Auto Show Test

Çok rafine

Kompakt sınıfın sevilen SUV modellerin­den Sportage, beşinci nesliyle oldukça rafine ve teknolojik bir hal almış.

-

Kompakt SUV, Avrupa’da olduğu gibi, ülkemizde de sevilen bir sınıf. Kia’nın bu sınıftaki oyuncusu Sportage da yıllardan beri sevilen ve aranılan bir model oldu. Öyle ki, Sportage’ın ikinci eldeki örnekleri de, yenileri kadar beğenilen ve arananlar arasında yer alıyor. İlk nesli 1994’te tanıtılan Sportage, ülkemizde 2004’te çıkan ikinci nesliyle daha çok biliniyor. Üçüncü nesille birlikte, Avrupa pazarı için olan üretim Slovakya’daki yeni Kia fabrikasın­da başladı. 2015’te tanıtılan dördüncü nesil ise tasarımı en çok beğenilen modellerde­n biri oldu. Beşinci nesil ise 2021 ortalarınd­a tanıtıldı, aracın Türkiye’ye gelişi ise 2022 başlarına denk geldi. Bugün Kia’nın global satışların­ın yüzde 25’ini Sportage modeli oluşturuyo­r. Yeni Sportage’da Kia, yeni tasarım felsefesin­e geçiş yapıyor. Bunu ise yenilenen Kia logosundan algılayabi­liyoruz. Dış tasarımda, 45 derecelik açıyla çizilen, üçgen kenar çizgileri var. Bu unsurlar yeni Kia logosunda kullanılan detayları hatırlatıy­or. Gündüz LED’leri, sis yuvaları, arkada stop ve egzoz çıkış yuvaları hep benzer açılı çizgilerle oluşturulm­uş. İç mekanda ise yeni dijital dünya bizleri karşılıyor. Her biri 12,3 inçlik iki ayrı ekrandan oluşan kavisli dijital gösterge paneli ve dokunmatik ekran, teknolojik vurguyu artırıyor. Yuvarlak vites seçicisi orta konsolda kullanışlı alanın artmasını sağlamış. Sağ ve sol dikiz aynalarınd­aki kameraları­n algıladığı görüntü, gösterge paneline yansıtılab­iliyor. Belki sürüş sırasında kullanmak için alışkanlık gerekecek ama park manevralar­ı sırasında oldukça pratik bir özellik, hele de 360 derece kamera ile birleşince dar alanlarda araca hakim olmak oldukça kolay hale geliyor (Üst modelde sunulan uzaktan park asistanı da cabası). Havalandır­ma sisteminde de dijital ve dokunmatik bir ekran kullanılmı­ş ama sıcaklık kontroller­i için hala fiziksel düğmeler mevcut. Beşinci nesilde, önceki nesle göre boyutlarda artışlar var. Hem yeni ferah tasarım, hem de boyut artışları sayesinde, genişlik hissi iç mekanda kolayca hissediliy­or. Dingil mesafesi 10 mm artarak, 2.670 mm’ye

ulaşmış. Arkada diz mesafesi 3 cm artmış. Toplam uzunluk ise 30 mm artışla 4.485 mm olmuş. Genişlik ve yükseklik de 10 mm artış göstermiş. Bagaj hacmi 1.780 lt’ye kadar yükseltile­biliyor. Motor seçenekler­i arasında Mild Hybrid ve tam hibrid opsiyonlar­ı yer alıyor. Mild hybrid versiyonda 1,6 lt’lik dizel veya benzinli motor seçenekler­i var, dizelde sistem gücü 136 HP, benzinli versiyonda ise 150 HP. Bir de 230 HP’lik tam hibrid versiyon ürün ailesinin zirvesinde yer alıyor. Tüm motorlarda 4x2 ve 4x4 seçenekler­i var.

 ?? ??
 ?? ?? Arkada üçgen stoplar bagaj kapağında inceliyor ve ince bir şeritle birleşiyor.
Arkada üçgen stoplar bagaj kapağında inceliyor ve ince bir şeritle birleşiyor.
 ?? ?? Sportage’da yeni
Kia logosunun yanı sıra üçgen gündüz LED farlarının formu da bu logoyu çağrıştırı­yor.
Sportage’da yeni Kia logosunun yanı sıra üçgen gündüz LED farlarının formu da bu logoyu çağrıştırı­yor.
 ?? ?? Sürücüye dönük, kavisli tek parça ekranın çözünürlüğ­ü yüksek. Aynadaki kameradan alınan görüntüler ekrana yansıtılab­iliyor.
Sürücüye dönük, kavisli tek parça ekranın çözünürlüğ­ü yüksek. Aynadaki kameradan alınan görüntüler ekrana yansıtılab­iliyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye