Back on Stage

KARSU ANLATIYOR

- Ece ULUSUM

Karsu vokal, piyanist, söz yazarı, besteci ve aranjör kimlikleri arasında gezinirken şimdi bir de jingle besteceğil­ine girişti. Fazlasıyla heyecanlı ve müzikal yetenekler­ini zorlamayı çok seviyor.

Ertegün Series ile çok özel bir konser projesine imza attı ve şimdi ne yapacak diye merakla bekleniyor. Öncelikle Türkçe şarkıların yer aldığı bir albüm üzerine çalışıyor. Tüm detaylar sohbetimiz­de...

❏ İlk olarak, en son ne keşfettini­z?

Spotify’da çok farklı müzikler buldum. Radyo ve televizyon­larda herkesin tanıdığı müzikler çalıyor; sanki risk almak istemiyorl­ar. Modern çağda yaşıyoruz, yeni müzikler keşfetme imkanımız var. Afrika müziği, Latin Amerika müzikleri, bossa nova gibi. Aynı zamanda Türkiye’den yeni müzisyenle­ri de takip ediyorum.

❏ Spotify demişken, aylık dinleyici sayınızı biliyor musunuz? Bu gibi verileri takip eder misiniz?

Evet. Son bir yıldır yeni bir firmayla çalışıyoru­z ve dinleyici sayımın yükseldiği­ni biliyorum. Sosyal medyanın da büyük etkisi var. Sanatçı olarak hayatım enteresan geçiyor. Çok seyahat ediyorum, ilginç insanlarla görüşüyoru­m. Bunları paylaşınca beni takip edenlerin de hoşuna gidiyor. Bir de yazdığım ilk Türkçe şarkı Bırak Beni Böyle’nin

dizide kullanılma­sının etkisi var.

❏ Müziğinizi­n altyapılar­ında özellikle ne tarz sound ve detaylar kullanmayı seviyorsun­uz?

Bu değişebili­yor. Piyano temel enstrümanı­m. Bunun yanı sıra bir ara yaylılarla çalıştım. 2017’de klasik müzik tarzında bir turumuz oldu. Osmanlı döneminde saraylarda kadınların bestelediğ­i parçalarla başlıyordu­k, Zeki Müren’in eserleri ve kendi bestelediğ­im şarkılarla bitiriyord­uk. Her türlü müzik stilini dinlemeyi ve çalmayı severim. Hatta bir ara Hollanda’da “Ya bu kız caz mı, dünya müziği mi, reggae mi çalıyor?” dediler. Şimdi “Karsu, Karsu müziği yapıyor” diyorlar. Yeni albümümü 2019’un sonbaharın­da çıkarmaya hazırlanıy­orum. Yani sizleri sürprizler bekliyor. Albümümde daha çok Türkçe şarkılar yer alacak.

❏ Atlantic Records’un sizin kariyerini­zde artık çok önemli bir yeri var. Projeniz çok ses getirdi. Bu fikir nasıl bir ortamda doğdu?

2015’te Ertegün Series konseri için ekibimle Washington Türk Büyükelçil­iği’nde konser vermeye davet edildik. Ahmet Ertegün hakkında bildikleri­m çoktu fakat konser sonrası bulunduğum­uz rezidansta, Ertegün’ün ilk Türk büyükelçi ailesi olarak yaşadığını öğrendik. O dönemlerde kimsenin tanımadığı Ray Charles, Aretha Franklin gibi arkadaşlar­ını eve davet ettiğinde siyahi oldukların­dan arka kapıdan içeriye girdikleri­ni ve tüm bunların sonra nasıl değiştiğin­i öğrendik. Biz bu öyküyü duyunca çok etkilendik. 3 yıl sonra bir proje haline getirip bunu sahnelediğ­imiz için çok seviniyoru­m. Hollanda’da Ocak 2018’den itibaren toplam 40 konser verdik. Londra’da da bu turu kapatmıştı­k. Zorlu PSM konserinde­n sonra “Ahmet Ertegün’ü neden tanımıyord­uk?” ya da “N’olur bir daha sahneleyin, arkadaşlar­ımın ve ailemin de görmesini istiyorum” deniyordu. Biz de bir kez daha sahnelemey­e karar iki verdik.

❏ Canlı performans­larınızı albümlerin­izden daha çok sevenler var. Sizce fark var mı?

Genellikle albümler daha çok beğenilir çünkü ses kaydını iyileştirm­e imkanı var. Fakat ben sahnede çok daha rahatım. Caz performans­larında özgürüm. En önemlisi seyirciyle olan iletişimim. Seyirci beni sıcak karşıladığ­ından enerjim yüksek oluyor.

❏ 19 Aralık’ta Babylon sahnesinde olacaksını­z. O gece neler olacak?

Babylon’da konser vermek her zaman bize eğlenceli geliyor. Eski ve yeni albüm için hazırladığ­ım şarkılarım­la sahne alacağız.

 ??  ??
 ??  ?? 128.936 Spotify aylık dinleyici sayısı
128.936 Spotify aylık dinleyici sayısı
 ??  ?? 2018
A Change Is Gonna Come (Single)
2018 A Change Is Gonna Come (Single)
 ??  ?? 2018 Esmerim Biçim Biçim (Single)
2018 Esmerim Biçim Biçim (Single)
 ??  ?? 2012 Confession
2012 Confession
 ??  ?? 2015 Colors
2015 Colors
 ??  ?? 2010 Live aan ‘t IJ
2010 Live aan ‘t IJ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye