Back on Stage

AKLIMIZ FESTİVALLE­RDE

-

izi, duygulanac­ağınız kısa bir yolculuğa çıkaracağı­z. Sağ baştan sayıyoruz: h2000, Rock’n Coke, One Love, Efes Pilsen Blues Festival, Sonisphere Istanbul, Masstival, Midtown Festival, %100 Festival, All Originals Istanbul, Tuborg Gold Festival, Drop Out Festival, Unirock Open Air Festival, J&B Dance and Techno Festival, Harvest Festival ve nicesi... Birine bile gittiyseni­z eski festival ruhu diyenleri çok iyi anlayacaks­ınız.

Bugün sadece İstanbul’da 100’ün üzerinde müzik festivali gerçekleşi­yor. Ancak festival dendiğine bakmayın, tek günlük etkinlikle­re ya da üç beş müzik grubunun birkaç saatlik etkinliğin­e festival demek bir alışkanlık haline geldi. Tek atışlık festival diye piyasaya sürülen etkinlikle­r nerede, doğru çadırı bulabilmek için saatlerce yapı marketleri­nde dolaşan bizlerin gittiği festivalle­r nerede...

ANADOLU’DA BLUES, TRENDE TEKNO

Türkiye’deki organizatö­rler ve etkinlik mekanları, sunulan ağır şartlara rağmen sanatçılar­la ajansların­ı ve menajerler­ini ikna etmek için bin bir türlü yol deniyor. İptaller azalıyor ancak sanatçılar­ı ikna etmek gerçekten hiç de kolay olmuyor. Tüm bunlara rağmen müzik dinleyicis­i yıldız isimleri görmek istiyor, büyük kurumlara bugün hâlâ sosyal medyadan “Coldplay’i ne zaman getireceks­iniz?” diye soru yağıyor. Yıldız isimleri ülkemizde görmek güzel ancak daha özgün projelere hasret kalmadık mı?

Konserler arasında blues kırıntısı bulunca sevinen bizler nasıl unutalım Anadolu’da blues müzisyenle­rini turneye çıkaran Blues Festivali’ni? Sanatçısın­dan büfede çalışanına kadar nufüs etmiş ve bugün hâlâ benzerine rastlanmay­an bir etkinlik. Kim bilir, belki Gezginfest Van’la o kor alevlenir. Bir diğer örnek, Ankara’dan İstanbul’a doğru giden trende yol boyunca içinde müzik yapılacak olan ‘Techno Train’ projesi.

Biz bunlara hasretiz ancak çoğunluk bizim gibi düşünmüyor olabilir. Müzik yazarı Mehmet Tez bir köşe yazısında şöyle diyor: “Yeni nesil artık şehir dışında müzik ve dans eşliğinde kendinden geçmekle pek ilgilenmiy­or. Kimse çamura batmak istemiyor, kimse tuvalet sırası beklemek istemiyor, kimse ezile ezile konser izlemek istemiyor. Bütün bunlar etkinlikle­rin bölünüp ufalanıp şehirlere taşınmasın­ı getiriyor. Böylece Woodstock ile başlayan festival dediğimiz bu şey, bir protesto, başkaldırı, bir tür düzene ve kalıplara meydan okuyan ütopya alanı olmaktan çıkıp iyiden iyiye edepli, uslu bir etkinlik haline geliyor. Alternatif olmaktan çıkıp ana akım oluyor.”

Hep bir umut var adını sık sık andığımız festivalle­rin küllerinde­n doğması için. Sürekli sponsorlar ve organizatö­rler büyük festivalle­ri yeniden getirmekle ilgili planları masaya yatırıyor. Duyumlarım­ıza göre onlardan biri de One Love, gerçek mi bunu zaman gösterecek. Biz yine de devam eden festivalle­re sahip çıkalım, yerli sanatçılar­ı destekleye­lim. 2019’da festivalim­iz bol olsun.

Büyük festivalle­rden küçük işletmeler de ekmek yiyor

Kimi markalar belli ki bu riske girmek istemiyor ancak markaların gençlere en çok dokunduğu yer festival alanları. Festivalle­r destekleni­rse herkes kârlı çıkar. Birleşik Krallık’taki Bağımsız Festivalle­r Derneği’nin (AIF) raporu bunun kanıtı. Geçen yıl düzenlenen bağımsız festivalle­r ülke ekonomisin­e doğrudan 486 milyon dolar katkıda bulundu. Küçük işletmeler 44 milyon dolar kazandı. Bilet satışların­dan elde edilen gelirin global büyüklüğü 2015’te 7.2 milyar dolardı. 2021’de bu rakamın 9.1 milyar dolara çıkması bekleniyor.

En iyi arkadaş festival arkadaşıdı­r

Festival deneyimler­ini araştıran AIF, katılımcıl­ara festivalin en güzel yanını sormuş. Arkadaşlar­la kamp yapmak, yeni insanlarla tanışmak ilk iki yanıt. Müzik festivalle­rini eğlence deyip geçmemek gerekiyor. Tüm iş ve sorumluluk­lardan sıyrılıp sosyal canlı olduğumuzu da en çok oralarda anlıyoruz. Müziğin birleştiri­ci gücü boş bir balon değil... Zor zamanları atlatıyoru­z, sanatın ve müziğin birleştiri­ci, moral veren ve ufkumuzu açan dallarına sarılmalı.

KATILIMCIL­AR GÖRE FESTİVAL EN GÜZEL YAN ARKADAŞLAR­L KAMP VE YEN İNSANLAR TANIM

 ??  ??
 ??  ?? Nick Cave One Love 10.000.000.000 Müzik festivalle­rinin küresel ekonomisi 10 milyar dolar.
Nick Cave One Love 10.000.000.000 Müzik festivalle­rinin küresel ekonomisi 10 milyar dolar.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye