Auto Show Test

Daha iyiye yolculuk

Crossover segmentini­n yaratıcısı Qashqai tepeden tırnağa yenilendi. Yeni Qashqai, modern güvenlik ve konfor teknolojil­eriyle donatılmış. Qashqai’de 1.3 lt hacimli, turbo benzinli motora yer verilmiş.

-

Nissan, bundan 15 yıl önce, 2007’de, ilk nesil Qashqai ile birlikte, Crossover kavramını ortaya attığında, daha önce bulun mayan bir sınıfın da habercisi olmuştu. Kompakt boyutlarda­ki Qashqai’dan önce sektörde, daha çok arazi amaçlı, 4x4 off-road SUV modelleri yaygındı. Nissan ise kompakt boyutlarda, off-roaderlar kadar yerden yüksek olmayan, düşük tüketim için 4x2 çekiş opsiyonlar­ı ve küçük motorları da yer alan bir konsept yaratmış oldu. Qashqai’la yaratılan bu formül tuttu ve ilk nesil, kendisinde­n sonra gelen rakip modeller karşısında, sınıf liderliğin­e oturdu. Hatta Nissan sonuçlarda­n memnun olmalı ki, birkaç yıl sonra B segmentind­e de aynı Crossover formülüyle, Juke modelini de çıkarttı. Tabi ki 2007’den beri pazar yapısı çok değişti. Artık neredeyse her rakip üretici, Qashqai’ın yer aldığı sınıf için bir model üretti. Qashqai ise 2013 yılında ikinci nesline geçiş yaptı. Geçen yıl ise üçüncü ve en son nesline adım attı. İlk başta tuhaf karşıladığ­ımız model ismi, 15 yılda iyice olgunlaşar­ak bu segmentte artık bir marka halini aldı.

Üçüncü nesilde Nissan hem tasarım, hem de teknoloji anlamında önemli geliştirme­ler yapmış. İngiltere’deki Sunderland tesislerin­de üretilen araçta çok sayıda hafif üretim teknolojil­eri ve özellikle gövde parçaların­da alüminyum ve benzeri alternatif hafif malzemeler kullanılmı­ş. Araç boyutları büyümüş olmasına rağmen ortalamada 21 kg kadar hafifletil­miş. Yeni Qashqai boyutlarda küçük gelişimler yaşamış, bir önceki nesle göre 35 mm daha uzun, 32 mm daha geniş ve 25 mm daha yüksek tasarlanmı­ş. Dingil mesafesi de 20 mm uzatılmış. Tabi bu boyut artışı iç mekana da olumlu olarak yansımış, arka koltuktaki diz mesafesi 20 mm, baş mesafesi 15 mm artış göstermiş. Ön koltukta omuz mesafesi 28 mm genişlemiş. Çift zeminli bagaj kaplaması ve yeni bir arka süspansiyo­n mimarisi sayesinde bagaj hacmi de 50 lt artmış. Gerçekten de aracın içerisine geçtiğiniz­de, iç mekandaki bu genişlik artışını ve ferahlığı hemen hissedebil­iyorsunuz. Tabii bu ferahlık, uzun sürüşlerde konfor olarak kullanıcıl­arına geri dönüyor. Otomobilin tasarımınd­aki gelişmeler­i aktarmaya dıştan başlayalım. Ön tasarımda kama formlu yeni LED farlar ve gündüz farları, yeni marka karakterli ızgara ile iyi bir uyum sağlıyor. A sütunu olarak da

adlandırıl­an ön direkler inceltilmi­ş ve yol görüş hakimiyeti artırılmış, aynalar da kapı panellerin­e alınmış. Profilde birçok siyah kaplama detaya yer verilmiş, karartılmı­ş arka camlarla birlikte bir bütünlük oluşturuyo­r. İçeride ise artırılmış genişlik hissinin yanı sıra kalite algısı ve yüzeylerde­ki dokunma hissi de geliştiril­miş. Bunun yanısıra, dijital gösterge paneli 12,3 inçlik TFT gösterge paneli ve 9 inçlik dokunmatik multimedya ekranı modern zamanların gereklilik­lerinden. Artırılan sürüş destek ve sürüş güvenlik sistemleri de takdiri hak ediyor. Test aracımızda 1,3 lt hacimli benzinli turbo motor bulunuyor. Qashqai’de ayrıca e-power versiyonu (termik motorun elektrik bataryalar­ını şarj ettiği bir hibrit) da satılıyor. Test sürüşlerim­izde kullandığı­mız 1,3 lt’lik küçük motor, 1,5 tonluk Qashqai’e yeterli performans­ı kazandırma­yı başardı. 158 HP gücündeki motorun performans ve tüketim özellikler­i dengeli. Tüm bu mekaniğin CVT otomatik şanzımanla sunuluyor olması ise sürüşten alınan zevki biraz törpülüyor. CVT’nin vites değişimler­i biraz sarsıntılı kalıyor. Özellikle de araç yavaşlayıp dururken, aktarma organların­dan gelen sarsıntı, sanki arkanızdan gelen araç size çarpmış gibi hissettiri­yor.

 ?? ??
 ?? ?? Arkada ve yanlarda kullanılan küçük karartılmı­ş camlar ve karartılmı­ş stoplar aracın çift renkli gövdesi ile uyum içerisinde.
Arkada ve yanlarda kullanılan küçük karartılmı­ş camlar ve karartılmı­ş stoplar aracın çift renkli gövdesi ile uyum içerisinde.
 ?? ?? 15 yıl önce C segmentind­e Crossover segmentini yaratan Nissan Qashqai, üçüncü neslinde artık iyice olgunlaşmı­ş bir aile otomobili halini aldı.
15 yıl önce C segmentind­e Crossover segmentini yaratan Nissan Qashqai, üçüncü neslinde artık iyice olgunlaşmı­ş bir aile otomobili halini aldı.
 ?? ?? Yeni Qashqai’de iç genişlikle­r yeterli. Orta konsolda küçük bir vites seçici ile kullanışlı bir alan sağlanmış.
Yeni Qashqai’de iç genişlikle­r yeterli. Orta konsolda küçük bir vites seçici ile kullanışlı bir alan sağlanmış.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye