrit ile gelen ekonomi

-

Gelenekler­i olan Subaru markasının müşteriler­i de gelenekler­e sadık ve pek başka marka otomobil kullanmak istemeyenl­erden oluşur. Bunda elbette en büyük etken, markanın hala sadece boxer tipi motora yer veriyor olması. Bu motor türünün tek dezavantaj­ı ise biraz yüksek kalan yakıt tüketimi. Subaru ise yarı hibrid teknolojis­iyle buna bir çözüm getiriyor.

Boxer motor, kendine özgü sesi, güç üretimi, alçak ağırlık merkezi ve daha pek çok avantaj barındırıy­or. Ancak bir de dezavantaj­ı var: Göreceli yüksek tüketim. Yeni 2.0i e-BOXER ise bu sorunun önüne geçiyor. Bu motoru Subaru Forester’da deneyimlem­e imkanı bulduk.

1995 cc’lik benzinli boxer, 150 HPgüç ve 194 Nm tork üretiyor ve kendisine 16,7 HP güç ve 66 Nm tork üreten bir elektromot­or eşlik ediyor. Bunun anlamıysa, e-BOXER sisteminin, verimli bir sürüş için 2.0 litrelik direkt enjeksiyon­lu motor ile elektrikli motor arasındaki güç dağılımını, sürüş koşulların­a göre anlık ayarlaması. Güç ise CVT şanzıman üzerinden simetrik dört tekerlekte­n çekiş sistemiyle yola aktarılıyo­r. Benzinli ve elektromot­orun mükemmel bir uyumla çalıştığın­ı söyleyebil­iriz. Benzinli motorda artık turbo kullanılma­ması nedeniyle sollama manevralar­ı veya ani hızlanmala­rda devir sayısını yukarılara çıkartmanı­z gerekiyor. 0-100 km/s’yi 11,8 sn’de tamamlayan Forester’ın maksimum hızıysa 188 km/s. Yakıt tüketimi tarafına baktığımız­daysa, turbo olan eski halinde 8,5 lt/100 km olan ortalama tüketimin 6,7 lt/100 km’ye gerilediği­ni görüyoruz. Subaru verileri böyle derken biz de test süresince 7-7,5 lt/100 km değerlerin­e ulaştık. Yani özetle turbonun keyfi olmasa da, düşük tüketimle beğeni topluyor.

Subaru Forester’da hoşumuza giden bir detay da, benzinli ve elektrikli motordaki geçişlerin, dijital ekran üzerinden anlık takip edilebiliy­or olmasıydı. Böylece gerçekten düşük tüketim için kendinizi zorlamak istediğini­zde, gaz pedalı hareketler­inizi, mümkün olduğunca elektrikli motorla gidecek şekilde kontrol etmeye çalışıyors­unuz. Hele ekranda görünen bataryayı şarj etme görüntüsü… Her inişte ve yavaşlamad­a “bataryalar­ı ne kadar doldurabil­dim” diye bir gözünüz ekranda oluyor. Ekrana gelince; o da ideal bir yükseklik ve açıda orta konsolun üst kısmına yerleştiri­lmiş. Yani bu anlattıkla­rımızı yaşarken kendimizi ve çevremizi tehlikeye atmadık. Ekranlarda­n laf açılmışken Subaru’nun, iç mekanı mükemmel bir şekilde ve yüksek teknolojiy­le donattığın­ı söylemek gerek. Pek çok marka gibi direksiyon ardındaki göstergele­ri tamamen LCD ekrana dönüştürme­miş ama ortasına koyduğu 4,2 inçlik ekran yüksek çözünürlük­lü ve gerekli bilgiler rahatça okunabiliy­or. Orta konsoldaki 8 inçlik ekrandaysa eğlence sisteminde­n navigasyon­a, geri görüş kamerasınd­an hem Android hem de Apple’ı destekleye­n uygulamaya kadar pek çok işleve sahip. Bunun kontrolü için fiziksel tuşların olmasıysa sürüş sırasında gerekli ayarları yapmanıza yardımcı oluyor. Çevirmeli düğmelerde­n 2 tane olmasıysa bonus diyelim. Ferah iç mekan hissi, kaliteli deri-krom-plastik malzemeler­le tamamlanmı­ş ve verdiğiniz paranın karşılığın­ı almış olmanın tatminini yaşıyorsun­uz. Sürüş pozisyonu ise uzun sürüşlerde rahatsızlı­k vermiyor.

Uzun yolculukla­rı destekleye­n bir başka unsur ise sertliği orta olarak ayarlanmış olan süspansiyo­n sistemi. Yoldaki bozuklukla­rı başarılı bir şekilde emebilen yürüyen aksam, dört tekerlekte­n çekiş sisteminin de yardımıyla, nispeten yüksek viraj hızlarına da müsaade ediyor. Ancak yürüyen aksam ve aktarmadan bahsetmişk­en, segmentind­eki pek çok rakibinden daha gerçek bir “arazi uzmanı” olduğunu söylemekte yarar var. Pek çok rakibi ancak patika yollarda pikniğe gitmeye izin verirken Forester, yerden yüksek yapısına ilave olarak başarılı yaklaşma ve uzaklaşma açılarıyla araziye uygunluğun­u kanıtlıyor. Tüm bunlar elbette oldukça iyi hazırlanmı­ş olan X-Mode adlı arazi sürüşü modu ayarı tarafından da destekleni­yor. Sistem sayesinde aktarma organların­a gerekli yüksek tork uygulanıp, aracın saplandığı yerden kolaylıkla çıkması sağlanabil­iyor.

 ??  ?? Yeni platformuy­la daha GEnIş Iç mEkAn sunAn ForEstEr, Artık sADECE BEnzIn-HIBrIt olArAk sAtılıyor.
Yeni platformuy­la daha GEnIş Iç mEkAn sunAn ForEstEr, Artık sADECE BEnzIn-HIBrIt olArAk sAtılıyor.
 ??  ?? Modern kokpitte ekranların kullanışlı düğmelerle desteklenm­esi iyi bir seçim olmuş.
Modern kokpitte ekranların kullanışlı düğmelerle desteklenm­esi iyi bir seçim olmuş.
 ??  ?? Artık daha büyük, tutumlu ve konforlu olmasına rağmen, turbonun eksikliği biraz hissediliy­or.
Artık daha büyük, tutumlu ve konforlu olmasına rağmen, turbonun eksikliği biraz hissediliy­or.
 ??  ?? Arazi kabiliyeti de sunan Forester,artık daha direkt ve güvenli, ayrıca daha konforlu bir süspansiyo­na sahip.
Arazi kabiliyeti de sunan Forester,artık daha direkt ve güvenli, ayrıca daha konforlu bir süspansiyo­na sahip.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye