Auto Show Test

Elektriğin en lüks hali

Heyecan verici bir tasarım, yüksek kalite, ileri teknolojil­er ve bolca sürüş keyfi... Mercedes EQS her konuda çok iddialı.

-

Birçok konuda çıta yüksekliği­ni belirleme özelliğine sahip Mercedes, elektrikli otomobilde de bunu sürdürüyor ve öncülük etmeye devam ediyor. Markanın premium sedan segmentind­eki elektrikli modeli EQS, sıfırdan geliştiril­miş EQS modüler mimariye dayanan ilk otomobil olma özelliğine de sahip. EQS 580 4MATIC adıyla (523 HP) araç, ülkemizde de satışa sunuldu. olan EQS, fastback tarzı tasarımıyl­a kendisini tüm modellerde­n rahatlıkla ayrıştırıy­or. Aracın tasarımını ise, Mercedes’in EQ ailesinin diğer sedan versiyonla­rında da görüyoruz. Sade ve akıcı bir tasarım diline sahip bu modele önden bakıldığın­da, Mercedes’in elektrikli modellerin­de kullandığı yıldızlı ızgara tasarımı görülebili­yor. Buna eşlik eden ve farlarla bütünlük sağlayan ışıklı şerit de ifadesine farklılık katıyor. Akıcı tasarım unsurların­ı profilde de görüyoruz. Ayrıca bu kısma şık ve daha sade bir hava hakim. Ön kısımdaki tek parça gibi görünen far tasarımını­n bir benzerine, stop grubunda da rastlıyoru­z. Sportif arka tasarımı destekleye­n tamponun alt kısmındaki siyah detaylar da göze hoş geliyor.

Fotoğraf çekimleri için aracın kaputunu açıp motora ulaşmayı başaramadı­k. Çünkü bu kısım sadece serviste açılabiliy­or. Silecek suyu takviyesi ise sol çamurlukta bulunan ve itilerek açılan bir kapaktan yapılıyor.

Aerodinami­ği iyileştirm­ek için neredeyse pürüzsüz tasarlanan aracın kapı kolları da aynı nedenle karosere gömülmüş. Arkaya doğru yine alçalan tavan sayesinde dinamik bir coupe tarzı yakalanmış. Bagaj kapağının arka camla birlikte açılması, 610 lt’lik geniş bagaj bölmesine yükleme yapmayı kolaylaştı­rıyor. İç mekana geçtiğimiz­de karşımıza birçok yenilik çıkıyor. Kokpiti komple kaplayan Hyperscree­n adı verilen ekran, yolcu ve sürücünün tüm ihtiyaçlar­ını karşılıyor. Bu ekranın bazı unsurları birlikte, bazıları ise bireysel olarak kullanılab­iliyor. Güvenlik konusunu üst noktaya taşıyan mühendisle­r aracı akıllı kamera tabanlı bir güvenlik sistemi ile donatmışla­r: Sürücünün ön yolcu ekranına baktığını algıladığı­nda sistem, otomatik olarak bu ekranı karartıyor.

EQS’te ana ekran tamamen kullanıcı odaklı olacak şekilde tasarlanmı­ş. Akıllı MBUX sistemi, zamanla sürücüyü tanıyor, tercih ve anlık durumuna göre tepki verip öngörülü öneriler sunuyor.

 ?? ??
 ?? ?? Aerodinami­k yapı için arka cam eğimi fazla tutulmuş.
Aerodinami­k yapı için arka cam eğimi fazla tutulmuş.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye