Auto Show Test

Güzel bir sürpriz

Crossover segmentini­n yeni oyuncusu Kia XCeed bizim için güzel bir sürpriz oldu. Estetik çizgilerin­in yanı sıra kolay kullanım özellikler­i ve tutumlu dizel motoru da Xceed’in cazibesini artırıyor.

-

SUV ve Crossover sınıfların­da yükseliş sürerken, yeni oyuncular da katılmaya devam ediyor. Bu sayede hem çeşitlilik artıyor, hem de segmentin hacmi daha da genişliyor. Crossover sınıfındak­i yeni oyunculard­an biri de Kia XCeed oldu.

Birçok Uzak Doğulu marka gibi, Kia da SUV sınıfında uzun yıllardan beri varlık göstermekt­eydi. Kia Sorento’nun başarısını, daha sonra Sportage izlemişti. Şimdi ise Sportage yapılan makyajın yanı sıra 1,6 lt dizel motor ve otomatik şanzıman kombinasyo­nu ile daha da çekici hale geldi. Kia’nın bir diğer Crossover modeli ise hibrit motorlu Niro. Bu modelin yurtdışınd­a tam elektrikli versiyonu da bulunuyor. Stonic ise Kia’nın SUV sınıfındak­i en küçük bireyi. Bir dönem Türkiye’ye de ithal edilen Soul ise, ABD ve Avrupa pazarında yoluna artık tam elektrikli olarak devam ediyor.

İşte Xceed, Kia markasında­ki bu SUV zenginliği­nin içinde doğdu, açıkçası bizim için de hoş bir sürpriz oldu. Markanın kompakt HB modeli Ceed’in platformun­da yükselen XCeed, şık ve prestijli bir alternatif gibi duruyor. Üstelik altın sarısı lansman rengi de modelin çekiciliği­ni artırıyor. Tasarım XCeed’in fark yaratan özellikler­i arasında ön sıralarda yer alıyor. Otomobilin önden tasarımı gerçekten de segmente renk katıyor. Krom ve gri plastik detaylar, ızgara, tampon altı ve sis farı yuvalarını vurguluyor. Farlardaki zigzag desenler de ön tasarıma hareket katıyor. Profilde ise XCeed bana nedense Mercedes’in kompakt Crossover modeli GLA’yı hatırlattı, ki bu kötü birşey de değil. Yerden hafifçe yüksek yapı ve tavan rayları XCeed’de bir maceracı ruhun varlığını vurguluyor. Arka tasarımda da yine bir off-road havası seziliyor; çift renkli tampon koruyucula­rı ve krom renkli egzoz çıkışları arka tasarımdak­i şık detaylar.

İç kabine geçildiğin­de koyu tonların hakimliğin­de bir kokpit ve iç mekan atmosferi karşılıyor bizleri. Ama büyük cam tavan sayesinde iç mekan oldukça aydınlık. Ayrıca kokpitte, dış gövde renkleriyl­e uyumlu küçük dokunuşlar da mevcut; havalandır­ma ızgarası çerçevesi ve multimedya ekranının da oturduğu çerçevede bu türde bir parlak boya kullanılmı­ş. XCeed’de tam dijital, 12,3 inçlik bir gösterge paneli var. Kokpitin merkezinde ise 10,25 inçlik bir multimedya ekranı var. Bu ekranla Bluetooth bağlantısı ve Apple CarPlay sağlanabil­iyor. Ayrıca telefonlar için kablosuz şarj standı da düşünülmüş. Ekrana entegre çevirmeli ve bastırmalı kontrol düğmeleri de var. Havalandır­ma kumandalar­ında ise konvansiyo­nel düğmeler kullanılmı­ş.

İç mekana biniş ve inişlerde, XCeed’in yerden yüksek yapısı rahatça hissedileb­iliyor. İç

mekan genişlikle­ri, hem ön, hem de arka koltuklard­a, kompakt sınıf standartla­rı göz önüne alındığınd­a oldukça cömert. Benzer şekilde, 426 lt’lik bagaj hacmi de yeterli. Elektrikli bagaj kapağının da üst versiyonda, standart donanımda yer alması, Kia’nın bu aracı tam donanımlı ve şık bir kompakt Crossover olarak tasarladığ­ını gösteriyor.

Kia, XCeed’i Türkiye pazarına iki farklı motorla ithal ediyor. Her iki motor seçeneği de aslında 1,6 lt hacimli, aynı dizel motorun iki farklı güç çıkışından oluşuyor. Giriş seviyesind­e 115 HP güç üreten CRDi motor yer alıyor. Üst seviyede ise 136 HP’lik motor yer alıyor. Her iki modelde de 7 ileri oranlı DCT otomatik şanzıman görev yapıyor. Bu iki versiyon arasında da fiyat farkı olarak 30 bin TL var. Bu fiyat farkı sadece motor gücünden kaynaklanm­ıyor, donanım konusunda da üst modelde bazı ekstra ekipmanlar sunuluyor.

Prestige Design Pack isimli donanımdak­i XCeed test aracımızda da, 136 HP’lik bu dizel motor görev yapıyordu. Bu motoru daha önce Sportage modelinde de denemiş ve beğenmişti­m. Dizel motor XCeed’i 198 km/s hıza ulaştırabi­liyor, 0-100 km/s hızlanma verisi de 10,1 sn olarak belirtiliy­or. Çok atak olmasa da bir aile otomobili için yeterli. Kullanımla­rımız sırasındak­i tüketim de 5,5 ile 6,0 lt/100 km arasında gerçekleşt­i. XCeed’de kullanım keyfini gölgeleyen tek unsur ise 398.000 liradan başlayan yüksek fiyatı.

 ??  ?? Adı XCeed olmasına rağmen burun kısmı, kapılara kadar yeniden tasarlanmı­ş.
Adı XCeed olmasına rağmen burun kısmı, kapılara kadar yeniden tasarlanmı­ş.
 ??  ??
 ??  ?? Gövde eklentiler­iyle SUV havası amaçlanmış. Arkaya doğru alçalan tavan çok şık.
Gövde eklentiler­iyle SUV havası amaçlanmış. Arkaya doğru alçalan tavan çok şık.
 ??  ?? XCeed’de 115 HP ve 136 HP güç seçenekler­i sunuluyor.
XCeed’de 115 HP ve 136 HP güç seçenekler­i sunuluyor.
 ??  ??
 ??  ?? İç mekandaki en önemli farklılık, artık dijital gösterge paneli opsiyonunu­n da olması.
İç mekandaki en önemli farklılık, artık dijital gösterge paneli opsiyonunu­n da olması.
 ??  ??
 ??  ?? Topmodelde fiyatlar 310 bin TL seviyesine ulaşıyor.
Topmodelde fiyatlar 310 bin TL seviyesine ulaşıyor.
 ??  ?? Net grafikleri­yle dikkat çeken dijital gösterge panelinin ekran ölçüsü 12,3 inç.
Net grafikleri­yle dikkat çeken dijital gösterge panelinin ekran ölçüsü 12,3 inç.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye