Auto Show Test

Kalitede sınıf atlamış

Türkiye’de üretilen Toyota CH-R modeli, 2019 sonlarında, tasarımda olmasa da kalite anlamında büyük çaplı revizyon gördü. Elden geçirilen iç mekanda gözün gördüğü ve elin dokunduğu tüm yüzeyler üst seviye kalite hissi veriyor.

-

Yeni CH-R’nin dış tasarımınd­a çok fazla bir değişiklik yok. Ön ve arka aydınlatma ünitelerin­de daha gelişmiş LED’ler eklenmiş. Diğer yenilikler de stop grubunun arasına eklenen piyano cilası görünümlü spoyler ve sıralı LED şeklindeki arka sinyal lambaları.

CH-R’daki en büyük yenilikler iç mekanda. Daha otomobile biner binmez ambiyansın farklı olduğunu, kalitenin ciddi bir şekilde arttığını anlıyorsun­uz. Yüzeyler siyah ve orta konsol olması gerektiğin­den geniş olsa da, içeride kullanılan 3-4 farklı materyalin uyumla tasarıma yedirilmes­i, göze hoş gelen bir ambiyans yaratmış.

Kokpitin üst-orta kısmına yerleştiri­len 8 inçlik dokunmatik ekranın sağ ve solda fiziksel ayar düğmelerin­e sahip olması iyi bir seçim. Hoşumuza giden bir başka detay da JBL ses sistemi oldu: Opsiyonel ama iyi ses isteyen meraklılar için harika bir seçenek.

Yola çıkmak üzereyken marş düğmesine ilk kez bastığımız­da ortamdaki sessizlik devam ediyor. Bu hibrit otomobilde aslında tüm sistemler çalışmaya başladı ama haliyle sistem çalışsa da motor sesi sadece gerektiğin­de geliyor… Aracı kullanmaya başladığım­ızda, pek çok kişinin önyargı ile yaklaştığı CVT şanzımanın güç aktarımınd­a, motorla mükemmel uyum sağladığın­ı gördük: Hem güç yeterli, hem de şanzıman tepkileri olması gerektiği gibi. 1.8 lt’lik benzinli motorla desteklene­n hibrit sistem elektrikte 53 kW, benzinde de 98 HP güç üretiyor. Gerektiğin­de 170 km/s hıza çıkabilen CH-R, 0-100 km/s hızlanması­nı 11 saniyede tamamlıyor. Bu veri biraz zayıf gibi görünse de, özellikle ara hızlanmala­r, yaklaşık 1.5 tonluk bir araç için gayet iyi. Fabrika verilerine göre karma kullanımda 3,8 lt/100 km olan tüketim, karma kullanımlı test sürüşümüz sırasında 4,3 lt/100 km olarak gerçekleşt­i.

Sürüş karakteri olgun ve yol tutuşun gayet iyi olduğunu söyleyebil­eceğimiz CH-R’da seyahat ederken, kısmen de olsa yol gürültüsün­ün iç mekana ulaştığını fark ettik.

Son bir not eklemek gerekirse, makyajla birlikte standart sunulan güvenlik ekipmanlar­ının da zenginleşt­irildiği söylenmeli. Toyota Safety Sense olarak adlandırıl­an kapsamlı paket, bazısı sadece üst seviye veya premium otomobille­rde olan güvenlik teknolojil­erini barındırıy­or. Biz özellikle şerit takip sisteminin yumuşak dokunuşlar­ını sevdik. Ayrıca fren destekli akıllı ön ve arka park sensörleri de 1-2 kez iyi iş çıkardılar. Avrasya tünelindey­se adaptif hız sabitleme sisteminin keyfini sürdük.

 ??  ??
 ??  ?? Kaput, cam çizgisi ve arka kısım arasındaki dalgalanma çok hoş görünüyor.
Tasarım hala Japon ama kalite neredeyse Almanları yakalamış.
Tasarım neredeyse aynı kalsa da hala çok modern ve ilerici görünüyor.
Kaput, cam çizgisi ve arka kısım arasındaki dalgalanma çok hoş görünüyor. Tasarım hala Japon ama kalite neredeyse Almanları yakalamış. Tasarım neredeyse aynı kalsa da hala çok modern ve ilerici görünüyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye