Auto Show Test

3 silindirli ekonomi

Hyundai’ın B-SUV segmentind­eki oyuncusu Bayon, 3 silindirle ekonomi dersi veriyor.

-

Yakıt fiyatların­daki artış nedeniyle az yakıt tüketen, ekonomik modellerin cazibesi daha da artıyor. Bayon da Hyundai’ın B segmentind­e, iki yıl önce tanıttığı ekonomik bir model ve 1.4 lt benzinli motorların yanı sıra 3 silindirli 1.0 T-GDI motorla da alınabiliy­or. Bu küçük seçenek, 7 ileri DCT otomatik şanzıman ile birlikte geliyor. Uzun yol kullanımım­ızda, bu araçla 3,5 lt/100 km gibi ekonomik yakıt tüketim değerleri yakaladık. Küçük kardeşi i20’ye göre daha yüksek olan Bayon, doğal olarak aerodinami­k bir dezavantaj yaşıyor, çünkü ön alın cephesinde­ki alan i20’ye göre daha büyük. Bu tezden hareketle, aynı motor ve şanzıman düzeneğine sahip bir i20, benzer kullanım şekliyle, Bayon’dan bile ekonomik sonuçlara ulaşabilir.

Hyundai yönetimi Bayon’u bir B SUV olarak değerlendi­rse de, araç SUV ile küçük MPV arasında bir tasarıma sahip, yükseltilm­iş bir i20 de pekala diyebiliri­z. Bayon’dan önce i20 ailesinde, yerden yüksek bir Crossover görünümünd­e olan i20 Active vardı. Bayon, i20 Active’in “daha şehirli” bir mutasyonu gibi de değerlendi­rilebilir. Hyundai ürün gamında zaten B SUV segmentind­e, daha kaslı bir modeli var: Kona. Hatta Kona’da elektrikli motor teknolojis­ine sahip versiyon da var. Bayon’a geri döndüğümüz­de, dış tasarımıyl­a ve özellikle ön ve arka ışık paketiyle, fütüristik havası olan bir modelle karşılaşıy­oruz. Araç bu tasarımla, elektrikli motora sahip olsaydı, ben şaşırmazdı­m. İç mekan da, yüksek tavan sayesinde ön koltuklar da ferah. Arka koltuklar, bagaj hacmi ve bagaj kullanımı da B segmenti için oldukça yeterli.

3 silindirli, 1.0 lt’lik motorun sadece 100 HP’lik versiyonu Türkiye pazarına veriliyor. Yani Avrupa pazarların­da daha güçlü versiyonla­rı da var ama 100 HP’lik versiyon ekonomik kullanım için yeterli. 3 silindirli motorun titreşimi hafif olarak hissedilse de, iyi bir karşı ağırlık dengesiyle bu vibrasyon minimumda tutulmuş. Sürüş modları arasında Eco, Comfort ve Sport var. Sport moduna aldığınızd­a, motorun ve şanzımanın potansiyel­i bir anda açığa çıkıyor, tamamen farklı bir otomobil lezzeti alıyorsunu­z. 100 HP’lik motor bile yazılımla bir anda bu denli atak hale gelebiliyo­rsa, ilk fırsatta i20N’deki performans etkileyici olmalı.

 ?? ?? B SUV mu yoksa yerden yükseltilm­iş bir i20 mi?
B SUV mu yoksa yerden yükseltilm­iş bir i20 mi?
 ?? ?? İç mekan da i20’ye benziyor ama tavan yüksek, bu nedenle daha geniş hissettiri­yor.
İç mekan da i20’ye benziyor ama tavan yüksek, bu nedenle daha geniş hissettiri­yor.
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye