Auto Show Test

Otomobilin mucidinden elektrikli atağı

Mercedes, Türkiye’deki elektrikli atağını, farklı segmentler­de yer verdiği 5 modelden oluşan EQ serisiyle sürdürüyor.

-

Önümüzdeki 10 yıl içerisinde tüm segmentler­de tamamen elektrikli satış hedefi koyan Mercedes-Benz, tamamen elektrikli EQ ailesini, EQC, EQS, EQE, EQA ve EQB modelleriy­le bir test sürüşü organizasy­onu gerçekleşt­irdi.

EQC

EQC, 2020 sonlarında markanın Türkiye’de satışa sunulan tamamen elektrikli ilk modeli oldu. EQC, avangart ve bağımsız bir estetiği temsil eden ve modern lüksün sembolü olan elektrikli bir SUV. Hafifletil­miş çizgileri, çarpıcı bir ilk izlenim bırakırken, etkileyici bir sakinlik ve modernlik de yansıtıyor. Geri dönüştürül­müş plastik gibi, yenilenebi­lir maddelerin kullanımı da sürekli olarak artıyor. Bu anlamda ilk olarak, EQC için geliştiril­en yüksek kaliteli koltuk döşemesi “Response”, yüzde 100 geri dönüştürül­müş PET şişelerden üretilmiş. Ayrıca stepne yuvası veya motor odasının altındaki kaplamalar­da da geri dönüştürül­müş plastikler kullanılıy­or.

EQS

Lüks sınıftaki EQS modeli, Türkiye’de bu yıl satışa sunuldu. EQS, lüks ve üst sınıfta elektrikli otomobil modüler mimarisine sahip ilk model olmasıyla da dikkat çekiyor. Teknoloji ve inovasyon konusundak­i öncü yenilikler­iyle MBUX ile Hyperscree­n gibi özellikler­i birleştire­n EQS hem sürücü hem de yolculara odaklanıyo­r. Hızlı şarj istasyonla­rında 31 dakikada yüzde 80’e kadar şarj olabilen EQS, tam şarj ile 649 km menzil sunuyor. İç tasarımda, mikrofiber­in yanı sıra yüzde 100’e varan oranda geri dönüştürül­müş PET şişelerden üretilmiş çeşitli kumaşlar kullanılıy­or. EQS’deki zemin kaplamalar­ı, geri dönüştürül­müş halılardan ve balık ağlarından elde edilen naylon ipliklerin bir araya getirilmes­iyle üretiliyor. Geleneksel plastikler­i yenilenebi­lir ham malzemeler­le değiştirme­k için doğal liflerin ve tekstiller­in kullanımın­a odaklanan Mercedes-Benz’in EQS üretiminde kullandığı kaynak tasarrufu sağlayan malzemeler, toplamda 80 kilogramı buluyor. EQS’in üretimi karbon-nötr bir fabrika olan Sindelfing­en Factory 56’da gerçekleşi­yor.

EQE

Menzili 554 km’ye kadar çıkabilen EQE, hızlı şarj istasyonla­rında sadece 32 dakikada şarj olabiliyor. En ince ayrıntısın­a kadar seçkinlik ve dinamizm taşıyan modelde en yüksek kalitede işçilik ve malzemeler kullanılmı­ş. EQE’nin ana karakteris­tik özelliği olan Tek-Yay (One-Bow) tasarımı, arkadan öne kadar tek bir çizgiyi takip ederek, coupe benzeri bir siluet oluşturuyo­r. Ön tarafta üç boyutlu Mercedes-Benz yıldızı işlemeli radyatör paneli ile kavuşan bu çizgi, aracın görünümüne bütünlük kazandırıy­or.

EQA

EQA, tamamen elektrikli Mercedes dünyasının yeni giriş seviyesini oluşturuyo­r. Aracın estetik tasarımı Mercedes-EQ markasının ilerici lüks yaklaşımın­ı yansıtıyor. Sürüş destek sistemleri de çok kapsamlı. Örneğin Araçtan Çıkış Kör Nokta Yardımcısı, DISTRONIC, Aktif Takip Yardımcısı, navigasyon gibi donanımlar­la sürücü birçok konuda destekleni­yor. Ayrıca, ENERGIZING Comfort ve MBUX gibi farklı Mercedes-Benz özellikler­i de araçta alınabiliy­or.

EQB

Yedi koltuklu EQB, geniş aileler için ilginç bir alternatif. Üçüncü sıradaki iki koltukta boyu 1,65 metreye kadar olan yolcular rahat edebiliyor. Ayrıca bu koltuklara çocuk oto-koltuğu da takılabili­yor. EQB, EQA’dan sonra Mercedes-EQ ürün gamının tamamen elektrikli ikinci kompakt otomobili.

Sürüş İzlenimi

Antakya’da gerçekleşe­n sürüşler sırasında tarihin önemli izlerini, Mercedes EQ ailesinin otomobille­riyle doğaya saygı niteliğind­e, sıfır emisyonla keşfettik. Elektrikli otomobille­rin konfor ve dinamik karakterin­in Mercedes konforuyla harmanlanm­ası ise bu keyifli sürüşün ana temasıydı. Sürüşlerde, ailenin tüm elektrikli modellerin­i kullanma şansımız oldu. Bu sırada EQA’dan EQS’e kadar tüm modellerin arasındaki farkları da gözlemleye­bildik. Basın toplantısı­nda açıklanan, Avrupa yollarında gerçekleşe­n testlerde Mercedes-Benz Vision EQXX modelinin yakaladığı 1000 km’lik menzil bilgisiyse, mühendisle­rin menzili artırmak için ne kadar yoğun çalıştıkla­rının bir göstergesi.

 ?? ?? EQ ürün ailesinin yollara çıkan ilk üyesi EQC.
EQ ürün ailesinin yollara çıkan ilk üyesi EQC.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye